Tek Tek Ortaya Çıkıyor
Başbakanlık tarafından Polis Akademisi sınavlarıyla ilgili hazırlanan rapor, sınavlarındaki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. ‘2009-2013 Polis Akademisi Giriş Sınavları Değerlendirme Raporu’ adıyla hazırlanan raporda ilginç bilgiler yer aldı. Sınavların ÖSYM tarafından yapılmasıyla adaylar arasında cemaatçi kayırma ve not yükseltme iddialarının sona erdiği ifade ediliyor.
ADAYIN ŞiKAYETiYLE BAŞLADI
2012 yılında Polis Akademisi giriş sınavına katılan bir adayın yazılı şikayeti üzerine Başkanlık’ın talebiyle Güvenlik Bilimleri Fakültesi Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından 2009-2013 yılları arasında yapılmış olan Polis Akademisi giriş sınavlarının sonuçları incelenerek bir rapor hazırlandı. Şehit çocukları ile farklı başvuru koşulları ve değerlendirmeye tabi olanlar raporda değerlendirmeye alınmadı.
iKi PUAN ARASINDA iLiŞKi YOK
Raporda 5 yıl için yazılı sınava giren aday sayısı, başarılı asil aday sayısı ve başarılı adaylar ile tüm adaylar için korelasyon katsayılarına yer verildi. “Korelasyon katsayısı için sıfıra yakın değer, adayların ÖSS puanı ile Akademi sınav puanı arasında bir ilişki olmadığını veya çok az bir ilişki olduğunu gösterir” denilen raporda, katsayının “+1 veya -1’e yakın değerlerde olmasının ise bu ilişkinin oldukça kuvvetli olduğunu gösterdiğine” yer verildi.
BAŞARILI ADAY BAŞARILI OLMALI
“Normalde bu rakamın pozitif ve 1’e daha yakın bir değer olması beklenir” denen raporda, “Çünkü Akademi sınavı ile ÖSS aynı olmasa bile temelde benzer yapıya sahip olduğundan, ÖSS’de daha başarılı olan adayların Akademi sınavında da benzer bir başarı göstermesi beklenir” denildi.
ÖSS SONUCUYLA TERS NOTLAR
Korelasyon sayısının eksi bir değerde olmasının bu iki sınava ait sonuçlar arasında ilişki olmadığını gösterdiğine de raporda yer verildi. Raporda yer alan bilgilere göre, ÖSS’de 80 alan bir aday akademi sınavında da 80’ye yakın bir puan almalı. ÖSS’de 100 alan bir aday akademi sınavında 40 alamaz ya da ÖSS’de 30 alan bir aday akademi sınavında 100 alamaz.
ÖSYM ÖNCESİ VE SONRASI
Akademi sınavlarının ÖSYM tarafından yapılmadığı 2009-2010-2011-2012’de adayların korelasyon katsayıları eksi değerlerde yer almış. Güvenlik Bilimleri Fakültesi Eğitim Şubesi tarafından yapılan polis akademisi giriş sınavlarında korelasyon katsayısı yıllara göre şöyle olmuş:
2009
Başarılı adaylar için: -0.0066
Tüm adaylar için: 0.1116
2010
Başarılı adaylar için: 0.1828
Tüm adaylar için: 0.1786
2011
Başarılı adaylar için: -0.0007
Tüm adaylar için: 0.2218
2012
Başarılı adaylar için: -0.0277
Tüm adaylar için: 0.1928
ÖSYM DEVREYE GiRiNCE
Polis Akademisi sınavının ÖSYM tarafından yapılmaya başlanmasından sonra korelasyon sayısı eksi değerde değil ve iki sınav arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Raporda, sonuçların önceki yıllardan hatırı sayılı ölçüde farklı olduğu da vurgulanıyor. İşte 2013 yılının sonuçları:
2013
Başarılı adaylar için: 0.1714
Tüm adaylar için: 0.3361
SINAV NOTLARININ DAĞILIMI DEĞİŞTİ
Sınavlarda yapılan bir diğer usulsüzlükte “sınav notlarının dağılımı ve frekans grafiği”nde ortaya çıktı. Raporda, “Normal dağılımlı bir sınavda adayların çoğunun orta seviyelerde notlar alması, düşük ve yüksek not alan adayların sayısının azalması beklenir (Klasik çan eğrisi)” dendi. Ancak 2009-2012 arasında yapılan sınavlarda 80 ve üzeri alan öğrencilerin sayısı daha fazla.
YÜKSEK NOT İDDİASI
Raporda, bu durumun bazı grupların kendinden olan adaylara yüksek notlar verdiğinin göstergesi olarak ifade ediliyor. 2013’te ÖSYM tarafından yapılan sınavda ise orta düzeyde not alan adayların sayısı daha fazla. İddiaya göre, sınavın ÖSYM tarafından yapılmadığı yıllarda bazı gruplar kendinden olan öğrencilerin yüksek not almasını, kendilerinden olmayanların ise düşük not almalarını sağladı. Bu da, grafiklerin klasik çan eğrisi sisteminde olmamasının nedeni olarak gösteriliyor.
Vahdet Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.