10 Bin Kişilik Nevruz Pilavı

10 Bin Kişilik Nevruz Pilavı
Afganistan’daki iç savaş nedeniyle yıllar önce göç ederek Hatay’a yerleşen Özbek kökenli vatandaşlar nevruzu coşkuyla kutladı

16 ayrı kazanda Özbek bir diğer adıylanevruz pilavı pişirilerek yaklaşık 10 bin kişiye dağıtıldı. Ovakent Mahallesi’nde geleneklerini sürdüren Özbek kökenli Türk vatandaşlar nevruzu kendi özünde kutlamanın sevincini yaşadıklarını ifade ettiler. Yaklaşık 32 yıldır Hatay’da yaşayan Özbek kökenli Türk vatandaşları, baharın ilk günü anlamına gelen Nevruz Bayramı’nı 500 kilo pirinç, 350 kilo et, 40 kilo havuç, 80 kilo yağ ve 30 kilo kuş üzümü kullanarak pişirdikleri pilav ile kutladılar.

Ovakent Mahallesi muhtarı Bereket Kurt, "Nevruz bizim için yeni yıl anlamına geliyor o yüzdende bugün bir çok etkinlik yaparak nevruz pilavımız olan Buhara’yı 16 kazandapişirerek bizi bugünde yalnız bırakmayan misafirlerimize dağıtıyoruz” dedi.

Nevruzun 5 bin yıllık tarihi olduğunu ifade eden Afganistan Özbek Türkleri kültür ve dayanışma başkanı Abdulmaruf Yıldız, “5 bin yıllık tarihi olan bir gelenek haline gelen nevruz Afganistan devleti tarafından da yılbaşı olarak kutlanıyor. Bugün genellikleyemekler pişirilir, sümelek denilen bize has ve sadece nevruzda yapılan bir tatlı yapılır ve misafirlerimize dağıtıyoruz” diye konuştu.

Özbek ve Afgan vatandaşlar kendi gelenek ve göreneklerine göre hazırladıkları kutlamalar çerçevesinde yumurta tokuşturup eğlendiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum