Yargıtay Başkanı Alkan emekliye ayrıldı
Törende konuşan Yargıtay Birinci Başkanvekili Seyit Çavdar, bilgi birikimi, mütevazı kişiliğiyle Türk hukukuna yaptığı katkılar nedeniyle Alkan'ın her zaman saygıyla anılacağını söyledi.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan da 39 yılı aşkın meslek hayatını geride bırakarak emekliye ayrıldığını belirterek, ilk görev yeri Pervari'ye atandığı andan itibaren hangi yerde ve görevde olursa olsun "mahkemenin kadıya mülk olmadığı" özdeyişini aklımdan çıkarmadığını anlattı.
Yargının ve Yargıtayın sorunlarına de değinmek istediğini dile getiren Alkan, 1969-1973 arası Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi iken Ankara'da Anafartalar Adliyesinde duruşma izlemeye gittiğini ifade etti.
O yıllarda da hakim ve savcıların, işlerin çokluğundan, özlük hakları, hakimlik teminatı ve yargı bağımsızlığının yetersizliğinden yakındıklarını aktaran Alkan, şöyle devam etti:
"Yargının 1970'li yıllardaki başlıca sorunları bunlar idi. Yıl oldu 2015. Biz hala iş çokluğundan şikayet ediyoruz. Benim Yargıtay başkanlığı görevim nedeni ile yabancı heyetleri kabul ederken çalışma ziyaretlerinde bizdeki iş sayısı ile ilgili rakamları verdiğimizde muhatabımız bu rakamın yanlış ve tercüme hatası olduğu düşüncesi ile bu rakamı teyit ettirirler, yanlışlık olmadığı anlaşılınca bu iş yükünün altından nasıl kalktığımızı sorarlardı.
Bu iş yoğunluğu özverili çalışma ile sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkmıştır. Yargıtaydaki üye sayısını 516 değil bin 516 yapsanız, tetkik hakimi sayısını bin değil iki bin yapsanız, cumhuriyet savcısı ve personel sayısını ikiye de katlasanız bu problemin çalışan sayısının arttırılarak çözülmesinin mümkün olmadığını yaşayarak gördük. Her uyuşmazlık dava konusu edilerek yargının önüne gelmekte ve yoğun iş yükü yargılamanın makul sürede bitirilmesini engellemektedir. Uyuşmazlıklar yargıya gelmeden çözüm yolları geliştirilmelidir."
Ali Alkan, bunun başarılı bir örneğinin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti müessesesi olduğunu, Yargıtayolarak benzer bir müessesenin iş ve sosyal güvenlik hukuku alanında "İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti" adı altında oluşturulması için gerekli girişimlerde bulunduklarını hatırlattı. Ancak yasalaşacağı konusunda ümitlendikleri bir anda gerekçeleri açıklanmadan son anda vazgeçildiğini bildiren Alkan, "Şayet bu müesseseyi de hukukumuza kazandırabilseydik iş ve sosyal güvenlik hukuku alanında Yargıtaya gelen dosya sayısı yüzde 38 oranında azalacaktı" diye konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.