BM'den İsrail-Hizbullah Çatışmasına Tepki

BM'den İsrail-Hizbullah Çatışmasına Tepki
BM Güvenlik Konseyi, İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerginliği değerlendirmek için olağanüstü toplantı gerçekleştirecek.

Genel Sekreterlik'ten yapılan açıklamaya göre, Güney Lübnan'daki durumun kötüleşmesinden ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edilmesinden derin endişe duyan Ban, şiddet olayları sırasında İspanyol barışgücü askerinin öldürülmesini de kınadı.

İsrail-Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'nde de önceki gün gerçekleşen roket saldırıları ve İsrail'in buna karşılık vermesi nedeniyle de kaygılarını ifade eden Ban, hem UNDOF hem de UNIFIL barışgücü birliklerinin bölgelerinde yaşanan şiddet olaylarını kınadı.

Tüm taraflara azami itidal çağrısı yapan Genel Sekreter, gerginliğin daha da artmasının engellenmesini, bölge ülkelerinin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesini istedi.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi de İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerginliği değerlendirmek için kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, UNIFIL'ın görev yaptığı Mavi Hat'ta karşılıklı ateş açılması sonucu İspanyol barışgücü askerinin öldürülmesi kınanarak, İspanya hükümeti ve öldürülen askerin ailesine taziye sunuldu.

Açıklamada, barışgücü askerinin nasıl öldüğüne ilişkin bilgi verilmedi.

"İsrail yönünden gelen ateş sonucu öldü"

BMGK'nın geçici üyesi olan İspanya'nın BM Daimi Temsilcisi Roman Oyarzun ise toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, İspanyol askerin İsrail yönünden açılan top ateşi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgeden İspanyol askerlerini çekmeyi düşünmediklerini de kaydeden Oyarzun, olayın tam olarak aydınlatılması için detaylı soruşturma talep ettiklerini de belirtti.

Lübnan'ın güneyinde İsrail'in işgali altındaki sınır bölgesi Şebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen İsrail askeri aracına Hizbullah tarafından yapılan tanksavar füze saldırısı sonrası, İsrail güney Lübnan'daki çeşitli sınır noktalarına topçu ateşi açmış, saldırıda bir UNIFIL askeri ölmüştü.

İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner, saldırıda 2 İsrail askerinin öldüğünü, 7'sinin yaralandığını açıklamış, Hizbullah da bu saldırıyla, İsrail'in, Suriye'nin Kuneytra kentinde Hizbullah konvoyuna düzenlediği saldırıya misillemede bulunduğunu duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.