Atatürk De Erdoğan Gibi Düşünmüş!

Atatürk De Erdoğan Gibi Düşünmüş!
CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu başkanlık sistemine karşı çıkıyor ama Atatürk’ün bu konuda onlarla aynı fikirde olmadığı anlaşıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 2012 yılında yaptığı Slovenya ve İtalya seyahatleri sonrasında gazetecilere yaptığı ‘Türkiye başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini tartışmalı’ açıklamasında sonra siyaseten tartışılan “Başkanlık Sistemi” kavramı yaklaşan seçimler öncesi “Yeni Anayasa” ile birlikte yeniden gündeme oturacağa benziyor.

ATATÜRK DE ERDOĞAN DA AYNI DÜŞÜNÜYOR

Erdoğan, o zaman dile getirdiği “yeni anayasa çalışmaları içerisinde başkanlık veya yarı başkanlık o da tartışılır. Yeni anayasada bu yerini alır veya almaz bu ayrı bir konu” ifadelerden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlık sistemine karşı olduğunu kesin bir dille tepki göstermişti. Oysa ki Türkiye Cumhuriyeti’nin ve CHP’nin kurucusu olan Atatürk’ün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la aynı fikirde olduğu ve başkanlık sistemine karşı olmadığı ortaya çıktı.

CHP'Lİ ABADAN: ATATÜRK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ KABUL ETTİ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde anayasa hukuku üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Doç. Dr. Murat Yanık’ın “Başkanlık Sistemi ve Türkiye’de Uygulanabilirliği”adlı kitabında, 1943-1950 yılları arasında CHP’den milletvekili olan hukukçu Yavuz Abadan’ın bilgisine dayandırdığı ifadeye göre Atatürk, başkanlık sistemini savunuyordu. Kitapta bu konuyla ilgili olarak “Atatürk’ün kişisel olarak ‘Başkanlık Sistemi’ni kabul ettiği fakat, yakınlarına kişisel diktatörlükten korktukları için telkin etmediğidir”ifadelerine yer verilmiş. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllar ile Yeni Türkiye'nin inşa edildiği bu zaman arasında büyük bir benzerlik söz konusu. O zaman Atatürk'e yakıştırılmaya çalışılan 'diktatör' yaftası bugün Recep Tayyip Erdoğan'a yakıştırılmaya çalıştırılıyor. 

ŞARTLAR UYGUN OLMADIĞI İÇİN ATATÜRK VAZGEÇMİŞ

Yani bir başka ifadeyle Atatürk’ün gönlünde başkanlık sisteminin yattığını, dönemin şartları uygunluğu açısından sıkıntılar olduğundan bunu dile getirmekten çekindiği sonradan anlaşıldı. Kılıçdaroğlu ise başkanlık sistemi ile ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada "Senin başkanlık sistemi için çalışmalarına mı destek vereceğiz? Avucunu yalarsın Recep Tayyip Erdoğan, avucunu yalarsın. Ne sen başkan olacaksın ne Türkiye bir şey olacak, sen o hayalinle kalacaksın." ifadelerini kullanmıştı.

BOZDAĞ: ATATÜRK DÖNEMİ FİİLEN BAŞKANLIKTIR

Daha önce yaptığı açıklamada Atatürk döneminin kendisine göre fiilen başkanlık dönemi olduğunu anlatan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Atatürk dönemi bana göre fiilen başkanlık dönemidir. Atatürk hayattayken bu ülkede başbakanlık yapanların isimlerini hatırlayan var mı? Kimler? İnönü hariç. Onu dışarıda tutuyorum. Sonra İnönü geliyor. İnönü dönemi de başkanlık sistemidir. İnönü Cumhurbaşkanıyken bu ülkenin başbakanlarını hatırlayan var mı? Siyasetle uğraşanlar bile bu konuda bilimsel çalışma yapmıyorlarsa emin olun sayamazlar, demişti. 

Atatürk’ten Adnan Menderes’e, Turgut Özal’dan Süleyman Demirel’e, Bülent Ecevit’ten Tansu Çiller’e, Necmettin Erbakan’dan Recep Tayyip Erdoğan’a kadar hemen hemen her siyasetçinin gündeminde olan ‘başkanlık sistemi’ tartışmaları bakalım ne zaman sona erecek! 

Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum