Başkanlık Sisteminde 6 Önemli Detay!

Başkanlık Sisteminde 6 Önemli Detay!
AK Parti'nin sunduğu başkanlık modelinin çerçeve alınacağı sistemin detaylarına ulaşıldı.

Hazırlıkları yapılan başkanlık sistemiçalışmasına göre seçim barajı düşecek. Böylece Meclis'te toplumun tüm kesimlerinin temsili sağlanacak. Vatandaşın önüne, beş yılda bir iki sandık gelecek
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Mevcut yapıdaki çok başlılık ayağımıza vurulmuş bir pranga" sözleriyle başkanlık sisteminin gerekliliğine vurgu yapması Türkiye gündeminin ilk sırasına oturdu.

AK Parti'nin daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu başkanlıkmodelinin çerçeve alınacağı sistemin detaylarına ulaşıldı.
 
BARAJIN KALKMASI GÜNDEMDE:
 AK Parti, yine tek Meclis'li olacak sistemde, bütün kesimlerin temsil edilebilmesi için baraj uygulamasının kaldırılmasına veya düşürülmesine sıcak bakıyor. Mevcut parlamenter sistemde yüzde 10 barajı uygulaması istikrarı sağladığı için korunuyor. Başkanlık sisteminde koalisyonlar tarih olacağı, ülke seçilen 'Başkan' ve onun atadığı bakanlar tarafından yönetileceği için istikrar sorunu da ortadan kalkmış olacak.
 
MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 18: AK Parti, gençlerin ülke sorunlarında daha çok söz sahibi olması ve Meclis'te temsil edilmelerinin önünü açmak için milletvekili seçilme yaşını Başkanlık sistemi ile birlikte 18'e düşürülmesine sıcak bakıyor.
 
BAŞKAN'IN SORUMLULUĞU ARTACAK: 
Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı'nın hiçbir sorumluluğu bulunmuyor. Cumhurbaşkanları 'vatana ihanet dışında' hiçbir suçtan yargılanamıyor. Ama seçilecek Başkan yaptığı bütün işlerden tıpkı Başbakan ve bakanlar gibi sorumlu olacak. Başkan hakkında yaptığı işlerden dolayı Meclis'te milletvekillerini 3'te ikisinin teklifi ile soruşturma açılabilecek, yine milletvekillerinin dörtte üç çoğunluğu ile yargılanabilecek.
 
GÜÇLENDİRİLMİŞ YÜCE DİVAN: Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı'nı Anayasa Mahkemesi 'Yüce Divan' sıfatıyla yargılıyor. Başkan, milletvekilleri ve Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşan güçlendirilmiş bir heyet tarafından' yargılanabilecek.
 
MECLİS VE BAŞKANLIK İÇİN İKİ SANDIK: Başkanlık sisteminde vatandaşın önüne iki sandık koyulacak. 5 yılda bir hem Başkanlık hem de milletvekilliği seçimleri aynı anda yapılacak.
 
GÜVENOYUNU VATANDAŞ VERECEK: Başkanlık sisteminde yürütmeye güvenoyunu başkanı seçerek vatandaş kendisi verecek.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum