‘Metres’ De Mi İhraç Edilecek?
TÜRK Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğünde "müsait" kelimesinin ikinci anlamının "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanmasına ilişkin tartışmalara, Büyük Türkçe Sözlük’ün sahibi Vahdet Gazetesi yazarı D. Mehmet Doğan son noktayı koydu.
Sözlüklerdeki anlamlandırmaların, tariflerin keyfe göre yapılamayacağının altını çizen Doğan, "Toplumda yerleşmiş görüşler ve bilgiler ışığında, kullanıma göre yapılır. Sözlü veya yazılı kullanım sonucu kelimelerin böyle anlamları olabilir. Bu anlamlandırmada kadınları rahatsız eden bir muhteva da bulunabilir. İlim, şunun veya bunun lehinde yahut aleyhinde olmasına bakmaksızın gerekeni yapmayı gerektirir. Muhtemelen TDK’nin sözlükçüleri bu ölçüleri dikkate alarak tanımlama yapmışlardır. Gerekirse, bunun dilimizde kullanımı ile ilgili şahitleri, örnekleri de bulur çıkarırlar; böylece ilgililere gereken cevabı verirler" dedi.
TÜMÜNÜ SİLMEK LAZIM
"Sözlüklerdeki anlamlandırmaların objektif olması esastır, eğer objektif olarak bir tarif ortaya konulmuşsa, bu tarifin kimsenin kârına ve zararına olduğu tartışılmamalıdır" ifadelerini kullanan Doğan, şöyle devam etti: "Eğer böyle bir takıntıya düşülürse, sözlüklerden fahişe, metres, kapatma, mantinato, yosma vs. birçok kelimeyi ihraç etmemiz gerekir. Daha önce birileri bizim laiklikle ilgili üç tarifimizden birine takılmıştı. Laiklik dinsizlik olarak tarif edilemez diyorlardı. Fakat dilimizde laikliğin dinsizlik olarak anlaşıldığı bir hayli malzeme var elimizde. Bu tavrın ciddiye alınması, sözlük yazmayı sözlükçülerden alıp, milletvekillerine vermeyi gerektirir. Son nokta ise TBMM tarafından tasdik edilmiş, kanun hükmünde bir sözlük demektir!"
BÖYLE AÇIKLADIK
Hazırladıkları sözlükte “müsait” kelimesini "1. Elverişli, uygun, muvafık. Âsabım onlarla ülfete müsait değildir-Ahmet Hâşim 2. Münâsip. 3. Meyilli" şeklinde açıkladıklarını aktaran Doğan, "Son açıklamadan Dil Kurumu’nun tanımlamasına uygun bir sonuç çıkarılabilir, tabii yazılı ve sözlü kullanımda karşılığı bulunarak" diye konuştu.
DİL DERNEĞİ ÖYLE TANIMLAMIŞ
Diğer taraftan Cumhuriyet'in ilk yıllarında Dil Devrimi'ni topluma kabullendirmek için kurulan Dil Derneği'nin de "müsait" kelimesini TDK gibi tanımladığı ortaya çıktı. Tartışmaların patlak vermesi üzerine dernek, 'müsait'e verilen ikinci anlamı internet sayfasındaki Türkçe Sözlük'ten çıkardı. Müsait'in tartışmalı ikinci anlamının flörtün ayıp sayıldığı 1940'lı yıllara ait olduğunu belirten Dil Devrimi Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel, ‘Derneğimizin internet sitesindeki sözlükte de vardı. Gözümüzden kaçmış’ savunmasını yaptı.
Vahdet Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.