Sürgün Meclis Sisi'yi Yok Saydı

Sürgün Meclis Sisi'yi Yok Saydı
Mısır’da darbeyle devrilen Muhammed Mursi dönemi milletvekilleri İstanbul’da darbeye karşı yedi maddelik bildiri yayınladı.

Mısır’da Muhammed Mursi döneminde seçilmiş ve Sisi hükümeti tarafından sürgünedilen 34 milletvekili İstanbul’da topladı. Milletvekilleri Abdulfettah el Sisi hükümetinin kanunsuz uygulamalarının kabul edilemez olduğunu ve Mısır’da devam eden askeri faşizmin bitmesi gerektiğini savundu. Yedi maddelik bildiri yayınlayan milletvekilleri cunta rejimi devrilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.

DİRENİŞTEN KOPMADIK

Mısır’da hukuksuz kanunların egemen olduğunu dile getiren Özgürlük ve Adalet Partisi Milletvekili Dr. Cemal Hişmet, Mısır halkının direnişten hiç kopmadığını, askeri siyasetin bir an önce Mısır üzerinden kalkması gerektiğini savundu. Hişmet, “Askeri siyaset, Mısır halkına ekonomik ve sosyal yönden büyük zararlar verdi. Darbe meclisinden çıkan kanunlar halk iradesini ortadan kaldırıyor. Biz büyük hedefler ile yürüyeceğiz. Parlamento milletvekilleri olarak oturumlar düzenleyerek, Sisi kanunların geçersiz olduğunu, askeri faşizmin kaldırılmasını gerektiğini anlatacağız” diye konuştu. 
Hişmet, Sisi hükümetini kabul etmediklerini kendileri için ‘yok’ hükmünde olduğunu sözlerine ekledi. 

MECLİS ÇALIŞMALARINA DEVAM

Parlamento milletvekilleri olarak çalışacak olan vekillere Dr. Servet Nafi başkanlık yapacak.  Mısırlı milletvekilleri adına ortak açıklama yapan Dr. Cemal Hişmet, Mısır içerisinde ve diğer ülkelerde Mısır halkının geleceğini kurtarmak için faaliyetlere başladıklarını ifade etti. İletişimi canlandıracaklarını belirten Hişmet, ülkelerin parlamentolarıyla irtibat kurup, Mısır halkının ödediği ağır bedeli anlatacaklarını dile getirdi. 

SİSİ’NİN KARARLARI GEÇERSİZ

Eski milletvekilleri, 3 Temmuz darbesinin ardından alınan tüm kararlar ve anlaşmaları geçersiz sayacaklarını açıkladı. Milletvekili Muhammed Adil el Raşid ise Mısır halkının emanetinden asla vazgeçmeyeceklerini hatırlattı. Raşid, “Biz ölene kadar Mısır halkının emanetine sahip çıkacağız. Hukuki yollarla seçim yapılır ve halk bizi indirirse o zaman görevi bırakırız. Son nefese kadar doğruyu ve hakkı savunacağız. 

HALK İRADESİ EGEMEN OLACAK

Mısır halkının büyük mücadelede kimseye boyun eğmeyeceğinin altını çizen Milletvekili Dr. Nazar Gurap ise, Mısır halkının özgür iradesini sonuna kadar savunacağını aktardı. Gurap, “Mısır’da halk iradesinin egemen olduğu otorite kuracağız. Halkın iradesini yükseltmek ve başa çekmek için uğraşıyoruz. Karşımızda darbeci ve zalim var. Mısır halkının haklarını çiğnetmeyeceğiz” dedi.

7 MADDELİK BİLDİRGE

Milletvekillerinin yayınladığı bildiride şu maddeler yer aldı:
1- Mısır’ın geçtiği kritik durumdan dolayı  parlamento oturumları sürecek ve açık toplantı halinde olacak.
2- Hak ve hukuka itibar etmeyen, ülkenin yıkılmasına ve kaynaklarının ziyan edilmesine yol açan iktidara karşı üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına askeri darbeden sonra kararlaştırılan tüm düzenlemeler gözden geçirilecek.
3- Mısır’ın içinde ve dışında ilgili makamlarla iletişim kurulacak ve milletvekillerinin çalışmalarından çıkacak tavsiyeler bu makamlara iletilecek.
4- Dünya parlamentolarıyla ve seçilmiş konseylerle da irtibat kurulacak ve Mısır’da işlenen hukuk ihlalleriyle ilgili durum anlatılacak.
5- Devrimi korumak için ve darbe rejiminin ülkeyi ele geçirmemesi için gerekli düzenlemeler hazırlanacak .
6- Gelecekte askeri rejimi düşürdükten sonra kurulacak adaletli kanun devleti için  yasama ajandası oluşturulacak.
7- Seçilmiş cumhurbaşkanı ve tüm tutukluların hakları savunulacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum