Cemaat Okulları İçin Harekete Geçildi!

Cemaat Okulları İçin Harekete Geçildi!
Hükümet, Türkiye'deki "paralel yapı" ile mücadele kapsamına belirlediği rotayı bu kez yurt dışındaki okullara çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Türk okullarıyla ilgili düzenlemenin de detayları belli olmaya başladı.

Hazırlıkları geçen yıl başlayan çalışmaya ilişkin eğitimcilerin de olumlu görüş belirttiği, kurumsal yapılanma, devletin katılımı ve işletme konularındaki önerilere göre, yeni yapılanmanın şu unsurlardan oluşacağı öğrenildi:
 - Kurumsal yapı MEB bürokrasisinden ayrı, daha ‘sivil’ bir yapı olacak. Bu nedenle başkanlık veya müsteşarlık olarak değil ‘ajans’ olarak yapılanacak.
- Ajans, ‘özel hukuk tüzel kişiliği’ olacak ve ‘gönüllülük’ esasına dayalı olarak eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla oluşturulacak. Bağış, yardım ve proje destekleri alabilecek, verebilecek.
- İlk etapta yurt dışındaki devlete bağlı Türk okulları kadrolarıyla birlikte Ajans’a devredilecek; müfredatı yine MEB belirleyecek.
- Ajans, paralel yapı okullarının bulunduğu ülkeler öncelikli olmak üzere yurt dışındaokul ve yurtlar yaptırabilecek ve işletmesini üstlenecek.
Öğretmenler izinli sayılacak
 
- Okul ve yurt yaptırılacak ülkelerin bakanlıkları ve o ülkelerdeki eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak.
- Eğitim kadrosu Türkiye’deki özel okullardan, devlet okullarından ve yeni mezunlardan seçilecek öğretmenlerden oluşturulacak.
- MEB’den görevlendirilecek öğretmenler yurt dışı görevleri süresince ‘izinli’ sayılacak, maaşları bu süre boyunca ‘ajans’ tarafından ödenecek. Ancak öğretmenlere Türkiye’ye döndüklerinde MEB’deki görevlerine devam etme imkanı tanınacak.
- Eğitim yatırımı yapılacak ülkelerin resmi ve sivil kurumlarından da öğretmen alınabilecek.
İşareti Erdoğan vermişti
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum