Irak'ta Şii Milis Krizi

Irak'ta Şii Milis Krizi
Irak'ta Şii milis gruplar, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin Tikrit operasyonuna dahil olmasına tepki gösteriyor.

BD'nin hava saldırısıyla DAEŞ ile mücadeleye katılması üzerine Tikrit'teki güçlerini çekme kararı alan Şii gruplar, Haydar el-İbadi hükümetinin taleplerini yerine getirmesi durumunda operasyona yeniden katılacaklarını bildirdi.

Irak hükümetinin, yoğunlukla Sünnilerin yaşadığı Tikrit'i kurtarmak için ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinden hava desteği talebinde bulunması operasyonda yer alan Heşdi Şabi'ye bağlı bazı Şii milis grupların tepkisine neden oldu. Mukteda Sadr'a bağlı Barış Tugayları (Seraya es-Selam), Asaib Ehl-i'l Hak Örgütü ve Ketaib-i Hizbullah, Tikrit operasyonundan çekilme kararı aldı. Bu gruplar, hükümetin, ABD'den yardım istemesini "gereksiz" olarak nitelendirdi.

- "Koalisyona güvenmiyoruz"

Şii Ketaib-i Hizbullah (Hizbullah Tugayları) Askeri Sözcüsü Cafer el-Hüseyni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bizim Tikrit bölgesindeki askeri varlığımız devam ediyor. Fakat koalisyon uçaklarının bombaladığı bir operasyona güvenmediğimiz için içerisinde yer almayacağız. Nitekim dün merkezi hükümete bağlı polis güçleriyle Haşdi Şabi'nin bazı askeri mevzileri koalisyon uçakları tarafından hedef alındı" dedi.

"Tikrit'teki operasyondan tamamen çekilebiliriz veya bölgede kalıp da operasyona katılmayız. Bağdat hükümetine, uluslararası hava desteğine yönelik talebini geri çekmesini ilettik" diyen Hüseyni, şu iddialarda bulundu:

"Hükümeti hava desteği istememesi konusunda çok uyardık. Bizim buna karşı tutumuzu da biliyorlardı. Koalisyon güçlerinin amacı bellidir. Onlardan gelen hava desteği her zaman DAEŞ'e hizmet eder. DAEŞ'e her türlü eğitim, mühimmat ve silah konusunda yardım sunuyorlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum