2 Büyük Şehitliğe Dozerle Saldırdılar
CHP’li Edirne Belediyesi, 1973'te şehitliği tarla olarak kiraya verdi, mezar taşları talan edildi. Seleflerinin yanlışını telafi etmeye çalışan yeni başkan Recep Gürkan döneminde ise hassas davranılmadığı için şehit kemikleri etrafa saçıldı. Araştırmacı-Yazar İbrahim Halil Kutluay, Balkan ve Birinci Dünya Savaşlarında şehit düşen askerlerimize karşı yapılan saygısızlığı Vahdet'e anlattı.
Makedonya, Galiçya ve Romanya Cephelerinde yaralanan askerlerin Edirne Asker Hastanesi'ne getirildiğini aktaran Kutluay, Çanakkale Savaşı sırasında yaralanan çok sayıda askerin de yer sıkıntısından dolayı buraya sevk edildiğini hatırlattı. Edirne Asker Hastanesi'nde tedavi gören yaralı 10 binlerce Mehmetçiğin şehadet şerbetini içtiğini belirten Kutluay, şehitlerin hastanenin iki kilometre kuzeybatısında olan mezarlığa defnedildiğini söyledi.
TARLA OLARAK KİRAYA VERİLDİ
Şehitlerin gömülü olduğu 64 dönümlük arazinin 1973 yılında CHP'li Edirne Belediyesi tarafından tarla olarak kiraya verildiğini hatırlatan Kutluay, araziyi kiralayan şahsın mezar taşlarını sökerek işe başladığını, sonrasında ekim için araziyi sürdüğünü, halkın bu duruma isyan ettiğini, Valiliğin de işe el koyması sonucu şahsın tarlayı o halde bırakarak bu işten vazgeçtiğini, zaman içerisinde arazinin meraya dönüştüğünü anlattı.
SADECE 5 BİN 5’İNE ULAŞILDI
Yıllarca kaderine terk edilen şehitlik için Edirne Şehit Aileleri Derneği'ni devreye girdiğini ifade eden Kutluay, 2014 yılında başlanan çalışmalarda hastanede şehit olanların 5 bin 5’inin kimliğine erişilebildiğini kaydetti. Kutluay, arazide 52 bin ile 100 bin arası şehidin gömülü olduğunun tahmin edildiğini aktardı.
KEMİKLER ORTALIĞA SAÇILDI
Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği’nin iş birliğiyle ‘Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Projesi'nin hazırlandığını anımsatan Kutluay, projenin temelinin geçtiğimiz yıl atıldığını belirtti. Mayıs ayında tamamlanıp açılması planlanan şehitlik projesi sırasında yapılan hatalara dikkat çeken Kutluay, şehitlik yapımını üstlenen Edirne Belediyesi'nin şehit mezarlarına zarar vermemek için özel bir teknikle inşaat yapılması ve derin kazı yapılmaması konusunda uyarılmasına rağmen araziye dozer sokulduğunu, şehitlere ait kemiklerin ortalığa saçıldığını söyledi.
SIR PERDESİ ALTINDA KALDI
Gerekli hassasiyet ve özen gösterilmeyen şehitlikle ilgili sağlıklı bilgilere ulaşılamadığını vurgulayan Kutluay, "Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, bizler için olduğu kadar ülkemizin tarihçileri için de biraz sır perdesi altında kalmış. Öyle ki Çanakkale üzerine yazıların eserleri incelediğimizde hiçbirinde bu konuya dair bir not yer almıyor" diye konuştu.
O MEZAR TAŞLARINA NE OLDU?
SÖKÜLEN ve şu anda nerede oldukları bilinmeyen mezar taşlarının akıbeti konusunda yöre halkı tarafından ilginç rivayetler aktarıldığını belirten Kutluay, "Söylenene göre 12 Eylül’den bir süre sonra gelen askeri araçlara bu taşlar yüklenmeye ve taşınmaya başlanmış. Yöre halkı, 'Ne istiyorsunuz mezar taşlarından?' diye tepki gösterince, askerlerin başındaki bazı komutanlar, 'Karışmayın. Gidin tarlanıza çalışın, işinize bakın' şeklinde üstü kapalı tehditte bulunmuş" bilgisini verdi. Kutluay, bulunan bir mezar taşının üzerinde “Sekizinci Ordu-yı Hümâyun Redif onyedinci alayının ikinci Dimetoka taburunun kâtibi Amasyalı merhûm ve mağfûrun leh İbrahim Edhem Efendi'nin rûhiçün Fatiha” ifadelerinin yer aldığını aktardı.
‘İKİNCİ BÜYÜK ŞEHİTLİK' DEMİŞTİ
GEÇEN yılki temel atma töreninde konuşan CHP'li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği Projesi'nin, Çanakkale'den sonra Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olacağını söylemişti. Diğer taraftan yarın şehitlik ormanına fidan dikim töreni gerçekleştirileceği öğrenildi.
Gazete Vahdet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.