Askere göre mi giyineceğiz!

Askere göre mi giyineceğiz!
29 Ekim resepsiyonuna başörtülü eşi ile katıldığı için askerler tarafından protesto edilen Manisa Belediye Başkanı Bülent Kır, “Bugün olduğu gibi yarın da aynı şekilde davranır, eşimle katılırım” dedi

Manisa Belediye Başkanı Bülent Kır, Manisa Valisi’nin eşli daveti üzerine baloya başörtülü olan eşi ile katılmış, başörtüsüne alerjisi olan askeri yetkililer yine bildik hazımsızlıklarını sergileyerek, resepsiyonu terketmişlerdi.
Kimi illerdeki 29 Ekim resepsiyonlarında sergilenen başörtüsü karşıtlığına tepkiler sürüyor. Manisa Valiliği tarafından düzenlenen 29 Ekim resepsiyonunda askeri erkân, Manisa Belediye Başkanı Bülent Kır’ın başörtülü eşiyle birlikte katılmasını protesto ederek, resepsiyonu terk etmişlerdi. Askeri erkânın bu tavrı ‘hazımsızlık’ olarak değerlendirilirken, Belediye Başkanı Kır’dan Vakit’e önemli açıklamalar geldi. 

Başkan Kır, olayla ilgili şunları söyledi: “Manisa Valisi Sayın Celalettin Güvenç tarafından düzenlenen baloya eşli davet edildim. Dolayısıyla baloya ben de eşimle birlikte katıldım. Bu ilk defa olan bir şey değil. Bu tür resepsiyonlara eşimle birlikte katılmaya özen gösteriyorum. Bundan sonra da eşimle birlikte katılacağım. Böyle bir davete tek başına gitmenin davet sahibine karşı uygun olmayacağını düşünüyorum. O gün orada yaşanan olay bizim dışımızda gerçekleşmiştir. Bu problem bizim sorunumuz değildir. Benim bir eşim var. Ve ben resepsiyona farklı bir eş ile gidecek değilim. Bu konudaki bu önyargının artık kırılması gerekmektedir. Herkesin bir başkasının kılık kıyafetine, inançlarına saygı göstermesi gerekmektedir. Eşime reva görülen ayrımcılık hiç hoş olmamıştır. Kendisi bu durum karşısında çok üzülmüştür.” 

“HOŞ BİR DAVRANIŞ DEĞİL”
Başörtüsüne karşı bu gibi tavırların gereksiz gerginliklere yol açtığını vurgulayan Kır, “Bu bir özgürlük sorunudur. Bu tür problemleri artık konuşmamamız lazım. Ülkenin çok daha önemli problemleri var. Bu konuyla ilgili gündeme gelmekten dolayı eşim de, ben de mutlu değiliz” dedi. 

“ASKERİ VESAYETE GÖRE Mİ GİYİNECEĞİZ?”
Resepsiyona Başkan’ın başörtülü eşiyle birlikte katılmasını protesto ederek salonu terk eden askeri erkâna bir tepki de Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay’dan geldi. Turbay, başörtülü birini görünce kaçışan askeri erkan görüntüsünün şanlı ordumuza yakışmadığını belirterek, “Biz halk olarak cumhuriyeti nasıl ve ne şekilde koruyacağımızı biliriz, bunun için askeri vesayete, emir-komuta zincirine göre kılık kıyafetimizi ayarlamaya ihtiyacımız yok” dedi. Manisa Belediye Başkanı Bülent Kır’ın başörtülü eşine yapılan bu saygısızlıktan dolayı, konuya hassas bir sivil toplum örgütü olarak kendi adlarına özür dilediklerini belirten Turbay, “Biz halk olarak, vatandaş olarak birbirimizi seviyoruz. Cumhuriyet sevgimizi kılık kıyafete göre ölçmüyoruz. Bunu ölçenler varsa bu onların kendi sorunudur. Biz kardeşçe yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Biz cumhuriyetimizi birilerine dayanarak korumuyoruz, halk olarak koruyoruz” diye konuştu.

GENELKURMAY UYARMALI
Vatandaşın yaşam standardını belirlemesinin askerin işi olmadığının altını çizen Turbay, kişi hak ve özgürlüklerini rencide edici bu tür davranışlar gösteren askeri yetkililerin Genelkurmay Başkanlığı tarafından uyarılması gerektiğini söyledi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Bakanlar Kurulu’na brifing verme uygulamasını olumlu bulduklarını da belirten Turbay, şunları kaydetti: “Sayın Başbuğ bunlara bir yenisini daha eklemeli, askeri erkânın halk içinde özellikle başörtülü eşlere, analara daha saygılı davranmaları yönünde talimat vermelidir. Başörtülü kadın sadece şehit eşi, ya da şehit annesi olarak kıymet görmemelidir. Kişilerin kendi yaşam standartlarına, haklarına asker-sivil herkes saygı duymalıdır.” 

ASLAN DEĞİRMENCİ/ ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.