ÖSYM Başkanı'ndan Çarpıcı Açıklamalar

ÖSYM Başkanı'ndan Çarpıcı Açıklamalar
2010 KPSS dahil tüm sınavları inceleyeceklerini belirten Demir, ‘paralel yapı’ya atıfta bulunarak “2012’de engellendiklerini söyledi.

Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 2010’daki Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda (KPSS) kopya ile ilgili yürütülen soruşturma hakkında, “İncelemelerimiz 2010 öncesiyle kalmayacak. 2010 sonrasındaki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız” dedi.

‘BENDEN ÖNCE OLDU’

Demir, 2010-KPSS’de kopya gerekçesiyle eğitim bilimleri sınavının iptal edildiğini ve soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüldüğünü hatırlattı. Göreve geldikleri Eylül 2010’dan itibaren sınav güvenliğinde aşama kaydedildiğini söyleyen Demir, 2010’daki KPSS’nin temmuzda yapıldığını, sonuçların ağustosta açıklandığını ifade etti.

Kopya tartışmalarının büyük kısmının da 2010 ve önceki yıllara ait olduğunu dile getiren Demir’in açıklamaları özetle şöyle:

“2010’da KPSS’deki bazı belgelerin imha edildiği iddiaları var. ÖSYM’de sınavı değerlendirmeye yönelik veri kaybolmaz. Son 4 yılda ÖSYM’nin 41 yıllık arşivini elektronik ortama taşındı. Yasal saklama süresi dolan sınav evrakını devlet arşivleriyle de işbirliği yapıp imha ettik.

‘KÂĞITLARI HÂLÂ BİZDE’

Bu kapsamda, 2010 KPSS’ye giren 300 bin aday vardı. Savcının takip ettiği 8-10 bin aday söz konuydu. Hakkında kopya iddiası bulunan adayların hangi soruya hangi cevabı verdiği, elektronik ortamda kaydı mevcut. O dönemde cevap kâğıtlarının taranması söz konusu değildi. Ancak bu kâğıtlar da muhafaza ediliyor.”

AVCI: HAYIRLI OLSUN

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Demir’in açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “Daha önce başlamış ve galiba üzeri kapatılmış bir yargı ve adli soruşturma söz konusu idi. Soruşturma ve incelemeler belli aşamaya gelmiş olmalı ki, şimdi bununla ilgili bu çalışma başlatılıyor. Hayırlı olsun.”

TAM PUANLI 350 ADAY

TEMMUZ 2010’da yapılan KPSS’de sorular önceden dışarıya sızdırılmış ve olay, 350 aday, eğitim bilimleri testinde 120 sorunun tümünü yapınca ortaya çıkmıştı. Sınav iptal edilmiş, hem Ankara Cumhuriyet Savcılığı hem de YÖK soruşturma başlatmıştı. YÖK’ün yürüttüğü idari soruşturmada disiplin kurulu, “Kanaat oluştu ama kesin delile ulaşılamadı” diyerek açığa aldığı 8 ÖSYM personeline ‘görevi suiistimal’den 10’da 1 maaş kesme cezası vermişti.

PARALARINA KADAR TAHSİL EDİLMELİ

Demir, kopya çektiği tespit edilen kişilerin haklarının alınacağını söyleyerek “Kazanmış olduğu neyse, gelirleri, imkânları, paraları onların ülke adına tahsil edilmesi ve cezalandırılması gerekir” dedi.

PARALEL YAPI BİZİ ENGELLEDİ

Demir, 2012 adli yargı sınavında 50-60 adayda olağandışılık tespit ettiklerini fakat yargı aşamasında sonuç alamadıklarını belirtti: “Sınavı geçersiz ilan ettik. Fakat o günkü yargı iptal kararımızı durdurdu. Ancak biz Türkiye’nin son yaşadığı paralel yapıyla mücadele ortamında sınavın iptali konusunu yeniden gündeme getirdik.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum