Paralar Bakın Nereye Gidiyor?

Paralar Bakın Nereye Gidiyor?
Dünyada e-ticaretin yaygınlaşması Türk insanını ithal ürün bağımlısı yaptı. Öyle ki bazısı ne işe yaradığı anlaşılmayan tüy, kıl, kemik, taş, kırbaç gibi ürünlere milyonlarca dolar harcandı.

Türkiye’de ihtiyaç için tüketim yerini, ithal ürünlere erişimin de kolaylaşmasıyla savurganlığa bıraktı. TÜİK, Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın veri ve raporları, Türk insanının tüketim çılgınlığına kapıldığını ve ithalattaki akıl almaz yoğunluğu gözler önüne serdi. Ana tüketim kalemlerinin haricinde insan saçı, kuş tüyü, sakatat, kıl, kemik, bağırsak, saman, kırbaç gibi “şeyler” de ithal mallar arasında bulunuyor.

İTHALATLA TÜKETİYORUZ

Türkiye’de toplam tüketimin çok önemli bir kısmı ithal ürünlerle karşılandı. TÜİK’in verilerine göre, 2014’te ithal edilen kimi mallar ile bunlara ödenen döviz (dolar) miktarı şöyle sıralandı: “Mineral yakıt 54,8 milyar, hububat 2.3 milyar, meyve 415 milyon, yağlı tohum 2.2 milyar,  gübre 1.4 milyar, plastik 14,1 milyar, ağaç 1.4 milyar, pamuk 3 milyar, örme eşya 467 milyon, ayakkabı 953 milyon, cam 877 milyon, demir çelik 17,7 milyar, bakır 3.5 milyar, alüminyum 3.4 milyar.”

İNSAN SAÇINDAN EŞYA 

Yurt içindeki tüketimin omurgasını oluşturan bu kalemlere milyarlarca dolar giderken, birbirinden ilginç ithal ürün kalemleri için de yine döviz sarfiyatı gerçekleşti. TÜİK ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın listelerinde yer alan kimi mamuller ile bu mamullerin ithalatı için dışarıya ödenen döviz (dolar) miktarları ise şöyle: “Sakatat 6.7 milyon, gıda kalıntı ve döküntüleri 1.3 milyar, hayvansal kıllar 60 milyon, taş toprak 424 milyon, cüruf ve kül 1.1 milyar, deri ve kösele 506 milyon, hayvan bağırsağı 554 milyon, saman ve yem 2.2 milyar, hayvansal ve bitkisel yağlar ile mumlar 2.1 milyar, karton döküntüsü 683 milyon, kaba hayvan kılı ve at kılı 357 milyon, baston ve kırbaç 32 milyon, insan saçından eşya 42 milyon, alçı ve taş 601 milyon.”   

HARCAMADA SİGARA VE ALKOL İLK SIRADA

TÜİK’in verilerine göre, geçtiğimiz yılın son 6 ayında yerleşik hane halkının yurt içi tüketimi 571,6 milyar lira oldu. Harcamalarda ilk sırayı gıda, içki ve tütün aldı. Buna göre Haziran – Aralık 2014 aralığında bu kaleme 157 milyar 866 milyon 793 bin lira harcandı. Söz konusu harcamayı konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar için yapılan harcamalar izledi. Türk insanı en düşük harcamayı ise 19,9 milyar lira ile sağlığa, 9.6 milyar lira ile de eğitime yaptı.

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum