Çok Acı İtiraf

Çok Acı İtiraf
Okullaşma oranının en düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde velilerin, karma eğitimden dolayı okula göndermedikleri kızlarını erken yaşta evlendirdiği ortaya çıktı.

TÜRKİYE’DE okur-yazar oranının en düşük olduğu bölgelerimiz olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki eğitimciler, karma eğitim mecburiyetine ilişkin dikkat çekici bilgiler verdi. Ailelerin kız çocuklarını karma eğitim veren okullara göndermek istemediğini vurgulayan eğitimciler, bu şekilde okula gidemeyen kızların da erken yaşta evlendirildiğini kaydettiler.

AYNI ORTAMDA OLMAZ

Konu hakkında gazetemize konuşan Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, bölgede karma eğitim mecburiyetinin ciddi sorun oluşturduğunu aktararak, "Bölgedeki kızlarımız erken olgunlaştığı için aileler kızlarını erkeklerle aynı ortamda eğitim veren karma okullara göndermek istemiyor. Özellikle kırsal kesimdeki aileler, 'Kız okulları açılırsa göndeririz, yoksa erkeklerle aynı yerde eğitim yapılan okullara kızlarımızı göndermeyiz' diyorlar. Bu yüzden bölgemizin okullaşma oranı çok düşük, özellikle kızlarımızın..." ifadelerini kullandı.

ERKEN YAŞTA EVLENDiRiLiYOR

Kızların okula gönderilmemesinin çocuk yaşta evliliğe de sebep olduğunu söyleyen Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, "Ailelere, 'Kızlarınızı neden bu yaşta evlendiriyorsunuz?' diye sorduğumuzda, 'Hem olgunlaştı hem belli bir yaşa geldi. Evde duracağına nasibine, kısmetine veriyoruz' diyorlar. Bu anlamda iki yönde de sıkıntı oluyor.
Kızların okula gitme oranının artması ve erken yaşta evlenmelerin önüne geçmek için karma okul mecburiyetinden bir an evvel vazgeçilmeli. Kız ve erkek okullarının sayısının artması noktasında bölgenin çok acil ihtiyacı var. Tabi isteyen çocuklarını karma okullara da gönderebilmeli" diye konuştu.

KARMA OLMASA KIZLAR OKULA GELiR

Diyarbakır Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Aykanat ise "Kız çocuklarını karma eğitimden dolayı göndermek istemeyen veliler var. Kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda eğitim almasını isteyen bölgede çok sayıda kişi var. Ayrı eğitim olursa kız çocukları daha çok okula gider. Okula göndermediği için kız çocuğunu erken yaşta evlendiren çok sayıda vatandaşımız var" diye konuştu.

 ­DES: BU DAYATMAYA SON VERiLMELi

DEMOKRATİK Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı da "Doğu ve Güneydoğu'daki kız çocuklarının, erken yaşta evlenmelerinin ve o bölgelerdeki okullaşmanın çok düşük seviyelerde seyretmesinin nedenlerinin başında karma eğitim dayatması geliyor. Devlet bunun önünü geçmek için bu dayatmaya son vererek, karma okulların yanında kız ve erkek okulları da açmalıdır" dedi.

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum