Carney'den Avro Bölgesine Eleştiri

Carney'den Avro Bölgesine Eleştiri
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney: "Avrupa'nın borç batağından kurtulması için uyumlu bir plana ihtiyacı var" dedi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı MarkCarney, Avro Bölgesi'ndeki kemer sıkma politikasını eleştirerek, ülkelerin borç tuzağına düştüğünü söyledi.

"ZENGİNDEN YOKSULA AKTARILMASI LAZIM"

İrlanda'nın başkenti Dublin'de, Iveagh House'da yaptığı konuşmada Avro Bölgesi'nin ekonomipolitikalarına ilişkinde değerlendirmede bulunan Carney, Avro Bölgesi'nin sıkı kemer sıkma politikalarını rahatlatması ve kaynakların zenginden yoksula aktarılabileceği bir mali birliğe doğru ilerlemesi gerektiğini belirtti.

KEMER SIKMA PROGRAMINA ELEŞTİRİ

Carney, "Eğer Avro Bölgesi tek bir ülke olsaydı o zaman mali birliğin potansiyel olarak daha destekleyici olması mümkün olabilirdi. Buna rağmen, Avrupa'da etkin risk paylaşım mekanizmaları olmamasına rağmen (kemer sıkma programı) İngiltere'dekinden daha sıkı"değerlendirmesini yaptı.

Gelişmiş ekonomilerde borç yükünün giderek arttığını bildiren Carney, düşük büyümeden olumsuz yönde etkilenen özel sektörün harcamalarını daha da kısma yoluna gittiğini vurguladı.

Carney, gelişmiş ekonomilerin borç tuzağına yakalandığını belirterek, "İngiltere ve ABD dahil bazı ekonomiler bu tuzaktan kaçmayı başardı. Ama Avro Bölgesi'ndeki diğer ülkeler daha da derine batıyor" dedi.

İLERLEME HIZI EŞİT DEĞİL

Carney konuşmasında Avro Bölgesi liderlerini de eleştirerek, şunları kaydetti:

"Avro Bölgesi'nde yapısal reformların ilerleme hızı eşit değil. Finansal sistemde sınır ötesi risk paylaşım mekanizmaları geriye doğru gidiş içerisinde. Avrupalı liderler halihazırda mali birliği parasal birliği bir parçası olarak görmüyorlar. Bu şekilde bir çekimserliği bedeli vardır."

Avro Bölgesi'ne dair risklere de değinen Carney, "Düşük nominal büyüme Avro Bölgesi'nde borç yükünü artırıyor. Ekonomik daralma korkusu harcamaların ve yatırımların geri durmasına neden oluyor" diye konuştu.

Carney konuşmasında, "Avrupa'nın güveni sağlamak ve borç tuzağından uzaklaşmak için beklentileri sağlama alacak kapsamlı, uyumlu bir plana ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.