Kriptolu Telefonların "IMEI"leine Karartma

Kriptolu Telefonların "IMEI"leine Karartma
Kriptolu telefonların IMEI numaralarının kaydını sağlayan yazının Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nda ortadan kaybolduğu ortaya çıktı.

Kriptolu telefonların IMEI numaralarının kaydını sağlayan yazının Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nda (BTK) ortadan kaybolduğu ortaya çıktı. 

KRİPTOLU TELEFONLAR SİSTEME KAYDEDİLMİŞ ANCAK KAYDEDEN YOK! 

Telefon cihazına üretim aşamasında yüklenen ve telefonun kimlik numarası olan IMEI numaralarını sisteme kaydetmekle ilgili TÜBİTAK’tan gelen talep yazısının BTK’da bulunmadığı tespit edildi.

Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nun; kriptolu telefonları sisteme kayıt altına almasına rağmen, telefonların kullanıma açılmasını sağlayan evrağın kaybolmasının “delil karartma” olduğu ifade ediliyor.

Telefonların kullanımı için IMEI numaralarının Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nda kaydının bulunması gerekiyor. Türkiye’de sistemde IMEI kaydı olmayan telefonlar çalışmıyor.

TÜBİTAK, KRİPTOLU TELEFONLARIN IMEI KAYDINI BTK’YA BİLDİRDİ 

TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ve ekibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık, bakanlıklar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, büyükelçiler ve bürokratların kullanımı için 154 kriptolu telefon üretti. Hasan Palaz, üretici firma olduğu gerekçesiyle kriptolu telefonların IMEI numaralarının kaydını Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’na bildirdi ve telefonlar kullanıma açıldı.

KRİPTOLU TELEFONLARIN IMEI KAYDINA İLİŞKİN YAZI BTK’DA KAYBOLDU

17-25 Aralık operasyonu, paralel devlet yapılanmasının devlet erkanını dinlediği ortaya çıkardı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın; kriptolu telefonların dinlenilmesi yönelik soruşturma başlatması üzerine Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nda bulunan paralel yapı mensupları harekete geçti ve IMEI numaralarını sisteme kaydetmekle ilgili TÜBİTAK’tan gelen talep yazısını ortadan kaldırdı. Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu; Hasan Palaz döneminde TÜBİTAK’tan gelen ve K-2 kriptolu telefonların IMEI numaralarının kaydının yapılmasını sağlayan talep yazısının kurumlarında bulunmadığı bildirdi. 

Hasan Palaz’ın da, BTK’ya gönderdiği ve kriptolu telefonun IMEI numaralarının bulunduğu yazının TÜBİTAK kayıtlarından bulunmadığı tespit edildi.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, kriptolu telefonların IMEI kaydını gösteren talep yazısını Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nda bulamadı.

HASAN PALAZ IMEI NUMARALARINI BİLEN KİŞİ

TÜBİTAK uzmanları; “BTK’daki IMEI kayıtlarına yönelik talep yazısına ulaşılsaydı, paralel yapının kriptolu telefonları dinlediği belgelenecek ve savcının elinde bugün en büyük delil olacaktı. Hasan Palaz, kriptolu IMEI numaralarını toplu olarak bilen birkaç kişiden biri.. Hasan Palaz; kriptolu telefonların IMEI numaralarını Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’na (BTK) veren kişi ancak deliller yok edildi” dediler. 

K-1 KRİPTOLU TELEFONLARIN KAYDI BULUNDU

Bilgi ve Teknoloji ve İletişim Kurumu’nun, Hasan Palaz öncesinde üretilen K-1 kriptolu telefonların IMEI numaralarının kaydının ise bulunduğunu açıkladı.

Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.