38 Bin çocuk Açlıktan Ölebilir

38 Bin çocuk Açlıktan Ölebilir
Birleşmiş Milletler (BM), 38 binden fazla Somalili çocuğun açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Kuraklık ve iç savaş yüzünden başlayan kıtlık nedeniyle son üç yılda çeyrek milyondan fazla insanın öldüğü Afrikaülkesi Somali'de, son dönemde açlıktan ölümler üçte bir azalsa da, son veriler koşulların çocuklar için ciddi tehdit oluşturduğunu gösteriyor.

BM Gıda Güvenliği ve Beslenme Analizi Birimi (FSNAU) ile ABD kaynaklı Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı (FEWS NET) tarafından ortak yürütülen araştırmada, 203 bini çocuk olmak üzere 731 bin kişinin beslenme yetersizliği nedeniyle kalıcı sağlık sorunlarıyla karşılaşacağı tespit edildi.

Araştırmacılar, 2014 sonlarında yağışların artması sayesinde sayının üçte bir oranında azaldığını söylüyor. Açıklamada, “Beş yaş altı yaklaşık 203 bin çocuk yetersiz besleniyor. Bunların 38 bini ölüm tehlikesiyle karşı karşıya” denildi.

Tehdit altındakilerin dörtte üçü, ülkede devam eden çatışma ve kaos ortamından kaçarak evlerini terk edenlerden oluşuyor. El Kaide bağlantılı Eş Şebap örgütü üyeleri, Afrika Birliği’nin 20 bin asker desteği verdiği Somali ordusu ile çatışıyor.

Somali’den sorumlu BM Yardım birimi başkanı Phillippe Lazzarini, 2015 öngörülerinin endişe verici olduğunu söylüyor.

2011’deki kuralıkta, yarısından fazlası çocuk olmak üzere 250 bin kişi açlıktan ölmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.