Korkutan Rapor! 1 Milyar Kişi..

Korkutan Rapor! 1 Milyar Kişi..
Hazırlanan rapora göre mevcut eğilimin sürmesi halinde 21. yüzyılda 1 milyar kişinin sigara yüzünden hayatını kaybedeceği öngörülüyor.

Dünya Akciğer Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği'nce 2013 verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası'na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor.

Çin'de sigara alışkanlığının artması yüzünden diğer ülkelerde daha az sigara içilse de toplam tüketim azalmıyor. ABD'de 1980'e kıyasla yüzde 50 daha fazla sigara içiliyor. Birçok gelişmiş ülkede tütün tüketimi azalır veya sabit kalırken, Afrika ile Asya'nın kimi bölgelerindeki yoksul ülkelerde sigara bağımlılığı artıyor. 6 milyon kişinin sigaranın yol açtığı hastalıklar yüzünden öldüğü 2013'te tütün şirketlerinin toplam kârı 44 milyar dolardan fazla.

Raporda 24 ülkede kadınların erkeklerden daha fazla sigara içtiği belirtiliyor. Rapora göre Türkiye'de her yıl 83 bin kişi tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigara içen yetişkinlerin sayısı 14 buçuk milyon, çocukların sayısı da 252 binden fazla. Türkiye'de 2010'da tütün kullanımı kökenli ölümlerin oranı erkeklerde yüzde 31, kadınlarda ise yüzde 12. Bu iki oran orta gelirli ülkelerden yüksek.

Rapora göre, mevcut eğilimin sürmesi halinde 21. yüzyılda 1 milyar kişinin sigara yüzünden hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Türkiye'de her yıl 83 bin kişi tütün kullanımı nedeniyle ölüyor

Tütün kullanımı, akciğer kanserinin yanı sıra, diğer pek çok hastalığın da en önemli nedeni. Dünyada kalp hastalığı, beyin kanaması ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların yol açtığı erken yaştaki ölümlerde; tütün kullanımı, önlenebilir etmenlerin başında yer alıyor. Birçok ülkede sigara kullanımının azaltılmasını hedefleyen yasalar çıkarıldı. Sigara reklamları yasaklandı. Lokanta ve çalışma alanları gibi kapalı yerlerde sigara içilmesine de yasak getirildi. Ancak tüm bu yasaklar dünya nüfusunun yalnızca yüzde 10'unu kapsıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.