ABD'de Büyüme Beklentinin Altında

ABD'de Büyüme Beklentinin Altında
ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,6 büyüyerek beklentilerin altında performans gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı öncü verilere göre, ABD'de gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2014'ün son çeyreğinde yüzde 2,6 arttı. Geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 4,6 ve yüzde 5 büyüyerek son 11 yılın rekorunu kıran büyüme verisine ilişkin son çeyrek beklentisi yüzde 3 artış yönündeydi.

Ülke ekonomisi beklentilerin altında kalan dördüncü çeyrek verisi ile birlikte 2014'de yıllık yüzde 2,4 büyümüş oldu.

Hız kesen büyümede artan ithalatın yanı sıra düşen kamu harcamaları etkili oldu. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 artan ithalat son çeyrekte ise yüzde 8,9 yükseldi. Öte yandan, önceki çeyrekte yüzde 4,5 olan ihracat artışı dördüncü çeyrekte yüzde 2,8'e geriledi. Üçüncü çeyrekte yüzde 10 artan kamu harcamaları ise son çeyrekte yüzde 7,5 azalarak, büyümeyi olumsuz etkiledi. Önceki çeyrekte yüzde 16 artan savunma harcamaları da dördüncü çeyrekte yüzde 12,5 düşüş gösterdi.

GSYH'la katkıda bulunan kalemlerin başında ise tüketici harcamaları geldi. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,2 yükselen tüketici harcamaları son çeyrekte yüzde 4,3 artarak son 9 yılın en iyi performansını kaydetti. Dayanıklı tüketim malı üretiminin de yüzde 7,4 arttığı görüldü.

Veriler, ayrıca GSYH fiyat endeksinin beklentilerin oldukça altında kalarak yüzde 0,1 gerilediğini da ortaya koydu. Bir önceki çeyrekte yüzde 1,4 artan endeksin son çeyrekte de yüzde 0,9 artış göstermesi bekleniyordu.

Ekonomistler, beklentilerin altında kalan büyüme verisini yavaşlayan küresel ekonominin ABD'yi etkilemeye başladığı şeklinde değerlendirirken, 2015'de büyümenin ortalama yüzde 3 civarında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.