Tüyler Ürperten Tuzak

Tüyler Ürperten Tuzak
Gençlerimizi sinsi sinsi öldüren zehir tacirleri bakın bu uyuşturucu maddeleri nasıl yurdumuza sokuyormuş. İşte tüyler ürperten o kargo tuzağı...Bonzai'ye gübre kılıfı!

Ad­li Tıp Ku­ru­mu 5. İh­ti­sas Ku­ru­lu Üye­si Doç. Dr. Fa­ruk Aşı­cı­oğ­lu, ‘Ye­ni Ne­sil Psi­ko-Ak­tif Mad­de­le­r’ isim­li ça­lış­ma­sın­da, uyuş­tu­ru­cu mad­de teh­li­ke­si­ne iliş­kin dik­kat çe­ki­ci bil­gi­ler pay­laş­tı.

Son bir yıl­da 400'den faz­la gen­cin ölü­mü­ne se­bep olan Bon­za­i da­hil, çe­şit­li uyuş­tu­ru­cu mad­de­le­ri­nin Tür­ki­ye'ye na­sıl so­kul­du­ğu­nu açık­la­yan Aşı­cı­oğ­lu, yurt­dı­şın­dan ge­tirt­ti­ri­len 'ye­ni ne­sil' ze­hir­li mad­de­le­rin ‘bit­ki güb­re­si­’, ’ko­ku gi­de­ri­ci­’ , ’ban­yo tu­zu­’, ’in­san­la­rın tü­ke­ti­mi için uy­gun de­ğil­di­r’, ’tüt­sü­’ ve ’ha­vuz te­miz­le­yi­ci­’ gi­bi iba­re­ler­le kar­go­ya ve­ril­di­ği­ni vur­gu­la­dı. 

Ya­sal mad­de iz­le­ni­mi uyan­dı­ran iba­re­le­rin güm­rük me­mur­la­rı, pos­ta ida­re­si ve gü­ven­lik gö­rev­li­le­ri­ni ya­nılt­ma­sı­nın ze­hir ta­cir­le­ri­nin işi­ni ko­lay­laş­tır­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Aşı­cı­oğ­lu, "Ya­sa­dı­şı olu­şum­la­rın ba­şın­da­ki in­san­lar çok uya­nık. Ele ge­çi­ri­len bu mad­de­ler­le il­gi­li ya­sa çı­kın­ca pa­ket üze­rin­de­ki ya­zı­lar­da de­ği­şik­li­ğe gi­dip, ‘fir­ma tü­ke­til­me­sin­den so­rum­lu de­ğil­di­r’ de­se­ler de ya­pı­lan la­bo­ra­tu­var araş­tır­ma­la­rın­da pa­ket­le­rin ba­zı­la­rı­nın üze­rin­de içe­ri­ğe iliş­kin bil­gi­ler bulunuyor­…

Tİ­CA­RET ÇE­ŞİT­Lİ­Lİ­Ğİ VAR

An­cak bir­çok ana­liz so­nu­cun­da pa­ket­te ya­zan içe­ri­ğin ger­çe­ğin­den fark­lı ol­du­ğu gö­rül­müş­tü­r” di­ye ko­nuş­tu. Son bir­kaç yıl­dır uyuş­tu­ru­cu mad­de ti­ca­re­tin­de­ki çe­şit­li­li­ğin ar­tı­ğı­na dik­kat çe­ken Aşı­cı­oğ­lu,  halk ara­sın­da kul­la­nı­lan mad­de­ler ye­ri­ne psi­ko-ak­tif mad­de­le­rin çok sa­yı­da isim al­tın­da üre­ti­mi ve kul­la­nı­mın had saf­ha­ya ulaş­tı­ğı­nı kay­det­ti. Aşı­cı­oğ­lu, “ Bu mad­de­le­rin pa­ket­le­ri üze­rin­de ya­sal amaç­lı kul­la­nıl­dı­ğı in­ti­bah­ını ya­ra­tan iba­re­le­rin bu­lun­ma­sı; güm­rük me­mur­la­rı, pos­ta ida­re­si ve gü­ven­lik yet­ki­li­le­ri gi­bi sev­ki­ya­tın çe­şit­li aşa­ma­la­rın­da gö­rev alan bi­rim­le­rin he­nüz ye­te­rin­ce ko­nu­dan ha­ber­dar ol­ma­ma­sı kul­la­nı­mı ko­lay­laş­tır­mak­ta­dır" de­di.   

‘ZA­RAR­SIZ­DI­R’ 

Ye­ni mad­de­le­rin pa­zar­la­ma me­to­dun­da bit­ki­sel ol­duk­la­rı zan­nı oluş­tu­ru­la­rak, ‘za­rar­sız­dı­r’ al­gı­sı­nın önem­li bir yer iş­gal et­ti­ği­ni be­lir­ten Aşı­cı­oğ­lu, "Bu mad­de­le­rin bir ­ço­ğu­nun ha­la uyuş­tu­ru­cu mad­de kap­sa­mın­da ol­ma­ma­sı, ya­sal so­rum­lu­luk ola­rak ön ta­ra­ma test­le­rin­de yer al­ma­ma­la­rı, mad­de kon­trol test­le­ri­ni ge­çe­bil­me­le­ri, ko­ku­suz ol­ma­la­rı, sos­yal or­tam­lar­da fark edil­me­den kul­la­nı­la­bil­me­le­ri ve te­min­de­ki ko­lay­lık­lar ola­rak vur­gu­la­na­bi­li­r” de­di.

YA­SA­ĞA RAĞ­MEN SA­TIŞ

Aşı­cı­oğ­lu şöy­le de­vam et­ti: “Ye­ni psi­ko-ak­tif mad­de­le­rin ya­sak­lan­ma­sı­nın so­nuç­la­rı pa­ket am­ba­la­jın­da­ki ya­zı­nın de­ğiş­me­si ile sı­nır­lı ol­ma­yıp, sık­lık­la mad­de­le­rin sa­tı­şın­da, do­la­yı­sıy­la tok­sit et­ki­le­rin­de azal­ma­ya yol aç­mak­ta­dır. Bu ya­rar­lı et­ki­ye kar­şı­lık kı­sa sü­re için­de ye­ni bir mad­de­nin or­ta­ya çık­ma­sı, ya­sak­la­nan mad­de­le­rin ise sa­de­ce in­ter­net­te sa­tı­şı ye­ri­ne da­ha or­ga­ni­ze pa­ha­lı sa­tı­şı­nın or­ta­ya çık­tı­ğı gö­rül­mek­te­dir."

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum