İşte 4 Partinin Son Anketten Çıkan Oy Oranları

İşte 4 Partinin Son Anketten Çıkan Oy Oranları
AK Parti'nin oyu yüzde 40'ların altına düşüyor diyenleri çok üzecek son anket açıklandı. İşte AK Parti'nin alacağı oy oranı...

7 Haziran seçimlerine yaklaşık iki ay kala siyaset yeniden ısınıyor. Geçmiş yıllarda yaptıkları kamuoyu anketlerinde seçmeni manipule etmekle suçlanan kamuoyu araştırma şirketleri seçimlere kısa bir süre kala yeniden sahneye çıktı.

Peki gerçek kamuoyu araştırmalarına göre partilerin son oy oranı nedir? Sabah'tan İsa Tatlıcan, 7 Haziran seçimleri hakkında merak edilen tüm soruları DENGE Araştırma Şirketi Başkanı Hasan Basri Yıldız'a sordu.

- Her seçim öncesinde olduğu gibi kamuoyu anketleri arasında büyük farklılıklar var. Bu anketleri gerçekçi buluyor musunuz?

Hayır, gerçekçi bulmuyorum. AK Parti oylarını % 40'ın altında göstermesi özel bir gayret olsa gerek. AK Parti'nin oylarının % 40'ların altına düşebilmesi için gerek 30 Mart yerel gerekse cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye'de var olan siyasi ve ekonomik şartların 180 derece değişmesi gerekir.

Son zamanlarda AK Parti'de ortaya çıkan tartışmalar oyları ne yönde etkiler?

İstedikleri kadar tartışadursunlar toplum AK Parti'yi 7 Haziran'da yeniden iktidar yapacaktır. Çünkü seçmen istikrardan yanadır. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı AK Parti'nin tek başına, yeniden iktidar olmasıdır.

- Son araştırmanızda AK Parti'nin oy oranı nedir?

Son yaptığımız araştırmada partilerin oy oranları şu şekilde sıralanmaktadır: AK Parti % 47,0 CHP % 26,0 MHP % 14,6 HDP % 8,8 SP % 1,6 BBP 0,6 ve DİĞER 1,4

- Başkanlık sistemine kamuoyu desteği artıyor mu?

Başkanlık sistemine destek kamuoyunda tartışıldığı ilk günlerde % 25'lerden başlamış ve son yaptığımız araştırmada bu değer % 40'ların üzerine çıkmıştır.

HDP barajı geçebilecek mi?

Son yaptığımız araştırmada HDP'nin oy oranı % 8,8 olarak çıkmıştır. Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı 9,8 oranıyla araştırmamızdan çıkan sonuçları karşılaştırdığımızda HDP'nin baraja yakın olduğunu söyleyebiliriz.

HDP'nin barajı geçmesi durumunda AK Parti'nin tek başına hükümet kurması tehlikeye girer mi? 

AK PARTİ'nin anketlerimizde çıkan oy oranlarını koruduğu takdirde, HDP'nin barajı aşıp sandalye sayısını 20-25 arttırması ihtimali karşısında AK Parti yine tek başına hükümeti kurma sayısına sahip olacaktır.

CHP Haziran seçimlerinde oylarını arttıracak mı?

2011 milletvekili seçimlerinden bu tarihe kadar yaptığımız bütün ölçümlerde CHP'nin oy oranında doğrusal bir çizgi gözükmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum