Müslümanları Endişelendiren Tablo

Müslümanları Endişelendiren Tablo
Araş­tır­ma­cı Sos­yo­log Vol­kan Er­tit, top­lu­mun gün geç­tik­çe din­den uzak­laş­tı­ğı­nı be­lir­tir­ken, cin­sel iliş­ki ya­şı­nın tar­tış­ma­ya ma­hal bı­rak­ma­ya­cak şe­kil­de düş­tü­ğü­nü söy­le­di.

Kap­sam­lı bir araş­tır­ma­yı içe­ren “En­di­şe­li Mu­ha­fa­za­kâr­lar Ça­ğı; Din­den Uzak­la­şan Tür­ki­ye­” isim­li ki­ta­bı ka­le­me alan Sos­yo­log Vol­kan Er­tit, top­lu­mu bek­le­yen teh­li­ke­yi an­lat­tı. 

ES­Kİ­LE­Rİ Gİ­Bİ Dİ­Nİ YA­ŞA­MI­YOR­LAR 

Mu­ha­fa­za­kâr­lar Ne­den En­di­şe­li?

Çün­kü top­lum gün geç­tik­çe din­den uzak­la­şı­yor. Ye­ni ku­şak­lar ken­di­le­rin­den ön­ce­ki ku­şak­lar gi­bi di­ni ya­şa­mı­yor­lar. 

Di­nin top­lum­sal alan­da­ki pres­ti­ji ve gü­cü geç­mi­şe kı­yas­la da­ha az. Es­ki ku­şak­lar, ken­di ço­cuk­la­rı­nın ve to­run­la­rı­nın çok fark­lı top­lum­sal­laş­ma ka­nal­la­rın­dan ge­çe­rek ye­ni bir ha­ya­tı de­ne­yim­le­dik­le­ri­nin far­kın­da­lar.

basliksiz-10-009.jpg

ON­LAR Gİ­Bİ FLÖRT ET­MEK­TE­LER 

Mu­ha­fa­za­kâr­lar en­di­şe­li çün­kü; genç ne­sil­ler -ka­dın er­kek fark et­mek­si­zin- vü­cut hat­la­rı­nı bel­li ede­cek kı­ya­fet­le­ri giy­mek­ten çe­kin­mi­yor­lar. Ba­zı ba­şı ka­pa­lı kız­lar, ay­nen ba­şı açık kız­lar gi­bi dar je­an­ler ve body­ler gi­yer­ken, yi­ne on­lar gi­bi flört et­mek­te­ler. Fa­ce­bo­ok'un iliş­ki­si var mo­dü­lü­nü sa­de­ce se­kü­ler­ler kul­lan­mı­yor.

 An­cak bu­ra­da­ki de­ği­şi­mi sa­de­ce ka­dın be­de­ni üze­rin­den de­ğer­len­dir­mek ek­sik ola­cak­tır. Ye­ni ne­sil er­kek­ler de, ön­ce­ki ku­şa­ğa gö­re  fark­lı­laş­mış du­rum­da. 

KA­Pİ­TA­LİZM HIZ­LAN­DI­RI­YOR

 Top­lu­mun gi­de­rek se­kü­ler­leş­me­si­nin ze­mi­ni­ni ne­ler ha­zır­la­dı?

Ar­tan eği­tim dü­ze­yi, be­bek ölüm oran­la­rın­da­ki azal­ma, or­ta­la­ma ya­şam sü­re­sin­de­ki ar­tış, ti­ca­ret yo­ğun­lu­ğu­nun ar­tı­şı ve tek­no­lo­ji­de­ki ge­liş­me­le­rin hız­lı­ca uy­gu­la­ma ala­nı bul­ma­sı do­lay­lı ola­rak se­kü­ler­leş­me­nin art­ma­sı­na se­bep olur. 

İn­san­la­rın mo­bil hal­de ol­ma­sı, özel ya­şam alan­la­rın yay­gın­laş­ma­sı ve fark­lı al­ter­na­tif­le­re sa­hip ol­mak kent­leş­me­nin se­kü­ler­leş­me­ye se­bep ol­ma­sı­nın baş­lı­ca se­bep­le­ri­dir. 

Ka­pi­ta­liz­min ise dört aya­ğı do­lay­lı ola­rak se­kü­ler­leş­me sü­re­ci­ni hız­lan­dır­mak­ta­dır. Bun­lar eko­no­mik ala­nın din­den uzak­laş­ma­sı, her­ke­sin iş gü­cü­ne dö­nüş­me­si, ya­şam stan­dar­dın­da yük­sel­me ve dev­let oto­ri­te­si­nin azal­ma­sı.

KU­RU­LAN BAĞ ZA­YIF­LA­DI 

Ye­ni ne­sil mu­ha­fa­za­kâr­lar di­ni­mi­zi ne­den da­ha az umur­su­yor?

Bu önü­ne ge­çi­le­bi­le­cek bir sü­reç de­ğil. En azın­dan mo­dern­le­şen ül­ke­ler­de bu­nun önü­ne ge­çi­le­mi­yor. Ay­nı sü­reç Av­ru­pa kı­ta­sı baş­ta ol­mak üze­re Ku­zey Ame­ri­ka, Avus­tral­ya, Ye­ni Ze­lan­da ve di­ğer mo­dern­le­şen ül­ke­ler­de de ger­çek­leş­ti. Zi­ra se­kü­ler­leş­me da­ya­tı­lan bir pro­je ya da si­ya­si il­ke ol­ma­dı­ğı için onun­la sa­vaş­mak ya da onu ge­ri­ye dön­dür­mek çok müm­kün gö­rün­me­mek­te­dir. Ar­tık ba­ra­ja sa­hip ol­duk­la­rı için yağ­mur du­ası­na çık­ma­yan in­san­la­rı zor­la yağ­mur du­ası­na çı­kart­ma şan­sı­nız yok. 

Ön­ce­lik­le ol­duk­ça dün­ye­vi yön­tem­le­ri kul­la­na­cak­lar, eğer ha­len çö­züm bu­la­mı­yor­lar­sa do­ğa üs­tü güç­le­re sı­ğı­na­cak­lar. Mo­dern­leş­me sü­re­ci in­san­la­rı do­ğa kar­şı­sın­da da­ha güç­lü ko­nu­ma ge­ti­rir­ken, on­la­rın ya­ra­tı­cı ile kur­duk­la­rı ba­ğın sık­lı­ğı­nın azal­ma­sı­na ne­den ol­du.

FLÖR­TÜ OL­MA­YA­NIN KEN­Dİ­Sİ­Nİ... 

Tür­ki­ye'de cin­sel iliş­ki ya­şı düş­tü mü?

Tar­tış­ma­ya ma­hal bı­rak­ma­ya­cak şe­kil­de hem de. İlk cin­sel iliş­ki ya­şı kız­lar­da 19.5, er­kek­ler­de ise 19 ola­rak be­lir­len­miş. Ki­ta­bım­da be­lirt­ti­ğim gi­bi Ana­do­lu kent­le­rin­de 1990’lar­dan ön­ce ev­len­me­den ya­şa­nan flört ya hiç yok­tu ya da ken­tin mer­ke­zin­de yer alan bir pas­ta­ha­ne­de top­lu­ca gi­di­len ar­ka­daş­lık grup­la­rı için­de ya­şan­mak­tay­dı. 1970’ler­de genç kız­la­rın de­ğil sev­gi­li­le­riy­le dı­şa­rı­da bu­luş­ma­la­rı, ni­şan­lı­la­rıy­la da­hi baş ba­şa dı­şa­rı­ya çık­ma­la­rı müm­kün de­ğil­di. Gü­nü­müz­de ise he­nüz or­ta­okul­da flör­tü ol­ma­ya­nın ken­di­si­ni de­ğer­siz his­set­ti­ği bir top­lum ha­li­ne gel­dik. Bu sü­re­cin hız­lan­ma­sı­nın se­bep­le­ri­nin ba­şın­da okul­lu­laş­ma sü­re­ci ve in­ter­ne­tin yay­gın­laş­ma­sı ge­li­yor. 

Tür­ki­ye­’nin din­dar­laş­tı­ğı­nı id­di­a eden ga­ze­te­le­rin say­fa­la­rı, “ak­tif seks ha­ya­tı­na baş­la­yan genç kız­la­r” için tü­yo­lar ver­mek­te. Ev­len­me ya­şı­nın ka­dın­lar­da 24’e yük­sel­di­ği ama ilk cin­sel bir­lik­te­lik ya­şı­nın 19.5’e düş­tü­ğü bir top­lum, din­dar­la­şan bir top­lum söy­le­mi ile tu­tar­lı de­ğil­dir.

Aİ­LE­LER­DEN HOŞ­GÖ­RÜ! 

Be­kar olup ba­ki­re ol­ma­yan­la­rın sa­yı­sın­da­ki ar­tış ve ai­le­le­rin bu dö­nü­şü­me es­ki­ye kı­yas­la da­ha an­la­yış­lı ol­ma­sı bi­ze ne­yi gös­te­ri­yor? Bu du­ru­mu ele al­dı­ğı­nız­da ile­ri­de (yak­la­şık 50 yıl son­ra) ne­le­ri ön­gö­rü­yor­su­nuz?

Ye­ni bir top­lu­mun or­ta­ya çık­tı­ğı­na ta­nık olu­yo­ruz. Eğer çok bü­yük bir do­ğal fe­la­ket ya­şan­maz ise, top­lum­sal ola­rak şu an­ki re­fah dü­ze­yin­den da­ha kö­tü du­ru­ma düş­mez isek, ölüm­cül sal­gın has­ta­lık­lar or­ta­ya çık­maz ise bu sü­reç hız­la­na­rak de­vam ede­cek di­ye dü­şü­nü­yo­rum. 

Zi­ra her ku­şak bir ön­ce­kin­den da­ha se­kü­ler ve ken­di ço­cuk­la­rı­nın ken­di­le­rin­den da­ha ser­best bir ya­şa­mı de­ne­yim­le­me­si­ne ka­rış­mı­yor. Eğer bah­set­ti­ğim 3 di­na­mik sek­te­ye uğ­rar ise in­san­lar tek­rar do­ğa üs­tü güç­le­re sı­ğı­na­cak­lar­dır. 

Bun­lar­dan yo­la çı­ka­rak in­san­la­rın din­siz­leş­tik­le­ri söy­le­ne­mez. An­cak 'da­ha ön­ce de­vam­lı yar­dım di­le­dik­le­ri ya­ra­tı­cı­yı şim­di da­ha az ha­tır­lı­yor­lar' di­ye­bi­li­riz. Se­kü­ler­leş­me inanç­sız­laş­tık­la­rı an­la­mı­na gel­mi­yor çün­kü.

basliksiz-2-135.jpgbasliksiz-5-052.jpgbasliksiz-6-024.jpg

 

En­di­şe­li Mu­ha­fa­za­kâr­lar Ça­ğı; Din­den Uzak­la­şan Tür­ki­ye­’yi ya­zan Er­tit,  ba­şör­tü­lü kız­la­rın ar­tık vü­cut hat­la­rı­nı bel­li eden kı­ya­fet­ler giy­mek­ten çe­kin­me­dik­le­ri­ni söy­le­di.

Vahdet Gazetesi 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
34 Yorum