Pakdil’in Adı Filistin’de Yaşayacak

Pakdil’in Adı Filistin’de Yaşayacak
Eserleriyle Filistin davasını, Kudüs sevgisini anlatan ve hayatında ilk kez Kudüs’e giden üstad Nuri Pakdil’in adı Filistin Nablus’ta TİKA tarafından yaptırılan kız okuluna verildi.

Ku­düs şai­ri Üs­tad Nu­ri Pak­dil, Ku­düs se­ya­ha­ti­nin dör­dün­cü gü­nün­de Tİ­KA­’nın Fi­lis­ti­n’­in Nab­lus ken­tin­de yap­tı­ğı kız oku­lu­nun açı­lı­şı­na ka­tıl­dı. Fi­lis­tin Eği­tim ve Yük­sek Öğ­re­tim Ba­ka­nı Hav­le Şah­şir, Ku­düs Tür­ki­ye El­çi­si Mus­ta­fa Sar­nıç, Tİ­KA Ge­nel Baş­ka­nı Ser­dar Çam ve ara­la­rın­da ya­zar ve şa­ir­le­rin bu­lun­du­ğu Türk he­ye­ti­nin ka­tıl­dı­ğı açı­lış, Fi­lis­tin­li ço­cuk­la­rın Türk he­ye­ti­ne sev­gi gös­te­ri­le­riy­le baş­la­dı.

Ser­dar Çam: Ara­fat Fi­lis­ti­n’­de, Pak­dil Tür­ki­ye­’de da­va­yı an­lat­tı

Yurt dı­şın­da Türk kül­tü­rü­nü ta­nıt­mak ve so­run­lu böl­ge­ler­de eği­tim, kül­tür ala­nın­da önem­li ça­lış­ma­lar im­za atan Tİ­KA Ge­nel Baş­ka­nı, okul açı­lı­şın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da Fi­lis­ti­n’­de he­men her yıl bir okul aç­tık­la­rı­nı be­lir­te­rek, “Bu­gün­kü açı­lı­şı­mız ise çok an­lam­lı. Nab­lus ede­bi­yat­çı­lar ve şa­ir­ler şeh­ri­dir. Bu­gün açı­lı­şı­mı­zı Tür­ki­ye­’de Fi­lis­tin da­va­sı­na önem­li kat­kı sağ­la­mış, bü­yük ede­bi­yat­çı şa­ir Nu­ri Pak­dil ile ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Yaz­dı­ğı eser­ler Türk hal­kı­nın gön­lü­ne Fi­lis­tin da­va­sı­nı yer­leş­tir­miş­tir. Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın Fi­lis­tin ko­nu­sun­da et­ki­len­di­ği bir şah­si­yet­tir.  Mer­hum­Ya­ser Ara­fat kit­le­le­ri bu­ra­da bi­linçlen­dir­me­ye, ha­re­ket et­tir­me­ye ça­lış­tı­ğı gün­ler­de, Pak­di­l’­de Tür­ki­ye­’de Fi­lis­tin da­va­sı­na kat­kı sağ­la­mış­tır.” söz­le­riy­le Pak­di­l’­i Ku­dü­s’­te ağır­lı­yor ol­mak­tan duy­du­ğu gu­ru­ru ve mem­nu­ni­ye­ti di­le ge­tir­di.

Hav­le Şah­şir: Mü­ca­de­le sa­de­ce si­lah­la ol­mu­yor

Açı­lış prog­ra­mın­da ko­nuş­ma­sı­nı ya­pan Fi­lis­tin Eği­tim ve Yük­sek Öğ­re­tim Ba­ka­nı Hav­le Şah­şir ise Tür­ki­ye­’den ge­len ko­nuk­lar kar­şı­sın­da he­ye­ca­nı­nı ve se­vin­ci­ni giz­le­me­di ve “Mü­ca­de­le­ler sa­de­ce si­lah­lar­la ol­mu­yor. Bü­yük da­va­lar, bü­yük ya­zar­la­rın ka­le­min­den bü­tün dün­ya­ya ula­şı­yor. Bu ve­si­le ile bu­gün açı­lı­şı­nı yap­tı­ğı­mız oku­lun adı­nı Fi­lis­tin da­va­sı­na kat­kı sağ­la­yan şa­ir Nu­ri Pak­di­l’­in adı­nı ve­ri­yo­ruz.” di­ye­rek üs­tad Nu­ri Pak­di­l’­i duy­gu­lan­dı­ran bir sür­priz yap­tı.

Filistinli kızlar mutlu

TİKA’nın Filistin’in Nablus kentinde açtığı Nuri Pakdil Kız Okulu’nda yaklaşık 350 kız öğrenci bulunuyor. Okul açılışında sohbet ettiğimiz öğrenciler, özellikle severek izledikleri Türk filmlerini daha iyi anlamak için Türkçe öğrenmek istediklerini belirtiyorlar. Okulda eğitim görecek öğrenciler, Türk heyeti ile karşılaştıklarında onları şarkılar ve güler yüzle karşıladılar. Konuştuğumuz her çocuk Türkiye’yi kardeş ülke olarak biliyor. Türklerin ve Filistinlilerin kardeş olduklarını, Türkiye’den insanları Filistin’de gördüklerinde çok sevindiklerini belirtiyorlar. Öğrenciler heyetin okulda bulunduğu süre zarfında, Türk heyetinde bulunan herkesin yanına gitti, onlarla fotoğraflar çekildi. 

Türkçe öğretmeninden  meslektaşlarına “gelin”çağrısı

Kız okulunda öğretmenlik yapan Oğuzhan Karagöz, Türkiye’den Nablus’a yerleşmiş. Kendisine Filistin’de görev olduğu söylendiğinde yaşadığı duyguyu “Sevindim. Anadolu’nun bir şehrine gelmiş gibiyim.” sözleriyle ifade ediyor. Öğrencilerinin öğrenmeye hevesli olduğunu söyleyen Karagöz bölgede Fransızların, Amerikalıların, Rusların, dünyanın birçok ülkesinden insanların dillerini öğretmek için bulunduğunun altını çizerek, “Filistin’de az öğretmenimiz var. Meslektaşlarım Filistin’e gelmekten çekinmesinler. Filistin bizim için önemli bir beldedir. İnsanlar buraya rahatlıkla gelebilmeli.”  çağrısında bulunuyor. Oğuzhan Karagöz, eğitim verdiği öğrencilere Türkçe’nin yanı sıra Türk şairleri, yazarları da tanıtmayı hedefliyor. 

Pakdil: Sağ kolum Kudüs Zinciri, kalemim Filistin 

Kudüs seyahati sırasında El-Halil’den Ramallah’a birçok şehri gezen Nuri Pakdil, Nablus ziyaretinde gerçekleşen okul açılışında adının kız okuluna verildiğini öğrendiğinde yaptığı teşekkür konuşmasına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını Filistinlilere ileterek başladı. Pakdil’in Türkiye’den Filistinlilere götürdüğü selam büyük alkış aldı. Üstad Nuri Pakdil’in konuşmasının devamında dile getirdiği “Kudüs’te olduğum için çok mutluyum. Şimdi size bir bileklik göstereceğim. Ben bu bilekliğe Kudüs zinciri diyorum. Sağ kolum Kudüs zinciri, kalemim Filistin. Filistin’de bulunmak çok heyecan verici. Bu heyecanı sürekli yaşayacağımdan emin olabilirsiniz. Filistin davası bütün yeryüzü Müslümanlarının davasıdır. İnşallah bir gün Filistin gerçek anlamda bağımsız bir devlet olacaktır. Başkenti de Kudüs olacaktır. Bugün, layık olmadığım halde şahsıma gösterdiğiniz bu yüce gönüllülük için çok teşekkür ediyorum.” sözleri büyük alkış aldı.

basliksiz-9-011.jpgbasliksiz-10-013.jpgbasliksiz-7-021.jpg

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum