Mehmet Akif Ersoy Kabri Başında Anıldı

Mehmet Akif Ersoy Kabri Başında Anıldı
İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 78. yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlenen, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan törene, Mehmet Akif'in 78. ölüm yıl dönümü ve şiir külliyatı "Safahat"ın altıncı kitabı "Asım"ın yayımlanışının 90. yılı dolayısıyla "Mehmet Akif, Asım ve Gençlik Sempozyumu" düzenleyen  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Türkiye Yazarlar Birliği, Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yetkilileri de katıldı. 

Törende konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Yusuf Ziya Karacaev, İstiklal Marşı'nın ve Safahat'ın unutulmaz şairi Mehmet Akif Ersoy'un, değerlerine ve davasına sımsıkı bağlılığıyla aziz milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Karacaev, "Ölümünün 78. yılında, bizler, Mehmet Akif’in ışığından ve düşüncelerinden feyiz alarak, onun ideallerini, davasını ve İstiklal Marşı ruhunu gençlerimize aşılamanın, milli ve manevi değerlerimizle sahip çıkmanın çok önemli bir ödev olduğunu düşünüyoruz. Onun ruhunu, fikirlerini ve ideallerini gerçekleştirmek için gençliğimizle vatan aşkını yitirmeden yürümeye devam edeceğiz" dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, ölümünün 78. yılında Mehmet Akif Ersoy'un, eserleri ve fikirleriyle bugünleri aydınlatmaya, ilham kaynağı olmaya devam ettiğini vurguladı. 

Türk insanının, bu büyük ve unutulmaz şairi, her gün sevgi ve saygıyla anmaya devam ettiğini belirten Yıldız, "Bugün de yağmur yağmasına rağmen bu sevgi ve hürmeti buraya koşarak gelen vatandaşlarımız gösteriyor. Milli Şairimiz Ersoy, Türk gençliğine birçok eser bırakmıştır. Bunlardan en önemlisi Safahat’tır. Safahat’ın altıncı bölümünde Ersoy, 'Asım'ın Nesli'nden söz eder. 'Asım'ın Nesli' ilim, irfan, ahlak ve bilgi ile donatılmış, vatanını ve milletini seven ve bunlar için her türlü seferberliğe hazır olacak bir gençliktir. Bu gençlik bugün buradadır. Merhum Ersoy'un eserlerini, fikirlerini, hayallerini yaşatmaya devam edecektir. Ruhu şad, mekanı cennet olsun" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, gerçek Asım ruhu yakalandığı zaman sıkıntıların önemli bölümünün biteceğini kaydetti.

Şen, "Topluma eserleriyle ışık tutan tüm büyüklerimizi anmanın toplumumuz için bir gereklilik, bizler için bir sorumluluk olduğunun kabulündeyiz. Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, mücadele ateşiyle yoğrulmuş kişiliği ve eserleri dün olduğu gibi bugün de milletimize esin kaynağı olmuştur. Milli mücadeleyi destanlaştıran, aziz milletimizin değerlerini en veciz biçimde özetleyen İstiklal Marşı, ay-yıldızlı bayrağımızla milletimizin en önemli müştereklerinden biridir. Ersoy'u hürmet, rahmet ve şükranla yad ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Çözümleri manifesto olarak kabul edilebilir"

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Türk halkını en iyi anlatan, dediğiyle yaptıkları aynı olan ve yazdığı İstiklal Marşı'yla milletin her ferdinin yüreğinde ilelebet yaşayacak Milli şairi, vatan toprağına kavuşmasının 78. yılında anmak için buluştuklarını anlattı. 

Üniversite olarak Ersoy'u unutmadıkları ve hatırasına sahip çıktıklarını göstermek için her 27 Aralık'ta burada olacaklarını belirten Saatcı, şunları dile getirdi: 

"Her sene daha bilinçli yapılan bu törenler, onun fikir dünyasından taşan damlalara toplum olarak ne kadar ihtiyacımız olduğunun göstergesidir. Ersoy, milletin ruhunun özüne vakıf olarak eserlerini bütünüyle anlayan ve anlatan nadir bir fikir adamıydı. Akif'in kişisel veya sosyal olarak önerdiği çözümler, rahatlıkla insanlık için bir manifesto olarak kabul edilebilir. Sadece 'Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem, gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem' dizeleri onun bireye ve topluma verdiği çok net bir mesajdır. Üniversite olarak 'Adımız Andımız' olsun diyerek çıktığımız yolumuzda onun adını hep yükseklere taşımak en büyük görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğumuzun bilinciyle Türk yükseköğretimine Akifçe yapacağımız katkılar için bütün üniversitemizin hazır olduğunu bildiririm."

Konuşmaların ardından katılımcılar Mehmet Akif Ersoy'un kabrine çelenk ve karanfil bıraktı.

Tören, şiir, Kur'an-ı Kerim ve duaların okunmasının ardından sona erdi. Törenin sonunda vatandaşlara helva dağıtıldı.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.