"İslamla Savaşmadık"

"İslamla Savaşmadık"
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Kobani'de İslam'la savaşılmadığını asıl hedefin özgür bir yaşam olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD'ten temizlenerek Kürt güçlerinin eline geçen Kobani'de İslam'la savaşılmadığını, asıl hedefin özgür bir yaşamı orada boğmaya çalışanlar olduğunu belirterek, Kobani zaferinin tüm Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçte olduğunu söyledi.

HDP'nin Diyarbakır 1'inci Olağan İl Kongresi, pazar günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Ak Parti kongresinin yapıldığı Elazığ karayolu üzerindeki Seyrantepe Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Kürt marşı "Ey Rakip" ile başlayan kongrede salona Abdullah Öcalan ile Suriye'nin Rojava bölgesinde IŞİD'e karşı savaşırken yaşamlarını yitiren bazı YPG'liler ile 1980 yılında Diyarbakır cezaevinde yaşamlarını yitiren, Mazlum Doğan, Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Ali Çiçek, Akif Yılmaz ile PKK'nın silahlı ilk kadrolarını oluşturan Mahsum Korkmaz, Mehmet Karasungur, Erdal Sincer isimli üst düzey PKK'lıların da fotoğrafları asıldı. Salonda ayrıca Irak ve Türkiye'deki Kürt isyanlarının liderleri Şeyh Sait, Seyid Rıza, Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani'nin yanısıra Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Metin Göktepe, Hasan Ocak'ın da fotoğrafları yer aldı.

Kongreye HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Üstündağ, Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yardımcısı Fırat Anlı, bazı HDP'li milletvekilleri ile birlikte yoğun bir katılım oldu. Kongrede Abdullah Öcalan'ın Kürtçe konuşması ile PKK'lı ve YPG'lilerin kırsal kesimde eğitimlerinde çekilen görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle yansıtılınca kongreye katılanlar ayağa kalkarak uzun süre alkışlayarak, "Yaşasın başkan Apo" sloganları attı. Kongrede sanatçılar Pınar Aydınlar ile Ferhat Tunç Kobani ve Öcalan'ın övüldüğü türküler söyledi. Kongrede divan heyeti seçildikten sonra bir dakikalık saygı duruşu sırasında zafer işaretleri yapılarak, "Rehberimiz Öcalandır, PKK'dır" marşı söylendi.

ANLI: KOBANİ'Yİ ARTIK DÜNYA TANIYOR

Kongrede Divan Başkanlığı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Fırat Anlı, Kürtçe konuşmasında, verdikleri şehitler sayesinde bugünlere geldiklerini belirterek, Pazar günü yapılan AK Parti kongresine atıfta bulundu. Anlı, "Bir kaç gün önce bu salonu dolduramayanlar gelip halkın iradesini görsünler. Bir kaç yıl öncesine kadar Şengal'den, Kobani'den bahsetseydik kimse bilmezdi. Ancak şimdi bütün dünya Kobani'yi, Şengal'i tanıyor. Bugün de başkanlığın (Öcalan) projesinin arkasında durup destek vereceğiz. Bu projehHem Türkiye, Hem Ortadoğu için bir ışık olarak ortaya çıkaracağız" dedi.

DEMİRTAŞ: KOBANİ'DE İSLAMLA SAVAŞILMADI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani zaferinin tüm Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçte olduğunu belirterek,

"Kobani zaferi tüm Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçtedir. Bu zaferin henüz tamamlanmadığının da farkındayız. Çünkü IŞİD barbarlık zihniyeti tüm halklar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Oradaki savaş küçük bir kasabayı ele geçirme savaşı değildir. Asıl hedef özgür bir yaşamı hedefleyen bu zihniyeti orada boğmaktır. Suriye'de savaşı bırakıp Kobani'ye yüklendiler. Kürtlere karşı savaştılar. Kimse Kürt halkına İslamı öğretmesin. Kobani'de yenilen zihniyet İslamı en çok ben bilirim zihniyetidir. Bu bize demokrasiyi de biz biliriz diyeni Türkiye'den de hatırlıyoruz. Yenilen o zihniyettir işte. Kobani'de İslamın savaşı değil barbarlık ile özgürlük savaşı vardı. Orada islam kaybetmedi. Var olacak İslamdır" dedi.

"KENDİMİZİ ELEŞTİREBİLMELİYİZ"

Parti olarak kendilerini eleştirebilmeleri gerektiğini dile getiren Demirtaş, "Kendimizi eleştirebilmeliyiz. Yeni yaşam diyorsak, yeni bir siyaset üretmek zorundayız. Yerelde ve genelde yeterli siyaseti hizmeti yapamadık. Özeleştiri yapabilmeliyiz. Çuvaldızı önce kendimize batırmalıyız. Bizler bu kadar bedel ödeyerek yarattığı değerleri doğru siyasetle buluşturamazsak hataya düşeriz. O isimsiz kahramanlar bu halkın değerlerini oluşturanlardır. Onları temsil etmek kolay değildir. Bu değerlere layık olacak bir yaşamı sergilemesi gerekir. Öyle 'seçilirim, yerimde otururum' diyerek bu kenti temsil edemezsiniz. Siyaseti örgütleyeceksek, HDP yeni bir siyasi anlayışla halkın huzuruna çıkacaksa cesur olmak zorundadır. Yeni bir dili, yeni bir politikayı, yeni bir yaşamı özgürleştirmek gerekir. Bu öz güvenle halkımızın önüne çıkıyoruz. Yeni bir yaşamı, yeni bir siyasi anlayışla yapacağız. Geçmi başarılarımızdan örnek, hatalarımızdan dersler çıkararak yapmalıyız. Biz Van'a da, Ankara'ya da aynı umudu gönderdik. Şimdi ezilen halklar umut bekliyor bizden. Dürüst bir siyaset bulamadıkları için başımıza bela olan bu siyasete gittikleri için şimdi bize bakıyorlar. Biz bu beklentiye cevap vermek zorundayız. Tarihi sorumlulukla karşı karşıyayız. Biz muhalefet olmak için yola çıkmadık. artık halkların demokratik iktidarını kurma zamanı geldi" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum