Ankara'dan Yemen Uyarısı

Ankara'dan Yemen Uyarısı
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Çonkar, Husi tehdidini bertaraf etmeye çalışan Suudi Arabistan ve müttefiklerini uyardı. “Yemen'i Şiiler mi yönetsin, Sünniler mi yönetsin gibi bir inatlaşmaya girilirse bu doğru bir tavır olmaz” dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Türkiye'nin temel dış politikasının mezhepçi ve etnik ayrışıma dayalı girişim ve tavırları red etmeye yönelik olduğunu belirterek, "Yemen'de bir grup şiddet ve silah kullanarak yönetimi ele geçirmiştir. Suudi Arabistan ve müttefikleri de bunu yok etmek için girişim başlatmıştır. Türkiye'de temel dış politika anlayışı doğrultusunda bu operasyonu desteklemektedir. Ancak Suudi Arabistan ve müttefiklerinin de aşırıya kaçarak işi tehlikeli boyutlara taşımaması gerekir. Yani Yemen'i Şiiler mi yönetsin, Sünniler mi yönetsin çatışmasına dökmemesi gerekir. Böyle bir inatlaşma doğru olmaz. Türkiye bunu desteklemez" dedi. 

MEZHEPÇİ POLİTİKA 

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Suudi Arabistan öncülüğündeki, aralarında Mısır'ın da bulunduğu müttefik kuvvetlerin Yemen'de Şii Husilere yönelik olarak gerçekleştirdikleri hava saldırıları ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin her zaman da bu tür ihtilafları yatıştırıcı politikalar uyguladığını söylen Çonkar, "Fakat Türkiye'nin bu tutumu belli ülkeler tarafından doğru şekilde algılanıp desteklenmiyor. Ortadoğu'da ülkeler kendi mezhebi anlayışları yönünde politikalar güdüyorlar. Bu da bir kutuplaşmaya neden oluyor. Yemen'de yaşananlar da bunun yansımasıdır. Bir grubun diğer kesimleri yok sayarak ülke yönetimine şiddet kullanarak gelmesi, bu tür ayrılıklara ve çatışmalara kapı açıyor" dedi.

AYRIŞTIRMAYI ÖNLEMEK İSTİYORUZ

Çonkar, "Burada temel maksat aşırılık yapan, fitneyi çıkaran grupların engellenmesi olmalıdır. Aşırılığı saldırıları yapan grupların durdurulması ve engellenmesi temel politika olmalıdır. Biz bu operasyona destek olurken bu ilkeler çerçevesinde ve bu aşırılıkların yok edilmesine yöneliktir. Biz bir tarafın yanında olmak yerine ilkelerimiz gerektirdiği gibi davranıyoruz. Biz ayrıştırmacı girişimleri yok etmek için işbirliği sağlıyoruz" diye konuştu. 

ŞİDDETE KARŞI DURURUZ

Çonkar, şöyle devam etti: "Yani düzen bozan her kimse farklı etnik gruplar olabilir. Şiddet yolu ile bölgeyi rahatsız eden her kimse olursa olsun, Türkiye hakka adalete dayalı, insani değerleri önceleyen bir duruş gösterir. Hedef çatışmaların arttırılması değil, en kısa zamanda durdurularak tarafların diyalog ve müzakere yöntemi ile birbirlerini dinlemesini sağlamak olmalıdır. Meseleler siyasi olarak çözülmelidir. Türkiye güç kullanımına da bu nedenle razı oluyor. 'Ana mese- le hep detaylarda gizlidir' denilir ya burada ana mesele  gerçekten de detaylarda gizli."

Şİİ SÜNNİ ÇATIŞMASI OLMASIN 

Yemen'e operasyon düzenleyen Suudi Arabistan ve müttefiklerine de uyarıda bulunan Çonkar, "Aşırıya kaçarak işi tehlikeli boyutlara taşımamaları gerekir. Yani Yemen'i Şiiler mi yönetsin, Sünniler mi yönetsin çatışmasına dökmemeleri gerekir. Bir inatlaşmaya girilirse bu doğru bir tavır olmaz. Türkiye bunu desteklemez. Biz bir tarafın yanında olmak yerine ilkelerimiz gerektirdiği gibi davranıyoruz. Biz ayrıştırmacı girişimleri yok etmek için işbirliği sağlıyoruz. Bu ayrışımların yok edilmesi için çaba sarf ediyoruz " ifadelerini kullandı. 

İRAN'A HAKKANİYET TAVSİYESİ

ORTADOĞU’DA yaşanan bir çok gelişmenin içerisinde olan İran'dan da Türkiye gibi adalet ve hakkaniyet ilkelerini benimsemiş bir ülke olarak olaylara yaklaşmasını beklediklerini söyleyen Çonkar, "Bu sağlanabilirse Suriye'deki, Irak'taki pek çok meselenin adalet ve hakkaniyet çerçevesinde çözüleceğini sanıyorum. İran'ın özellikle öz eleştiri yapabilmesi ve kendi tutumunu gözden geçirmesi gerekir. Bu hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü İran, Türkiye'nin bütün ihtilaflarda almış olduğu yapıcı tutumu en iyi bilen ülkelerin başında gelir" diye konuştu. 

Gazete Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum