Ahlaksızlık Kanser Gibi Yayılıyor!

Ahlaksızlık Kanser Gibi Yayılıyor!
Kontrolsüz bir şekilde yayılan internet ve sözde akıllı cep telefonları, yozlaşmış ellerde ahlaksızlığın aracı haline geliyor. Son örnek Afyonkarahisar’dan.

Dün­ya­’da ve Tür­ki­ye­’de, baş­ta Fa­ce­bo­ok ol­mak üze­re sos­yal med­ya­da ar­tan cin­sel içe­rik­li gö­rün­tü­le­rin cep te­le­fo­nu ka­me­ra­sıy­la çe­ki­lip kay­de­dil­me­si ve pay­la­şı­mı­na Yar­gı­tay Ce­za Ge­nel Ku­ru­lu ‘dur ‘de­di. Ah­lak­sız­lı­ğın had saf­ha­ya ulaş­tı­ğı cep te­le­fo­nu ka­me­ra­sıy­la çıp­lak gö­rün­tü­le­rin çe­ki­lip kay­de­dil­me­si ve pay­la­şıl­ma­sı­na Yar­gı­tay Ce­za Ge­nel Ku­ru­lu ayar çek­ti. 

SA­PIK­LI­ĞI ‘CE­P’­E KAY­DET­Tİ

Yük­sek mah­ke­me­ye ka­dar ta­şı­nan olay, Af­yon­ka­ra­hi­sa­r’­da 35 ya­şın­da­ki ev­li bir sa­tış ele­ma­nı olan sa­nık er­ke­ğin, suç ta­ri­hin­de he­nüz 15 ya­şın­dan kü­çük olan kız ço­cu­ğu ile ta­nış­ma­sıy­la baş­la­dı. Ar­ka­daş­lık ku­rul­ma­sı­nın ar­dın­dan çe­şit­li me­kan­lar­da kü­çük kız­la de­fa­lar­ca cin­sel iliş­ki­ye gi­ren sa­nık, bu cin­sel iliş­ki­le­ri cep te­le­fo­nu ka­me­ra­sıy­la çe­ke­rek kay­det­ti.

MAH­KE­ME MAH­KUM ET­Tİ

Bir  iki yıl ka­dar sü­ren bu iliş­ki kü­çük kı­zın ai­le­si ta­ra­fın­dan fark edi­lin­ce ko­nu ad­li ma­kam­la­ra ta­şın­dı. Ya­pı­lan so­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı, sa­nı­ğın cep te­le­fo­nun­da­ki kü­çük kı­zın çıp­lak gö­rün­tü­le­ri­ni aç­tı­ğı da­va­ya de­lil ola­rak ko­yar­ken, cep te­le­fo­nun­da­ki bu gö­rün­tü­le­ri de sil­dir­di.  An­ne ve ba­ba müş­te­ki sı­fa­tıy­la sa­nık­tan şi­ka­yet­çi ol­du. Ya­pı­lan yar­gı­la­ma so­nun­da Af­yon­ka­ra­hi­sar 1. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si, “Ço­cu­ğun cin­sel is­tis­ma­rı, Ki­şi­yi hür­ri­ye­tin­den yok­sun kıl­ma ve özel ha­ya­tın giz­li­li­ği­ni ih­la­l” suç­la­rın­dan sa­nı­ğı mah­kum et­ti. 

Bu ka­ra­ra sa­nık iti­raz ede­rek, dos­ya Yar­gı­tay 14. Ce­za Da­ire­si'ne gön­de­ril­di. Dai­re özel ha­ya­tın giz­li­li­ği­ne da­ir ye­rel mah­ke­me­nin ka­ra­rı­nı  bo­zar­ken, di­ğer suç­la­rı ona­dı. Yar­gı­tay Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı ile Özel Dai­re ara­sın­da­ki uyuş­maz­lık Yar­gı­tay Ce­za Ge­nel Ku­ru­lu'na ta­şın­dı. 

RI­ZA­SI SU­ÇU DE­ĞİŞ­TİR­MEZ

Ce­za Ge­nel Ku­ru­lu­’nun dos­ya­yı in­ce­le­me­si­nin ar­dın­dan ver­di­ği ka­rar­da, “Rı­za eh­li­ye­ti bu­lun­ma­yan kü­çük kı­zın, sa­nık­la bir ye­re git­me, cin­sel iliş­ki­de bu­lun­ma ey­lem­le­ri­ne rı­za gös­ter­me­si­nin, bu ey­lem­le­ri hu­ku­ka uy­gun ha­le ge­tir­me­ye­cek­ti­r” de­di. Ku­rul, bu du­ru­mun özel ha­ya­tın giz­li­li­ği­ni ih­lal su­çu­nun da or­ta­dan kalk­ma­ya­ca­ğı­nın al­tı­nı çiz­di. Ku­rul, “Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Söz­leş­me­si­’nin 8. ve Ana­ya­sa­’nın 20. mad­de­le­rin­de gü­ven­ce al­tı­na alı­nan ki­şi­le­rin, özel ha­ya­tı­nın giz­li­li­ği ve ko­run­ma­sı hak­kı­dı­r” de­di.

PAYLAŞIMIN 5 YIL HAPSİ VAR

Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararında, bu tür ahlaksız görüntülerin çekilmesinin suç olduğu gibi, sosyal medya ya da basın yayın yoluyla paylaşılmasının da ayrıca suç olacağını açık açık anlatıldı.  Özel hayatın gizliliğini ihlal kararında “Rıza açıklama ehliyeti bulunmayan bir çocuğun, isteğiyle dahi olsa çıplak fotoğraflarının çekilmesinin suç” olduğunu belirten Kurul, “Kişilerin Özel Hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” dedi. 

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum