Hacı Adaylarını Şok Eden Gelişme!
Türkiye’de yaşanan gizli Devalüasyon Hacı adaylarını da vurdu. Hac farizasını yerine getirmek için yıllardır bekleyenler, kur farkından dolayı her geçen gün daha fazla para ödemek zorunda kalacak.
Hac kuraları dün çekildi. Hacı adaylarını bir taraftan kutsal yolculuk heyecanı sararken diğer taraftan Euro’dan Dolar’a geçilmesi ve Dolar’ın sürekli değer kazanması sonucu kurda yaşanan artış hacı adaylarını kara kara düşündürüyor. Euro’dan Dolar’a geçirilmesinin hacı adaylarına faturası şimdilik bin 500 TL.. Peki alınan bu kararın arkasında kim ya da kimler var? Bu kararın alınmasının asıl gerekçesi ne?
Euro’dan dolar’a neden geçildi?
Euro’dan Dolar’a neden geçildiğini araştırdığımızda turizm şirketlerini zarardan kurtaralım derken faturanın hacı adaylarına çıktığı görülüyor. Edindiğimiz bilgilere göre Euro’dan Dolar’a geçilmesinin nedeni şu: Suudi Arabistan’ın para birimi Riyal olduğundan ve Mekke ve Medine’de yapılan tüm masraflar da Riyal üzerinden yapılıyor. Riyal’in Euro karşısında sürekli değer kazanması, Euro üzerinden hac parası alan Turizm şirketlerini ciddi şekilde zarara soktu.
Kişi Başı Bin 500 TL Fazla Ödenecek
Bu durum karşısında harekete geçen Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu 2014 Kasım ayında hac hizmetlerini Dolar kuru üzerinden belirleme kararı aldı. Fakat turizm şirketlerini zarardan kurtaralım denilirken Türkiye’de Dolar’ın her geçen gün artması sonucu fatura hacı adaylarına çıktı. Hacı adayları kişi başı bin 500 TL gibi bir farkla karşılaştı. Dolar’ın her geçen gün daha da yükselmesi bu farkın artmasına neden oluyor.
10’dan Fazla Kurum Kesinti Yapıyor
Hac ve umre organizasyonu yapan turizm şirketleri ise kararı kendilerinin vermediğini belirttiler. Adını vermek istemeyen bir hac ve umre organizasyonu yapan turizm şirketi yetkilisi, “Umre fiyatlarını biz belirleyebiliyoruz ama hac ücretlerini devlet belirliyor. Bu yıl Euro’dan Dolar’a döndüler. Tabi bugün Dolar’ın yükselmesiyle bir fiyat farkı oluştu. Tabi hacı adayları bu durumdan mağdur oldu. İnsanlar bu paraların hepsinin bize kaldığını zannediyor. Durum öyle değil. Hac parasında en az 10 kalem kesinti var. Bize de çok komik rakamlar kalıyor. Devlet para alıyor. Diyanet organize ettiği için haliyle alıyor. TÜRSAB alıyor. Sigorta parası kesiliyor, Arap makamları alıyor ve daha birçok vergi ve harç kesintisi var. Diyebilirim ki onun üzerinde kesinti yapılıyor hac hizmetinden. Keşke kesintiler olmasa da biz de ucuz hizmet verebilsek” diye konuştu.
Hacı adayları dertli?
Kıt kanaat biriktirdikleri hac parasının yetip yetmeyeceğinden endişe eden hacı adayları duruma tepkili. Milli Gazete'ye konuşan altmış yaşındaki E.G., “Sekiz yıldır hac farizamı yerine getirmek için bekliyorum. Şimdi kurasız sıra bana geldi. Eşim vefat etti. Ondan kalan emekli maaşıyla hac parası biriktirdim. Şimdi bin 500 lira gibi fazla para ödeyecekmişim, zaten kocamdan kalan emekli maaşımdan zar zor hac parasını biriktirdim. Ben tüm hesabımı geçen yılki paraya göre yaptım. Şimdi bir de bin 500 lira fazla para ödemek zorunda kalacağım. Benim gibi zar zor parasını denkleştirenler var. Ben bin 500 Lira fazla para ödemek istemiyorum. Devletimiz bu durumu düzeltsin” diyerek kur farkından kaynaklanan duruma isyan etti.
Hac kuraları dün çekildi. Hacı adaylarını bir taraftan Hac heyecanı sararken; diğer taraftan eurodan dolara geçilmesi ve kurda yaşanan artış, hacı adaylarını kara kara düşündürüyor. Peki, alınan bu kararın arkasında kim ya da kimler var? Bu kararın alınmasının asıl gerekçesi ne? Milli Gazete, düzenlemenin şok ayrıntılarına ulaştı.
Hacı adaylarını bir yandan kutsal topraklara gitme heyecanı sararken; diğer taraftan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun, Hac hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru üstünden belirlemesi hacı adaylarını kara kara düşündürüyor. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı Kasım ayında aldığı kararla daha önce euro olan Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti, dolar kuru olarak değiştirdi. Geçe yıl 2 bin 700 euro olan en düşük Hac hizmeti bu yıl için 3 bin 600 dolar olarak belirlendi. Geçen sene Mart ayında hac için yaklaşık 7 bin 700 TL ödeyen hacılar bu sene hac için 9 bin 360 lira ödeyecek. Hesaplarını euroya göre yapan hacı adayları ise dolara dönülmesi ve doların da her geçen gün yükselmesiyle tedirgin.
Kur Farkını Hacı Adaylarına Yansıttılar
Eurodan dolara neden geçildiğini araştırdığımızda ‘turizm şirketlerini zarardan kurtaralım’ derken faturanın hacı adaylarına çıktığı görülüyor. Edindiğimiz bilgilere göre eurodan dolara geçilmesinin nedeni şöyle: Suudi Arabistan’ın para primi Riyal olduğundan, Mekke ve Medine’de yapılan tüm harcamalar da Riyal üzerinden yapılıyor. İşte sorun da burada başladı. Riyalin Euro karşısında sürekli değer kazanması, Euro üzerinden Hac parası alan turizm şirketlerini ciddi şekilde zarara soktu. Durum karşısında harekete geçen Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 Kasım ayında Hac hizmetlerini Dolar kuru üzerinden belirleme kararı aldı. Fakat turizm şirketlerini zarardan kurtaralım denilirken, Türkiye’de Doların her geçen gün artması sonucu olan hacı adaylarına oldu. Kişi başı bin 500 TL gibi bir farkla karşı karşıya kalan hacı adaylarının, dolardaki artış da hesaba katıldığında ne kadar bir ekstra masrafla karşılaşacağı ise belirsiz. Kıt kanaat biriktirdikleri Hac parasının yetip yetmeyeceğinden endişe eden hacı adayları, duruma tepkili. Konuştuğumuz hacı adayları “Ahir ömrümde hac farizamı yerine getirmek için dişimizden tırnağımızdan keserek zar zor hac parası biriktirdik. Şimdi eurodan dolara döndürdüler, bin 500 lira fazla para istiyorlar, bu parayı biz nereden bulacağız diye dert yakındılar. Müstakil konaklamayı tercih edenler 5 bin dolar, otel tipi konaklama tercih edenler ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar arasında değişen hizmet bedeli ödeyecek.
Eşimden Kalan Emekli Maaşıyla Zar Zor Hac Parası Biriktirdim
Milli Gazete'ye konuşan altmış yaşındaki E.G., “Sekiz yıldır Hac farizamı yerine getirmek için bekliyorum. Şimdi kurasız sıra bana geldi. Eşim vefat etti. Ondan kalan emekli maaşıyla Hac parası biriktirdim. Şimdi bin 500 lira gibi fazla para ödeyecekmişim, zaten kocamdan kalan emekli maaşımdan zar zor Hac parasını biriktirdim. Ben tüm hesabımı geçen yılki paraya göre yaptım. Şimdi bir de bin 500 lira fazla para ödemek zorunda kalacağım. Benim gibi zar zor parasını denkleştirenler vardır. Ben bin 500 lira fazla para ödemek istemiyorum. Devletimiz bu durumu düzeltsin” diyerek kur farkından kaynaklanan duruma isyan etti.
Hac Ücretinde 10’un Üzerinde Kurum Kesinti Yapıyor
Hac ve umre organizasyonu yapan turizm şirketleri ise kararı kendilerinin vermediğini, bu durumdan kendilerinin de mağdur olduğunu belitti. Konuştuğumuz Hac ve Umre organizasyonu yapan turizm şirketi yetkilisi, “Umre fiyatlarını biz belirleyebiliyoruz ama Hac ücretlerini devlet belirliyor. Bu yıl Eurodan Dolara döndüler. Tabi bugün Doların yükselmesiyle bir fiyat farkı oluştu. Hac ibadetini yapacak hacı adayları gibi biz de bu durumdan mağduruz. Tabi Hac parasında en az 10 kalem yere para kesiliyor. Bize de çok komik rakamlar kalıyor. Devlet para alıyor. Diyanet organize ettiği için haliyle alıyor. TÜRSAB alıyor. Sigorta parası kesiliyor, Arap makamları alıyor ve daha birçok vergi ve harç kesintisi var. Diyebilirim ki 10’un üzerinde kesinti yapılıyor hac hizmetinden. Keşke fiyatlar düşse de biz de ucuz hizmet verebilsek” dedi.
Riyal Euronun Karşısında Değer Kazanınca Şirketler Zarar Ediyordu
Turizm acenteleri, eurodan dolara geçişin nedeninin riyalin, euro karşısında değer kazanmasından kaynaklandığını, fakat doların da yükselmesiyle burada mağdur olanın hacı adayları olduğunu söylüyor. Bilet fiyatlarının THY’ye hala euro üzerinden ödendiğini söyleyen acente yetkilisi, “Doğrudur hacı adaylarından euro üzerinden para aldığımızda sürekli euronun riyal karşısında değer kaybetmesi sonucu zarar ediyorduk. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında eurodan dolara geçildi. Fakat doların sürekli artması bu seferde hacı adaylarını mağdur etti” ifadelerini kullandı.
Bakanlıklararası Hac Ve Umre Kurulu
Diyanet İşleri Başkanlığı, Hac ve Umre Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun açıklaması gözleri kurula çevirdi. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu; Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Kültür ve Turizm, Maliye, Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıklarının müsteşar veya müsteşar yardımcıları ile Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin birer temsilcisinden oluşuyor. Kurul, başkanın daveti üzerine salt çoğunlukla toplanıp, kararlarını toplantıya katılanların çoğunluğu ile alıyor. Kurul, Hacla ilgili birçok şeyi belirlerken; Hacca gideceklerin konaklama türlerini, tavan ücretlerini ve ön kayıt ücretlerini belirliyor.
Kontenjan Azaldı
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, hac ibadeti için 2007’den 2014’e kadar başvurusunu kesintisiz yenileyenler kuraya tabi tutulmadan kesin kayıt hakkı kazanacağı, geriye kalan kontenjan için 12 Mart’ta kura çekileceği belirtildi. Kurada çıkan vatandaşların 16-27 Mart’ta kesin kayıt yaptırması gerektiği bildirdi. Her ülkeye verilen hac kontenjanının, o ülkenin nüfusunun binde biri oranında olduğu ancak Kabe’nin çevresini genişletme çalışmaları sebebiyle yüzde 20’lik kontenjan kısıtlamasına gidildiği hatırlatılan açıklamada, bu yıl Türkiye’den 55 bin 540 vatandaşın hacca gidebileceği kaydedildi.
Ortaya Çıkan Durum Mağdur Doğurabilir
Konuştuğumuz acente yetkilileri, bu durumdan istifade etmek isteyen çok sayıda sahtekârların da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bazı uyanıklar durumu fırsat bilip hacı adaylarına çok cazip fiyatlar sunabilirler. Hacı adaylarımız çok dikkat etsin. Zira böyle durumlarla geçmiş yıllarda da karşılaştık. Bazı hacı adayları Haccını yerine getirirken bir sürü sıkıntı yaşadı. Otellerde kalamadılar. Vaat edilen şeylerin hiç biri yapılmadı. Çok sayıda mağdur oluştu. Bu yüzden hacı adaylarımız gittikleri acenteyi çok iyi seçsin ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’yla gitsin” dedi.
Milli Gazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.