Orta Asya İçin Çok Önemli Karar

Orta Asya İçin Çok Önemli Karar
Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısında önemli sonuçlar çıktı.

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisinde, ülkeler arasında enerji, ulaştırma ve taşımacılık konusunda işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapıldı.

BAKÜ BİLDİRİSİNE UYULACAK

Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısının ikincisi Aşkabad'da yapıldı. Toplantının sonunda taraflar, 26 Mayıs 2014'teki toplantının ardından açıklanan "Bakü Bildirisi"ne sadık kaldıklarını ifade etti.

Tarafların, birbirlerinin bağımsızlık ve toprak bütünlüklerini desteklediği belirtilen bildiride, uluslararası siyasi konuları müzakere ederek, barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması, uluslararası ve bölgesel konularda, özellikle Orta Asya, Hazar havzası, Güney Kafkasya ve Ortadoğu'da güven ve karşılıklı anlaşma ortamının oluşturulması yönünde ortaya koyulan çabaların önemi vurgulandı.

Bildiride, her üç ülkenin Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi örgütlerle işbirliği yapmasının isabetli olduğu vurgulandı.

Sonuç bildirisinde, şöyle denildi:

ULAŞTIRMA BAKANLARI DA BİR ARAYA GELECEK

"Dışişleri Bakanları, enerji alanında üçlü işbirliğinin gelişmesi konusunu müzakere ederek, Türkmen doğalgazının Hazar denizi ve Türkiye'den geçerek Avrupa'ya ulaştırılmasının özel önemine değindi. Bununla ilgili enerji ve petrol-doğalgaz şirketleriarasında işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önemi kaydedildi. Ulaştırma ve taşımacılık alanında işbirliğinin geliştirilmesine önem veren bakanlar, ulaştırma alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve üç ülkenin olanaklarının en yüksek şekilde kullanılması için, 'Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye' ulaştırma koridorunun oluşturulması konusunu görüştü. Taraflar, ulaştırma bakanları ve ilgili kurumlarının temsilcilerinin toplantı yapmasının zaruri olduğu konusunda mutabık kaldı."

Sonuç bildirisinde, toplantılarda ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesinin öncelik taşıdığı ve üç ülke arasındaki taşımacılığın etkin hale getirilmesi konusunun ele alındığı bildirildi.

"Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye 2015-2017 İşbirliği Çerçeve Programı"nın kabul edildiği belirtilen bildiride, bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.