Eliaçık'tan Şok Hz. Muhammed Açıklaması

Eliaçık'tan Şok Hz. Muhammed Açıklaması
İhsan Eliaçık, Hz. Muhammed'in resminin yapılabileceğini ve filminin çekilebileceğini hatta senaryolarına bile destek vereceğini söyledi.

İhsan Eliaçık, Hz. Muhammed'in resminin yapılıp yapılamayacağı yönündeki tartışmaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Paris'te yayın yapan mizah dergisi Charlie Hebdo'ya Hz. Muhammed'in karikatürünü çizdikleri gerekçesiyle yapılan saldırının ardından gündeme gelen konuya ilişkin Eliaçık, Kuran'da yer alan önemli bilgiler verdi.

"Kuran'ı Kerim'de peygamberin resminin çizilemeyeceğine dair bir ayet yok" diyen Eliaçık, "Tam tersi Hz. Süleyman'dan bahsederken Kuran'ı Kerim'de onun yaptırdığı mabette heykeller ve resimler olduğundan bahseder" dedi.

RESMİNİ YAPMAYARAK PUTLAŞTIRMA OLABİLİR

"Bazen insanın resmini yaparak bazen de insanın resmini yapmayarak putlaştırma olabilir" diyen Eliaçık, "Peygamberin resminin yapılamayacağı, filminin oynamayacağı bir şehir efsanesidir. Bazı Müslümanlar tarafında üretilmiş bir mitostur. Bunun kitapta bir yeri yoktur" ifadelerini kullandı.

Kuran'ı Kerim'de peygamberin "Ben de sizin gibi bir insanım" demesi gerektiği şeklinde sözlerin yer aldığına dikkat çeken Eliaçık, "O zaman insan olanın resmi yapılabilir, filmi çekilebilir. Şu anda İslam peygamberi Hz. Muhammed resmi yapılmayarak, filmi çekilmeyerek putlaştırılmıştır" dedi.

İhsan Eliaçık şunları söyledi: "Onun bir insan olduğunun görülmesi için resminin yapılması, filminin çekilmesi gerekiyor ki, işte o da bizim gibi bir insandı, Kuran'ı Kerim'in söylediği noktaya gelelim. Bazen bir insanı resmini yaparak putlaştırırsın bazen de resmini yapmayarak. İnsan değilmiş gibi algılanıyor Müslümanların gözünde. 'Kainatın efendisi' deniliyor. 'İdrarı şifa' deniliyor, 'ondan tuvalet kokusu gelmezdi' deniliyor, öyle rivayetler var ki insan olmaktan çıkmış yani. Onun bir insan olduğunu göstermek için bunların yapılması gerekiyor."

HZ. MUHAMMED'İN FİLMİ ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Bir zamanlar Türkiye'de Atatürk'ün filminin de çekilemediğini ifade eden Eliaçık, "Onun etrafında Kemalist mitos üretilmişti. Belgeseli çekildikten sonra onun bir insan olduğunu herkes görmüş oldu" dedi. O gün yaşananların bugün İslam dünyası için geçerli olduğunu söyleyen Eliaçık, "Sizce ilerde Hz. Muhammed'in filmi çekilebilir mi yada resmi yapılabilir mi?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Olacaktır tabi ki ben destekliyorum. Yönetmenler olursa benim senaryolarım bile hazırdır. Bunun yapılması gerekiyor. Onun bir insan olduğunu, tüm insanlığa ve özellikle Müslümanlara göstermemiz gerekiyor. İranlılar bu konuda epey adım attılar. Peygamberin sadece yüzünün görülmediği filmler var. Oyuncunun saçları, elleri görünüyor, sadece yüzü gösterilmiyor. Hz. İsa ve Hz. Musa'nın filmleri var onlar Kuran'ı Kerim'in peygamberleri değil mi, neden onlara bir şey demiyorsunuz da buna gelince köpürüyorsunuz. Ben bunu ilerde olacağını düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum