Türk Okullarına Maarif Çözümü

Türk Okullarına Maarif Çözümü
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki eğitim kurumlarına ilişkin kurulacak vakfın adının "Maarif Vakfı" olacağını açıkladı.

Nabi Avcı, Habertürk televizyonunda yayınlanan"Doğru Açı" programında soruları yanıtladı. Avcı, soru üzerine, yurt dışında Türk okulları olarak da bilinen Cemaat okullarına ilişkin oluşturulacak sistemin ayrıntılarının Bakanlar Kurulu'nda konuşulduğunu söyledi. Bunun vakıf olarak yapılandırılacağını ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

MAARİF VAKFI

"Bütün dünyada faaliyet gösterebilecek bir vakıf statüsünde çalışacak. Dünyanın her yerinde oranın sosyal, siyasi, hukuki şartlarına uyum gösterebilecek esneklikte yerel uzantıları da olabilecek bir yapı. Adı Maarif Vakfı. Yani maarif bizim kültürümüzde özellikle komşularımızda, Arapça konuşan ülkelerde, yabancılık çekmeyecek bir isimlendirme olduğu için, yine çok kapsayıcı irfana gönderme yapması itibariyle da bence çok anlamlı olacak bir isimlendirme."

KADRO ÖZEL ŞARTLARA GÖRE OLUŞACAK

Vakıf kadrosunu her kurumun kendi özel şartlarına göre oluşturacaklarını dile getiren Avcı,"Onun için vakıf olması gerekiyor. Çünkü devlet memuru statüsünde ve zihniyetinde yürütülebilecek hizmetler değil bunlar. Daha idealizm gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bunun bürokratik atamalardan farklı olacağını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"CİDDİ FEDAKARLIK GEREKTİRİYOR"

"Burada aynı zamanda ciddi fedakarlık gerektiren, özel bir ilgi gerektiren, bu konulara gönül vermiş olmayı gerektiren bir alanda çalışacak. En başta bir gurbet şartı var, dolayısıyla bunları bilerek bu işlere talip olacak. İstihdam vakıf üzerinden yapılacak. Böylece yurt dışında pek çok yerde zaman zaman kendi okullarımızla ilgili karşılaştığımız, mesela ücret problemlerini vs. buralarda vakıf üzerinden daha kolay aşabiliriz. Bazı yerlerde de yerelden istihdamın, o ülkelerden de bu amaca hizmet edecek yerel kadrolardan da yararlanmayı sağlar vakıf yapılanması."

TEOG'DA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

Avcı, TEOG'da yapılacak değişikliklere ilişkin bir soru üzerine de "Geçen sene 15 tercih vardı. Bu sene 25 yapıyoruz onu. İkinci tercih listesini de kaldırdık. Artık okul türüne göre herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor. 25 tercihinden birine yerleşecek. Yerleşemeyenler de özel okula gidiyor zaten bir de açık liseye gidenler oluyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum