Davutoğlu İstanbul'un Mega Projesini Açıkladı

Davutoğlu İstanbul'un Mega Projesini Açıkladı
Uzun zamandan beri merakla beklenen ''mega proje'' Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı tanıtım toplantısında açıklandı

İstanbul'a ilişkin dev bir proje daha İstanbul Kongre Merkezinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan'ın öncülüğünde açıklandı.

Uzun zamandan beri gündeme getirilen veCumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz gündelerde Latin Amerika dönüşünde uçakta müjdesinin verildiği İstanbul Boğaz'ına 3.Tüp Geçit projesinin detayları belli oldu.

İstanbul'un trafiğini rahatlatacak proje Boğaz'ın altına 3 katlı şekilde inşa edilecek ve 3 katlı oluşu ile dünyada bir ilk teşkil edecek. Dev proje ile birlikte, boğazın altı Küçüksu'dan Gayrettepe'ye üç katlı dev bir tünelle geçilecek. 3 katın iki katında tekerlikli araçlar için geçiş güzergahları yer alacakken bir katında ise raylı sistemler yer alacak.






Yeni metro hattının Kadıköy - Kartal- Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. Mega tünelin TEM, E5 ve 3 köprüyle de karayolu bağlantısı olacak. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak. 

Proje bağlantıları ile birlikte toplamda 6.5 milyon insana hizmet verecek. 5 yıl içinde tamamlanması plananan projenin ihalesi ise 7 Haziran seçimleri öncesinde tamamlanacak.

Mega projenin tanıtım toplantısında ilk olarak Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan konuştu.

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

100 yıl konuşulacak bu proje ile dünyada bir ilk başarılıyor. Dünyada ilk defa 3 katlı tünel hazırladık. Proje için 10 aydır uğraşıyoruz. Bu proje Boğaz'ın altına yapılacak ve 3 katlı olacak. Proje ile İstanbul'da hayat tamamen değişecek.

100 yıl sonra da toplu taşıma bu omurga etrafında birleşecek. İstanbul'un 3 havalimanı raylı sistem ile bağlanacak. Bu proje görüntü kirliliği oluşturmayacak ve İstanbul'un tarihi siluetini de bozmayacak.

Bu proje yap-işlet-devret modeli ile yapılacak ve devletin kasasından bir kuruş dahi para çıkmayacak. İstanbul'da artık dakikalık randevular dahi verilebilecek.

Tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gönderilen tebrik telgrafı da okundu.

Bakan Elvan'ın ardından kürsüye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;

Bugün İstanbul'un için tarihi bir gün. İstanbul tarihinin özne bir şehridir. Küresel dünyanın da özne şehri olacaktır. Biz İstanbul'a her an hizmet etmenin heyecanını ve şerefini yaşıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı'na İstanbul'a sunduğu hizmetlerden ötürü teşekkür ediyorum. İstanbul'u dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getiriyoruz. Artık İstanbul başka ülkeleri takip etmeyecek, başkaları İstanbul'u takip edecek ve İstanbul'a gıpta ile bakılacak. Artık İstanbul dünyayı değil, dünya İstanbul'u takip edecek.

İstanbul için açıklanan bu mega proje sembolik bir anlam da ifade ediyor. 3 kat demek 3 imparatorluk demek. Bir anlamda 3 imparatorluk üzerine 4. küresel devletin kuruluşunun öznesi anlamına da geliyor.

İstanbullular trafikten çok çekti. Bu mega proje ile İstanbul'daki bütün akslar bir birine bağlanıyor. Zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. İncirli'den Söğütlüçeşme'ye 40 dakikada geçilecek. Güvenliği en ince detayına kadar düşünüldü. 3 kat arasında geçişkenlikler olacak. Her 500 metrede bir duraklama alanları olacak. Bu proje ayrıca çevreci de bir proje.

Proje 5 yıl içinde tamamlanacak. 7 Haziran seçimlerinden önce ihale işlemleri tamamlanacak.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum