Aman Dikkat! Aşırı Tüketim..

Aman Dikkat! Aşırı Tüketim..
Türkiye'deki en önemli sağlık probleminin "salgın" diye değerlendirilebilecek obezite ve hipertansiyon olduğu söylendi.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Önder Yavaşcan, ihtiyaçtan fazla tuz tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Aşırı tuz tüketimi, sık yeme isteğini tetikleyerek, obezite ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır" dedi.

Bunun en önemli nedeninin başında aşırı tuz tüketiminin geldiğine işaret eden Yavaşcan, şöyle konuştu:

"Sağlıklı kalabilmek için günlük tuz ihtiyacımız günde 5-6 gram olarak bildirilmektedir. Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan çalışmaya göre, Türk toplumu günde 16-18 gram tuz tüketmektedir. Bu tüketimin Avrupa ülkelerinde günde 8-9 gram olduğu tahmin edilmektedir. Olması gereken tüketim miktarı ise 0-12 aylık bebeklerde günde bir gramdan az, 1-3 yaşta 2, 4-6 yaş grubunda 3, 7-10 yaşta 5, 11 yaşından büyüklerde de 5 ile 6 gram şeklindedir. Sofralardaki tuzluklar kaldırılarak ve işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılarak istenilen seviyeye ulaşmak mümkün."

Kalp hastalıklarına yol açabileceği uyarısı

Aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon ve buna bağlı göz damar, kronik böbrek, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret eden Yavaşcan, "Aşırı yeme alışkanlığını tetikleyerek gereksiz kalori alımlarına da neden olur" değerlendirmesinde bulundu.

Yavaşcan, fast-food kültürünün kalori ve insülin dengesini bozarak aşırı yeme alışkanlığını körüklediğini, sağlıksız beslenme ve stresle birleştiğinde daha kötü tabloların ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Yavaşcan, şöyle devam etti:

"Lezzetini arttırmak amacıyla tuzu fazlalaştırılmış yiyeceklerin tüketimini azaltarak her türlü hazır soslardan uzak durulmalı, sağlık açısından faydalı ürünler tüketilse bile tuzluk kullanılması hayatımızdan çıkarılmalıdır. Yiyeceklerin tadına bile bakmadan yemeklerine tuz atan çok sayıda kişi var."
Yavaşcan, tuz ve şekerle mücadelenin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.