Bakan Zeybekçi'den Polonyalılar'a Çağrı

Bakan Zeybekçi'den Polonyalılar'a Çağrı
Polonya iş dünyasına çağrıda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ''Bizden ne istiyorsanız bize bildirmeniz yetiyor. '' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Polonya iş dünyasına çağrıda bulunuyorum; bizden ne istiyorsanız bize bildirmeniz yetiyor. Biz sizin istediğiniz yatırımlar önündeki engelleri kaldırmak, her şeyi sağlamak ile ilgili şöyle söylüyoruz; biz gerekirse bakanlık olarak destek ve teşviklerde adama göre ceket dikebiliriz, yani size uygun kurallar koyabiliriz" dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Polonya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Polonya arasında 600 yıllık diplomatik ilişkinin bulunduğunu belirterek, "O ne büyük bir öngörü, gelecek inşası ki 600 yıl önce atalarımız iki ülke arasında ilk ilişkiyi kurmuş. 1923 yılında daha Cumhuriyet kurulurken Türkiye'nin imzaladığı ilk ikili ticaret anlaşmasını Polonya ile yapmış" diye konuştu.

İki ülkenin başarılara imza attığını, ancak geçmişteki işaretlere bakıldığında gelinen noktayı yeterli bulmadığını vurgulayan Zeybekci, 2002 yılında 580 milyon dolar dış ticaret hacminin bugün 5,5 milyar dolar seviyesine geldiğini söyledi. Zeybekci, şöyle devam etti:

"İki ülkenin dış ticaret hacmini tam 9 kat artırmayı başarmışız. Yaklaşık 120 milyon nüfuslu iki ülkenin şu andaki ticaret hacmi yeterli değil. Aralık ve ocak ayında iki defa Polonya'yı ziyaret ettik. Polonya Doğu ile Batı Avrupa'nın buluştuğu orta noktası. Türkiye ise kıtaların birleştiği, kültürlerin, tarihin, ticaretin, İpek Yolu'nun birleştiği yer. Bu birleşimlere baktığımızda Polonya ve Türkiye birbirini en iyi tamamlayan iki ülke. Türkiye'nin sahip olmadığı birçok şeye Polonya sahip, Polonya'nın sahip olmadığı birçok şeye Türkiye sahip. Akıl bize diyor ki 'iş dünyası temsilcileri bir araya gelin, iki ülkenin imkan ve kaynaklarını değerlendirin' diyor. Polonyalı ve Türk iş adamlarına akıl, 'sadece Polonya ve Türkiye'ye konsantre olmayın, çevre ülkelerde birlikte iş yapın' diyor."

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin gelecek 10-20 yılda şu anki enerji üretimini 2'ye katlamak zorunda olduğunu anlatarak, "Geçtiğimiz 10 yılda 2'ye katladı. Şu anki enerji üretimini 2'ye katlamak için 150 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda bir o kadar daha ulaştırma ve haberleşmeye yatırım yapması gerekiyor. Türkiye'nin önümüzdeki 10-20 yılda konut ve yapı stokunun çok önemli miktarını yenilemesi, sağlıkla ilgili inanılmaz reform gerçekleştirmesi gerekiyor. Eğitim ile ilgili de farklı noktalara geçmemiz lazım. Türkiye'de çok büyük bir potansiyel var, trilyon doların üzerindeki bir rakamı Türkiye yatırım olarak gerçekleştirmek zorunda. Akıl bize diyor ki 'çevrenize bakın'..." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin coğrafi konumuna ve çevre ülkelerine bakıldığında fırsatlarla dolu olduğunu aktaran Zeybekci, "Önümüzdeki nisan ayında Polonya Ekonomi Bakanı ile Türkiye'de bir iş forumu düzenleyeceğiz. Nisan ayındaki iş forumunun birbirimize propaganda yaptığımız iş forumları halinde devam etmesini istemiyoruz. Sektörleri ayrı ayrı bir araya getirelim. Hiçbir şey yapmasalar da birbirlerini bilsinler. 3 aylık periyotlarla bu iş forumlarına ihtiyaç duymayana kadar, bu motor kendi hızıyla dönene kadar bunu yapacağız" dedi.

- "Dış ticaret hacmini 3 yılda 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"

Bakan Zeybekci, iki ülke arasındaki 5,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini gelecek 3 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, bunu kolay şekilde başarabileceklerini söyledi.

Dünyanın böyle devam edemeyeceğini belirten Zeybekci, "Dünya savaşları bırakacak. Dünya yeniden yapılanırken artık ekonomi ve ticari önceliklerle yapılanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Türkiye'nin gelecekte şu anda başladığı gibi fırsatların toplandığı ve dağıldığı bir ülke olacağını ifade ederek, dost ülkeleri bu fırsatları değerlendirmeye çağırdıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin başarısını, rüştünü, gücünü bütün dünyayı ikna edecek şekilde göstermeyi başardığını dile getiren Zeybekci, en büyük ticaret ortaklarından Ukrayna, Rusya, Irak, Suriye, Libya ve AB'deki olumsuz koşullara rağmen Türkiye'nin geçen yıl ihracatını yüzde 5 artırarak 171,6 milyar dolara ulaştıklarını, ayrıca geçen yıl Türkiye'nin AB'nin tamamından fazla istihdam yarattığını, cari açığını yüzde 30, dış ticaret açığını yüzde 20 daraltmayı başardığını kaydetti.

Zeybekci, AB'nin yeni politikasında başarıyla yaptığı dönüşümü pozitif anlamda izlediklerini anlatarak, "AB'nin çoklu yapısı nedeniyle hareket kısıtlığından dolayı 2008 krizinden sonra ABD kadar hızlı şekilde kendini toparlayıp yenileyemedi. AB'nin son yaptığı hamlelerin başarılı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin son dönemde yaptığı serbest ticaret anlaşmaları hakkında bilgi veren Zeybekci, "AB ve Gümrük Birliğini rahatsız etmeden şu anda Rusya ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerimiz resmi anlamda başladı" dedi.

Türkiye ile Polonya'nın yaptığı yatırımların milyar dolarla anılmayı hak ettiğini belirten Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Neden Türkiye'deki firmalar Polonya'ya yatırım yapmıyor, neden Polonya'daki firmalar Türkiye'ye yatırım yapmıyor bunu araştırıp bulmamız, önünü açmamız lazım. Türkiye olarak bizim verdiğimiz destek ve teşviklerle bunun önünü açtığımızı düşünüyoruz. Polonya iş dünyasına çağrıda bulunuyorum; bizden ne istiyorsanız bize bildirmeniz yetiyor. Biz sizin istediğiniz yatırımlar önündeki engelleri kaldırmak, her şeyi sağlamak ile ilgili şöyle söylüyoruz; biz gerekirse bakanlık olarak destek ve teşviklerde adama göre ceket dikebiliriz, yani size uygun kurallar koyabiliriz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.