Büyük Oyun Bozuldu

Büyük Oyun Bozuldu
Türkiye’nin, sessiz sedasız çok önemli bir diplomasi başarısına imza attığı ortaya çıktı.

Ermenistan, 1915’in 100’üncü yıl dönümü sayılan 24 Nisan’da Papa’nın Erivan’da özel ayin düzenlemesini istedi.

Vatikan Büyükelçisi Paçacı’nın diplomatik girişimleri sonucu Vatikan, Erivan’a olumsuz yanıt verdi.Papa 12 Nisan’da Vatikan’da bir ayin yapacak ancak ‘100’üncü yıl’ adı verilmeyecek.

Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın uzun soluklu diplomatik girişimleri sonucu, Ermenistan, ‘100’üncü yıl özel ayini’ hedefine ulaşamadı.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, geçen hafta içinde İtalya’nın başkenti Roma’ya resmi ziyarette bulundu.  Ziyaret sırasında Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin’in, Bakan Bozkır onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Mehmet Paçacı, yaşanan süreci, gelinen noktayı ve halen beklenen 12 Nisan ayinini anlattı.

re0ji_1427689048_855.jpg

 
İLK TALEP ERİVAN'DA AYİN
 
Ermeni Kilisesi, Vatikan ile temasa geçti ve resmi bir teklif iletti.  Ermenistan, Papa Francesco’nun 24 Nisan 2015’te, Erivan’da 100’üncü yıl özel ayini düzenlemesini istedi.
 
Erivan bu yolla soykırım iddiasını, 100’üncü yıl dönümünde dünyanın gündemine özel ve büyük bir şekilde taşımayı amaçlıyordu.  Konu Vatikan’da değerlendirilme aşamasındayken durumdan haberdar olan Ankara, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı vasıtasıyla ‘din diplomasisi’ sürecini başlattı.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bünyesinden gelen Büyükelçi Paçacı yaptığı bir dizi görüşmenin sonunda, Vatikan’dan Erivan’a ‘olumsuz’ yanıt verilmesini sağladı.
 
O ZAMAN VATİKAN'DA OLSUN
 
Papa Francesco’dan istediği yanıtı alamayan Ermenistan’ın ikinci hamlesi, teklifi revize etmek oldu.  Ermeni Kilisesi, “Papa Erivan’a gelmeyecekse, 100’üncü yıl ayini Vatikan’da düzenlensin” önerisini iletti Vatikan’a.
 
Türkiye, Büyükelçi Mehmet Paçacı’nın ikinci tur temaslarıyla, Ermenistan’ın bu talebine de olumlu yanıt verilmesini engelledi.  Katolik dünyasının ruhani merkezinden Erivan’a giden ikinci yanıt da “Hayır” oldu.
 
Papalık Ermenistan’a, böyle bir ayinin, 24 Nisan tarihinde Vatikan’da da düzenlenmesinin mümkün olamayacağını, diplomatik bir dille bildirildi.
 
12 NİSAN FORMÜLÜ
 
Ve üçüncü aşama...  Ermeni diasporasının da ısrarlı girişimleri sonucu, Vatikan - Erivan hattında ara formül bulundu.
 
12 Nisan’da, Papa Francesco’nun yöneteceği bir ayin düzenlenecek Vatikan’da.
 
Ancak Türkiye, bu noktada da Ermenistan’ın, “O ayine 100’üncü yıl özel ayini adı verilsin” isteğinin önüne geçti. Ayin bu şekilde adlandırılmayacak.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.