Burhan Kuzu Yarı Başkanlık İçin Tarih Verdi

Burhan Kuzu Yarı Başkanlık İçin Tarih Verdi
Burhan Kuzu, “Erdoğan 5 Ocak 2015’te Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek. Bu da yarı başkanlık sisteminin uygulanmasına fırsat verecek” dedi.

TBMM Anasaya Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, mevcut anasaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nu toplayabileceğini, bunun yarı başkanlık modelini uygulama fırsatı vermiş olacığını belirterek, "Halk seçtiğine göre, mevcut haklarını kullanması sıkıntı olamayacaktır" dedi.

BİR SIKINTI OLMAZ

Kuzu şu görüşleri dile getirdi: "Mevcut anayasamız,  cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden önce bu düzenlemeyi getirmiş." O zaman bu tartışmalar yapıldığında akademisyenler "klasik parlamenter modeli getirmiyor" diye uzlaşmışlar. Klasik parlamenter sistem değil çünkü cumhurbaşkanının ağırlığı olan bir sistem getirilmiş. Daha önce bu yorumlar yapılmış. Şimdi cumhurbaşkanını halk seçtiğine göre bu mevcut hakların kullanılmasına sıkıntı olmayacağı gibi önce savunulan tezler de doğrulanmış oldu. Cumhurbaşkanının konumu şu anda parlementer rejimin çok çok ötesindedir."

HALK PEKİŞTİRDİ

" Anayasanın 104. maddesi cumhurbaşkanının yetkilerini anlatıyor. Merhum Özal, cumhurbaşkanıyken "bu yetkileri görünce ülkeyi tek başıma yönetiyorum diye düşünüyorum" demişti. Çok yetki verilmiş. Halk seçince bu pekişmiş oldu. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebilir. Her hafta değil, önemli konularda toplar. Oy kullanmaz. Zaten kararlar için imza atılıyor, oy birliği ile kara çıkıyor. Bakanları tek tek çağırabilir. Şimdi toplu çağırmış olacak.

Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.