Hasta Tutukluya ‘Evci İzni’ Geliyor

Hasta Tutukluya ‘Evci İzni’ Geliyor
Hükümet, kamuoyu vicdanında derin bir yara açan hasta tutuklu ve hükümlüler için yeni bir adım atıyor.

Ocak ayında Meclis’e sunulacak paketle birlikte hasta mahkumlar cezalarının geri kalanını evde geçirebilecek. Ev hapsi kararında kamu güvenliği kriter olacak. Paketle birlikte “Denetimli serbestlik” uygulamasının kapsamı da genişletilecek.

Yeni bir demokratikleşme paketi için hükümet kolları sıvadı. Sağlık durumları cezaevi koşullarını kaldıramayacak derecede olan hasta mahkumların cezalarının ifnfazlarını evde geçirecek yeni bir düzenleme yapılıyor. Adalet ve İçişleri Bakanlarının ortaklaşa yürüttüğü çalışmada “Denetimli serbestlik” uygulamasının kapsamı genişletiliyor. Kasım ayında TBMM’ye gelen ancak Kobani olayları sebebiyle geri çekilen Cezaevlerinin dış güvenliği ile ilgili yasa tasarısı da hazırlanan pakette yer alacak. Hak ve özgürlükler kapsamında ele alınan düzenleme Ocak ayında TBMM’ye sevk edilecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının üzerinde beraber çalıştığı Yeni demokratikleşme paketi çalışmasında sona yaklaşıldı. Düzenleme Meclis tatili bittikten sonra sevk edilecek. Sağlık durumları cezaevlerinde kalmalarına imkan tanımayan hasta mahkumların cezalarının geri kalan infazlarını evde geçirebilecek. Bunun için sağlık raporu yeterli olacak. Denetimli serbestlik kapsamında yapılacak düzenleme ile elektronik kelepçe de uygulanabilecek. Ev hapsi kapsamında yapılacak düzenlemede kamu güvenliği kriter olarak belirlenecek. Hükümetin getireceği yeni düzenlemeler arasında insan hak ve hürriyetleri ile ilgili yeni düzenlemeler de yer alacak. AB kriterlerine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında güvence altına alınan haklar da yine kanun kapsamında yer alacak.

DIŞ GÜVENLİK JANDARMADAN ALINIYOR

Meclis’e sunulan ancak Kobani olayları sebebiyle görüşülemeyen Ceza ve Tevkifevlerinin dış güvenliği ile ilgili yasa tasarısı da yeni gelecek düzenlemeye eklenecek. Bu düzenleme ile cezaevlerinin dış güvenliği jandarmadan alınarak tamamen profesyonel olarak eğitilecek olan infaz ve koruma memurlarına bırakılacak. Kademeli olarak 5 yılda hayata geçirilmesi öngörülen düzenleme kapsamında 25 bin yeni iş imkanı getirilecek.

TBMM 2015 İÇİN HIZLI ÇALIŞACAK

2015 yılı Mali Bütçe Kanun Tasarısının görüşmeleri pazartesi günü tamamlanacak. Meclis yaklaşık 2 haftalık bir tatilden sonra önemli yasa değişiklikleri için faaliyetlerini sürdürecek. Kamuoyunda İçgüvenlik paketi olarak adlandırılan düzenleme, sosyal güvenlik ile ilgili düzenleme ile demokratikleşme adına atılacak adımlara ilişkin düzenlemeler Meclis’in tatil sonrası gündeminde bulunan konular arasında yer alıyor. Ayrıca Askeri HSYK’nın kuruluşu ile ilgili Savunma Bakanlığının tasarısı da yasalaştırıldıktan sonra Mart ayın sonuna doğru Meclis genel seçimler için çalışmalarına ara verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.