Paralel 'Kaynak'a TMSF Makası

Paralel 'Kaynak'a TMSF Makası
Uzanvari operasyonla mal kaçırmaya kalkan Paralel baronlar, yakayı ele verince BDDK devreye girdi. Kaynak Holding'in bankadaki hisseleri TMSF'ye devredildi.

Paralel baronların, 'Uzanvari' mal kaçırma operasyonu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) döndü. Bank Asya'da imtiyazlı hisselerin yüzde 16.3'ünü elinde bulunduran Forum İnşaat ve Sürat Basım'ın büyük hissedarı Kaynak Holding'in bankaya el konulduktan tam 13 gün sonra Hollanda merkezli bir tabela şirketine devredilmesi üzerine BDDK harekete geçti.

Kurul, Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat'a ait A grubu Bank Asya hisselerinin, temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. 

İZİNSİZ DEVİR YAPILDI 

BDDK tarafından yapılan açıklamada, Bank Asya'da imtiyazlı paya sahip Sürat Basım ile Forum İnşaat'ın kontrolünü elinde bulunduran Kaynak Holding'in hisselerinin tümünün, 16 Ocak 2015'te Hollanda'da kurulan INL Partners şirketine devir işleminin, kuruldan izin alınmadan yapıldığını bildirdi.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18. maddesinin yedinci fıkrası hükmüne istinaden, Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat'ın banka pay defterine kayıtlı A grubu hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiği bildirildi. İlgili kanunun 18'inci maddesinin 7'inci fıkrası, "Kurulun izni olmadan payların devredilmesi hâlinde, bu paylara ait temettü hariç ortaklık hakları fon tarafından kullanılır" hükmünü içeriyor. 

YÖNETİCİLER MERCEK ALTINDA

TMSF'ye Başbakanlık Teftiş Kurulu ve MASAK'ın raporları da ulaştı. Kaynak Holding'e bağlı şirketlerde kaynağı ticari faaliyetle izah edilemeyen para hareketleri saptandı.

İçeriden gelen ihbarlar doğrultusunda kara para ve vergi kaçaklığı iddialarıyla ilgili incelemeler tamamlandı. Bank Asya'da ortaklığı bulunan iki şirketin yöneticilerinin mal varlığı takibe alındı. Kaynak Holding'in okul-eğitim kitapları, gıda, lojistik faaliyetleri de inceleniyor. Yurtdışına büyük miktarda para transferleri yapıldığı tespit edildi.

UZANVARİ OPERASYON 

Paralel Yapı'nın mal kaçırma operasyonun ayrıntıları 25 Ocak'ta Sabah Gazetesi'nde yer almıştı. Bank Asya'da imtiyazlı hisselerin yüzde 16.3'ünü elinde bulunduran Forum İnşaat ve Sürat Basım'ın büyük hissedarı Kaynak Holding, bankaya el konulduktan 13 gün sonra Hollanda merkezli tabela bir şirkete devredildi.

Uzanvari operasyon BDDK ile TMSF'den gizlendi. Operasyonun arkasındaki kirli tezgah ise Hollanda merkezli 20 milyon euro sermayeyle kurulan şirketin ortakları incelendiğinde ortaya çıktı. Tabela şirketin ortakları Kaynak Holding'in sahipleri ile aynı kişiler. Aralarında Naci Tosun, Ali Akbulut ve İzzet Akyar'ın da bulunduğu isimler şirketlerini Hollanda merkezli bir firmaya devretmiş gibi görünerek devletten mal kaçırmayı amaçladı. Paralel baronların, hisselerini devrettikleri Hollanda merkezli şirketinin adresi World Trade Center görünüyor. Bu ticaret merkezi aranıp INL Partners şirketi ile görüşmek istenince verilen telefon numarasını aradığınızda ise karşınıza Hollandalı Genç İşadamları Derneği çıkıyor. Hollanda hukukunu devreye sokarak, akıllarınca kurdukları şirket aracılığıyla Bank Asya'daki operasyonu uluslararası boyuta taşımayı tezgahladılar. Paralel Yapı, böylece tıpkı Uzanlar'ın Çeaş-Kepez'de kendi kurdurdukları Güney Kıbrıs merkezli Libananco şirketine yaptırdıkları gibi Türkiye aleyhine tahkim davaları açtırmayı planlıyordu.

3 ŞUBAT'TA YÖNETİME EL KOYMUŞTU

3 Şubat'ta Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar veren BDDK, bankanın yönetim kuruluna dokuz kişi atamıştı.

Kurul, Banka Asya'dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istemişti. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre vermişti. 2 Şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermemişti. Bu durum yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yaratmıştı. Sürat Basım ve Forum İnşaat, BDDK'nın istediği belgeleri gönderen ortaklar arasında yer alıyordu.

EN BÜYÜK ORTAK FON

Bank Asya'nın 900 milyon lira olan sermayesinin, 360 milyon liralık kısmını A grubu nitelikli hisseler oluşturuyor. Bu hisselerin yüzde 6.74'ü Sürat Basım'a, yüzde 9.63'ü ise Forum İnşaat'a ait. Dünkü operasyonla, Kaynak Holding'in iştiraklerinin sahip olduğu yüzde 16.37'lik hisseye de el konulmuş oldu. Böylece, Bank Asya'nın A grubu hisselerinin yaklaşık yüzde 80'inin ortaklık hakları TMSF'ye geçmiş oldu.

ÇİFTE KISKAÇ

BDDK'nın son aldığı karar, Paralel Yapı'nın adeta 'kozmik odası' olan Bank Asya'da yeni bir dönemin başlangıcı olacak.

Bank Asya'da imtiyazlı hisselerin çoğunun TMSF'ye geçmesi ve Kaynak Holding'in büyük ortak statüsünden çıkması, Paralel Yapı'nın finans kaynaklarını da kurutacak. Çünkü, bankanın takipteki kredilerinin önemli bölümü Paralel Yapı'ya yakın şirketlere veriliyordu. Bankanın sermaye artırım kararlarında da Pensilvanya'nın talimatıyla bu şirketler devreye giriyordu. TMSF'nin operasyonu bunu da bozdu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum