Halkbank'ası Katılım Bankacılığına Giriyor

Halkbank'ası Katılım Bankacılığına Giriyor
1 milyar sermayeyle katılım bankacılığına girmeye hazırlanan Halkbank, 5 yıllık vizyonunu belirledi.

2015’te önemli adımlar atacaklarını söyleyen Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu “Hedefimiz dünyada ilk 150’ye girmek” dedi.

Halkbank, 2015-2020 yılları için büyüme hedeflerini yeniden belirledi. 5 yıllık vizyonu çerçevesinde bilanço hedefini 100 milyar dolar olarak revize eden banka, bu hedef doğrultusunda sermayesini de artırma kararı aldı. Taşkesenlioğlu, 1 milyar lira sermayeyle girecekleri katılım bankacılığında önemli bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirterek “Dünyanın en büyük 150 bankası arasında yer almayı hedefliyoruz” dedi. Taşkesenlioğlu’nun verdiği bilgiye göre 1 milyarlık sermaye artırımıyla birlikte bankanın ödenmiş sermayesi 2 milyar 250 milyon TL’ye yükselecek. Yeni kurulacak katılım bankası yüzde 100 oranında Halkbank bağlı ortaklığı şeklinde faaliyet gösterecek. Katılım bankası için öngörülen sermayenin özellikle bedelli sermaye artışı ile temin edilmesini tercih ettiklerini belirten Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bu sayede Halkbank’ın gelecek 5 yıllık dönemdeki büyüme hedeflerine ulaşmak için gereken güçlü sermaye yapısına sahip olmasını ve katılım bankasının sermayesinin Halkbank’ın mevcut kaynakları dışında farklı bir kaynakla kurulmasını amaçladıklarını belirtti.

İlk adım sermaye artışı

Taşkesenlioğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Halkbank Türkiye’ye değer katan ve Türkiye ile birlikte büyüyen bir banka. Bugüne kadar ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduk ve Halkbank markasını yurt içinde ve yurt dışında önemli bir yere getirdik. Ancak şimdi adımlarımızı hızlandırma zamanımızın geldiğine inanıyor, bankamız için 2015’te önemli atılımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda gelecek 5 yıl için planlarımızı yeniden belirledik. Sermaye artırımı da bu planlamaya uygun olarak atacağımız adımların ilki olması açısından önem taşıyor. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla bilanço yapımızı daha da güçlendirecek, uluslararası piyasalarda sahip olduğumuz itibarı daha da yükseklere taşıyacağız. Güçlü sermayemizle gelecek 5 yılda da önemli başarılara imza atmayı ve Türkiye’nin en verimli bankası olma yolunda emin adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz.” Halkbank’ın marka ve piyasa değerini artırmak için kolları sıvadıklarını da ifade eden Taskesenlioğlu “Halkbank Türkiye’nin yeni döneminde daha güçlü, daha hızlı ve daha karlı olmak üzere gerekli hazırlıklarını tamamladı. Sermaye artışı ile yeni dönemde rüzgarı arkamıza alarak yolumuza devam edeceğiz. Halkbank’ın rotasını Türkiye’nin en karlı bankası olarak 100 milyar ABD dolarının üzerinde bilanço büyüklüğüne ulaşacak şekilde belirledik ve geçmiş 10 yılda olduğu gibi gelecek 5 yılda da Halkbank’ın sektörün en dinamik bankası olmaya devam etmesini sağlayacağız. Paydaşlarımız, iş ortaklarımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımızla el ele Bankamızı hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyüteceğiz. Bu alandaki fırsatları yakından takip ederek Halkbank’ın ilk aşamada dünyanın en büyük 150 bankası arasında yer almasını hedefliyoruz” dedi.

Katkımızı artıracağız

Türkiye bankacılık sektörünün güçlü yapısı ve gelişmişlik düzeyi ile pek çok ülkenin üzerinde performans gösterdiğini ifade eden Taşkesenlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Biz de Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olarak sektöre önemli katkılarda bulunuyoruz. İş planlarımız çerçevesinde hem sektöre katkımızın artacağına hem de ülkemiz bankacılık sektörünün uluslararası itibarının yükselmesini sağlayacağımıza inanıyoruz.”

KOBİ kredilerinin hacminde artış yaşanacak

Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında ve reel sektörün desteklenmesinde önemli bir misyon üstlenen Halkbank, lider olduğu KOBİ bankacılığı alanındaki faaliyetlerini de sürdürüyor. Türkiye’nin yaptığı yatırımların finansmanında bankacılık sektörünün rolü düşünüldüğünde özellikle ticari kredilerde önemli gelişmeler yaşanacağını belirten Taşkesenlioğlu, “2014’ün 3. çeyreğinde KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu ticari kredilerimizi yüzde 16.7 oranında artırarak 71.9 milyar TL’ye yükselttik. Türkiye’nin üretim ve ihracat alanında yaptığı yatırımların finansmanında bankacılık sektörünün rolü düşünüldüğünde özellikle ticari kredilerde önemli gelişmeler yaşanacak. Biz de KOBİ denilince akla gelen ilk banka olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Katılım bankasına bin personel alınacak

Başta Hazine olmak üzere bankanın ortakları tarafından gerçekleştirilecek sermaye artışı ile Halkbank önümüzdeki dönemde büyümeye odaklanacak. Bu hedefe ulaşma konusunda katılım bankasının da katalizör olacağını belirten Taşkesenlioğlu, katılım bankasının zaman içinde 150 şubeye ulaşmasını ve tüm illerde hizmet vermesini planladıklarını belirtti. Öngörülen çalışma takvimi doğrultusunda 2015 yılında faaliyetine başlaması beklenen yeni bankanın ismi konusunda detay vermeyen Taskesenlioğlu “Halkımız faizsiz bankacılığın tüm gereklerini yerine getiren uzun zamandır görmek istediği yeni bankasına yakında kavuşacak” dedi. Yeni kuracakları banka ile tüm Türkiye’yi kucaklayacaklarını ifade eden Taşkesenlioğlu şunları söyledi: “Bankacılık alanındaki 76 yıllık birikimimizle bankacılığın yeni bir kolunda faaliyet göstermekten mutluluk duyuyoruz. Katılım bankacılığı alanında yaptığımız atılımla sektörün büyümesine katkıda bulunurken istihdama da katkı sağlayacağız. 150 şubeye ulaşmasını beklediğimiz katılım bankamızda bin kişinin üzerinde istihdam yaratacağız. Halkbank olarak katılım bankacılığı sektöründe önemli bir oyuncu olacağız.”

Paraf 3.4 milyona ulaştı

Halkbank, bireysel bankacılık alanında önemli bir atılım yaparak tüketicileriyle buluşturduğu Paraf’la 2 yılın sonunda 3.4 milyon kart adedine ulaştı. Paraf, müşterilerine sunduğu Katlı ParafPara, ParafGünüm, Cumartesi restoran indirimi gibi kredi kartı sektöründe fark yaratacak pek çok kampanya ve özellikle sektörde rakiplerinden farklı bir yer edindi.

Sigorta sektöründe iş ortağı arıyoruz

Sigortacılık alanındaki faaliyetlerini geliştirmeyi planladıklarını belirten Taşkesenlioğlu, bu alanda işbirliği yapmak üzere uluslararası bir iş ortağı arayışında olduklarını ifade etti. Taşkesenlioğlu “Mevcut sigorta şirketlerimizi özelleştirme idaresi kanalı ile uzun dönemli bir iş ortaklığına imkan verecek şekilde konumlandırarak sektörün geleceğinden daha fazla pay almayı amaçlıyoruz. Halkbank ile iş ortağı olmak isteyen önemli sayıda global sigorta şirketi var. Bu amaçla yeni iş ortağımız olmak isteyen adaylarla yapılacak resmi görüşme ve ihale sürecini kısa süre içinde açıklayacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.