Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama

Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı yapıyor.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın:

Burası bir hizmet binasıdır. Burası milletin sarayıdır, milletin temsil edildiği yerdir.

Son olarak Cumhurbaşkanımızın 3 Afrika boynuzu resmi ziyareti vardı. Bu ziyaret çerçevesinde bu ülkelerle ilişkiler ele alındı ve özellikle Somali'deki açlık ele alındı.

2008 yılında Türkiye-Afrika işbirliği zirvesi gerçekleşti. Türkiye'nin Afrika'ya ilgisi bundan sonra da devam edecek.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken yaptığı ziyaret Somali'de bir miladdır. 2011'de yapılan bu ziyaretin meyvelerini gördük.

Somali'de açlık ve salgın hastalıkların durduğunu gördük. Alt yapı, konut ve enerji alanında Türkiye gerekeni yapacaktır.

Ana muhalefet liderinin sayın Cumhurbaşkanı'na attığı iftiradan bahsetmek istiyorum. Bunun üzüntü verici olduğunu söylemek istiyorum. Kendisine Somali'ye gitmeleri tavsiye ediyoruz. Orada yapılan yardımları, yatırımları görsün.

9-13 Şubat tarihlerinde Latin Amerika ziyaretleri olacak. Biz Türkiye olarak bu ziyaretleri çok önemsiyoruz. Türkiye G20 dönem başkanlığını almış durumda. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde toplanacak zirve öncesi bu tür ziyaretler devam edecek.

Fransa'da yapılan saldırının ardından tüm dünya teröre karşı birlik oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Hollande aradı. Bu vesileyle bunun altını çizmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır yaptığı ırkçılık ve islamofobiaya dikkat çekmektedir. Sayın Hollande tutumu takdire şayandır.

Yunanistan seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikli hedefimiz ikili ilişkilerin geliştirilmesidir.

Çanakkale 2015 için çalışmalar devam etmektedir. 18 Mart ve 24, 25 Nisan günlerinde anma yapılacaktır.

Son zamanlarda artan bir ivmeyle devam etmektedir. Çanakkale Savaşları diğer milletlerin nazarında da önemli.

Bu yıl 100'den fazla devlet başkanı davet edildi. 24 Nisan'da büyük bir törenle bu kutlamaları gerçekleştireceğiz. Çanakkale'nin en önemli ayrıntısı bu savaş sonrası Türkiye'nin savaştığı devletlerle kurduğu ilişkilerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız 2015 yılında bu 5 aylık performansı devam edecektir.

Soru ve Cevap:

- Sayın Cumhurbaşkanı yasama, yürütme, yargı başkanlarıyla bir araya geldi.Anayasa Mahkemesi başkanıyla uzun zamandır görüşmüyordu. Özel bir görüşmesi olduğunu biliyoruz. Neler konuşuldu?

Karşılıklı fikir alışverişinin olduğu bir yemekti.

- Cumhurbaşkanlığı'nın yapısı değişmesi bazı eleştirilere neden olmuştu. Gölge kabine diyenler de olmuştu. Neler söyleyeceksiniz?

Bu yapıyı gölge olarak nitelendirmek yanlış olur. 5 aydır hükümet ve diğer kurumlarla nasıl koordineli bir şekilde çalışılmışsa bundan sonra da böyle devam edecektir. başbakan ve Cumhurbaşkanımız arasında mükemmel bir uyum vardır. Hem anayasal olarak hem de Türkiye sevdalısı iki kişi olarak tam bir uyum vardır.

Bundan sonra da uyum ve koordinasyon devam edecektir. Cuhmurbaşkanın icraya tavsiye vermesi anaysasının 102. maddesince hakkıdır.

Çözüm süreci ve paralel yapı Cumhurbaşkanımızın hassasiyetle durduğu iki konudur.

- Esed'in Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki sözleri için neler diyeceksiniz?

Suriye'de Esed rejiminin bittiği herkesin malumudur. 5 milyon mülteci ve yüzbinlerce insanın katili birinden bashediyorsunuz. Esed'in kendi meşruiyetini kaybettiğinin göstergesidir. Böyle bir rejimin başındaki kişinin 1.7 milyon Suriyeli'ye bakan Türkiye'ye laf söylemesi hezeyandır. Türkiye Suriye için çözümü ortaya koymuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum