AVM'lere lokma olduk

AVM'lere lokma olduk
“AVM’lerdeki firmalara lokma olduk" diyen esnaf, "büyük şirketler çok vergi verir' mantığıyla teşvik edilirken, vergi yükünün orta direk esnafının belini büktüğünü, devletin kendilerini korumadığını söyledi.

İç Anadaolu Bölgesi'nin inşaat malzemeleri sektöründe kalbi konumundaki Ankara Rüzgarlı Caddesi esnafı, büyük yapı marketlerden ve devlet politikalarından şikayetçi. Esnaf,  vatandaşın yapı marketlerin bulunduğu AVM’lerin cazibesine kapıldığını belirtiyor. 

ELEMANA VERECEK PARA YOK

“Daha önce Rüzgarlı, Türkiye piyasasını belirlerdi” diyen 24 yıllık Rüzgarlı esnafı Nasip Akbaba, şunları söyledi: “Çünkü fabrikalar malını piyasaya sokmak, pazarlamak için Ankara’ya getirirler ve Kayserili, Kırşehirli buraya gelip bir selamla malını alır giderdi. Fakat yapı marketler fabrikaları bağladılar ve küçük esnafa büyük bir darbe vurdular. İlk darbeyle dükkanlar kapandı, sonra işletmelerin tamamı küçüldü ve şimdi birçok esnaf tek kişi çalışıyor. Çünkü elemana verecek para kazanılmıyor.”

"Yapı marketler ucuz veriyor" şeklinde halkta oluşan yargıya dikkat çeken Akbaba, “Çin malı malzemeler, yapı markette tüketiciye fiyat ve kalitede çok seçenek sunuyor. Fakat tüketici kalite farkına varamadığı için düşük kaliteli bir malı yani bataryayı, banyo dolabını, boyayı ucuz olmasından kaynaklı yanılarak alıyor. Yani onların kar marjları çok yüksek ve kalite yok. Yapı marketler ucuz olmasa da reklam yaptıkları, pazarlama tekniklerini kullandıkları için bir malı satabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

VERGİ YÜKÜ ÇOK AĞIR

Devletin orta direk esnafı korumadığını belirten Nasip Akbaba, şunları kaydetti: “Büyük şirketler çok vergi verir' politikasıyla onlar teşvik edilirken, büyük vergi yükü ile orta direk esnafın belini büküyorlar ve altta kalanın canı çıkıyor. Burada esnaf birbirine mal vererek, yardımlaşarak, borç vererek ayakta durmaya çalışıyor. TİMKODER gibi birlikler ise bizim sorunlarımızla ilgilenmiyor. Kısacası AVM'lerdeki büyük firmalara lokma olduk.” 

Yapı marketlerin ucuz olmadığını anlatan 27 yıldır esnaflık yapan Metin Bal, şöyle konuştu: “Benim bin liraya sattığım kombiyi, yapı market peşin fiyatına taksit taktiğiyle bin 100 liraya sattığı halde vatandaş, AVM’nin cazibesine, konforuna kapılarak oradan alıyor. Bazen fiyatları kontrol ediyorum, marka batarya ve ara musluklarda iki katına varan fiyatlara rastlıyorum.”

DEVLET HAKKIMIZI KORUMALI 

20 yıllık esnaf Ünal Bulut,ise  “Uzmanlıktan uzaklaşarak mağazacılık zihniyetiyle iş yapanlar bir ürünü o ürünün gerçekten sizin aradığınız ürün olup olmadığına bakmaksızın size satar. Fakat esnaf tecrübesiyle sizi yönlendirebilir. Bu yüzden dürüst, vergisini veren esnafın hakkını devletin koruması, ödenmeyen çekinin hesabını sorması, ticarete, esnafa, hizmet edene, emek karşılığı çalışana düzensizlik, yük yerine bir düzen getirmesi gerekiyor" dedi. 

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum