Ertuğrul'un Hatırası Diriliyor

Ertuğrul'un Hatırası Diriliyor
Sultan Abdulhamid Han’ın emriyle 1890'da Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni’nin batması ile sonuçlanan facianın 125. yıldönümünde denizcilerimiz unutulmadı.

Os­man­lı Dev­le­ti ile Ja­pon­ya ara­sın­da­ki dost­luk iliş­ki­le­ri­nin sem­bo­lü ola­rak ta­ri­he ge­çen ve 587 Meh­met­çi­ğin şe­hit ol­du­ğu Er­tuğ­rul Fır­ka­tey­ni­’nin 125 yıl ön­ce­ki uzak­do­ğu se­fe­ri, De­niz Kuv­vet­le­ri­’n­ce ye­ni­den can­lan­dı­rı­lı­yor.

KAH­RA­MAN­LA­R UNU­TUL­MA­DI

Sul­tan Ab­dul­ha­mid Ha­n’­ın em­riy­le 1890 yı­lın­da Ja­pon­ya­’ya zi­ya­re­te gön­de­ri­len Er­tuğ­rul Fır­ka­tey­ni­’nin bat­ma­sı ile so­nuç­la­nan fa­ci­anın 125. yıl­dö­nü­mün­de kah­ra­man de­niz­ci­le­ri­mi­zi unut­ma­yan De­niz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı, TGC-Ge­diz isim­li fır­ka­tey­ni Ja­pon­ya­’ya gön­de­ri­yor.

ER­TUĞ­RU­L’UN YOLUNDA

De­niz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı İle­ti­şim Şu­be Mü­dü­rü Dnz. Bnb. Na­zif Boz­kurt, zi­ya­re­te iliş­kin Vah­de­t’­e yap­tı­ğı açık­la­ma­da, Türk-Ja­pon iliş­ki­le­ri açı­sın­dan bir dö­nüm nok­ta­sı olan Er­tuğ­rul Fa­ci­ası­’n­dan tam 125 yıl son­ra TGC-Ge­di­z’­le Ja­pon­ya­’ya ta­ri­he ta­nık­lık ede­cek bir zi­ya­ret dü­zen­le­ye­cek­le­ri­ni vur­gu­la­dı. 

Cİ­BU­Tİ, KA­RA­Çİ, KO­LOM­BO...

Dnz. Bnb. Na­zif Boz­kurt, TGC-Ge­di­z fırkateyninin yak­la­şık 200 per­so­ne­liy­le 1 Ni­sa­n’­da Mar­ma­ri­s’­ten ha­re­ket ede­rek tıp­kı ‘Er­tuğ­ru­l’ gi­bi; Sü­veyş, Ko­lom­bo, Sin­ga­pur, Ci­bu­ti, Ka­ra­çi, Hin­dis­tan, Ma­lez­ya, Çin ve Gü­ney Ko­re­’nin ar­dın­dan Ja­pon­ya­’ya ula­şa­ca­ğı­nı ifa­de ede­rek, “Gü­ney Ko­re­’de şe­hit­le­ri­miz için bü­yük bir tö­ren dü­zen­le­ne­cek. Ora­da­ki tö­re­nin ar­dın­dan Ja­pon­ya­’ya ge­çi­le­cek. Ja­pon­ya­’da­ki zi­ya­ret­le­rin ar­dın­dan Er­tuğ­rul Fır­ka­tey­ni­’nin bat­ma­sıy­la so­nuç­la­nan deniz fa­ci­asının ya­şan­dı­ğı Ku­şi­mo­to­’da şe­hit­le­ri­miz için an­ma tö­re­ni dü­zen­le­ne­ce­k” de­di. 

ERTUĞRUL FACİASI

1854'ten sonra, dış ülkelerle ticari ilişkiler kurmaya başlayan Japonya, 1880 yılında İstanbul'a ticari amaçlı bir heyet göndermişti. II. Abdülhamid buna karşılık bir heyet göndermek istiyordu. Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa'ya Ertuğrul Fırkateyni'nin dış tepkileri kırmak için bir tatbikat adı altında Japonya'ya gönderilmesini emretti. 14 Temmuz 1889'da İstanbul'dan 685 mürettebatıyla ayrılan Ertuğrul, dönüş yolculuğunda Kashinozaki fenerini geçtiği sırada kayalıklara çarparak battı. 587 Mehmetçiğin şehit düştüğü kazadan kurtulan 69 denizci İstanbul’a getirildi. 

“ERTUĞRUL 1890” 

Türk-Ja­pon dost­lu­ğu­nun sim­ge­si ha­li­ne ge­len Er­tuğ­rul Fır­ka­tey­ni'nin Ja­pon­ya­’da bat­ma­sıy­la so­nuç­la­nan fa­ci­ayı an­la­tan “Er­tuğ­rul 1890” isim­li fil­min çe­kim­le­ri de­vam edi­yor. 2012'de "NPO Er­tuğ­rul Dün­ya­da Ba­rı­şa" is­mi­ni ver­dik­le­ri bir or­ga­ni­zas­yon oluş­tu­ran Ja­pon­la­rın yap­tı­ğı ve yö­net­men­li­ği­ni Mit­su­tos­hi Ta­na­ka­’nın üs­len­di­ği film bu yıl için­de viz­yo­na gi­re­cek.

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum