Elektrik Kesintisi Gündemi De Yuttu!

Elektrik Kesintisi Gündemi De Yuttu!
Kimi ülkelerin bir yılda yaşadığı gündemi, Türkiye dün bir günde tüketti… Önce dünyada eşi benzeri olmayan bir elektrik kesintisi yaşandı.

Hayatın durma noktasına geldiği Türkiye’de, “Elektriğe ne oldu?” şaşkınlığı yaşarken Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alınmasıyla sarsıldı. Bunlar yaşanmasaydı Türkiye’nin ‘1’ numaralı gündemi, Balyoz Davası’nda 236 sanığın “beraat etmesi” olacaktı.

Böyle Kesinti Görülmedi

Türkiye, dün olağandışı bir elektrik kesintisi yaşadı. Tüm yurdu etkisi altına alan kesinti saat 10.36’da başladı ve hayatı olumsuz etkiledi. Birçok kentte metro, tramvay, hızlı tren hatları durdu, internet erişimi kesildi, ana arter ve ara sokaklardaki trafik ışıkları çalışmadı. Birçok ildeki sanayi sitelerinde de üretim durdu. Jeneratörü olmayan esnafın işleri aksadı. Başbakan Davutoğlu, kesintilerle ilgili olarak “Enerji arzında hiç bir sıkıntı yok. İletim arızası olduğunu düşünüyoruz” derken; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bunun farklı sebepleri olabilir. Bu çok sık rastladığımız bir olay değil. Siber bir saldırı mıdır, bunu söyleyemem” dedi. “

Kesinti”li Sorular

1 Nasıl oluyor da Türkiye’de aynı anda elektrikler kesiliyor? Neden bugüne kadar “bölgesel” çözümler üretilmedi, üretilmiyor? Van’da elektriklerin gitmemesi buna bir örnek teşkil edebilir mi?

2 Hayatı felç eden kesinti, son dönemde çok eleştirilen Nükleer Santral ihalelerini hızlandırmaya yönelik bir provokasyon mu?

3 Kesinti, siber saldırı mı, terör saldırısı mı? Ya da ihmal mi? Başbakan Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız “farklı” zamanlarda, birbirinden farklı açıklamalara imza attılar. Daha dikkatli olunamaz mıydı?

4 Bakan Taner Yıldız, seçimler sırasındaki kesintiyi “Trafoya kedi girdi!” şeklinde açıklamıştı. Söz konusu kesinti “lokal” bir olaydı. Peki, kesintinin tüm Türkiye’de yaşanmasına gerekçe nedir? Kedi değilse ne?

5 Elektrik kesintisinden dolayı hayat durdu, fabrikalar çalışmadı, metro durdu. Milyarları bulan zarardan bahsediliyor. Bu zararı kim karşılayacak?

6 Elektrik kesintisinden sorumlu kurum TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) Dün gün boyu TEİAŞ’ın internet sayfasında konu hakkında niçin tek satır açıklama yapılmadı?

Cilalı Şarj Devri

Başbakan Davutoğlu kesinti açıklamasını Meclis’te jeneratör desteğiyle gerçekleştirebildi.

Enerji Bakanı gelişmeleri Slovakya’dan takip ederek “muhtelif ihtimaller” açıklamaları yaptı.

Büyükşehirlerde metro, tramvay, metrobüs seferleri durdu.

Şehir merkezlerinde sinyalizasyon çöktü, trafik keşmekeşe döndü.

Yüksek hızlı tren yolda kalınca, eski lokomotif tarafından çekildi.

Birçok şehirde sanayi tesisleri, fabrikalar üretimlerini durdurdu.

Hastaneler de kesintiden etkilendi, sağlık hizmeti birçok şehirde durdu.

Türkiye’de dün yurt geneli elektrik kesintileri yaşandı. Saat 10.36’da başlayan kesintiler tüm yurtta hayatı olumsuz yönde etkiledi. Başta İstanbul olmak üzere onlarca ilde yaşanan kesintilerin ardından metro, tramvay, hızlı tren hatları durdu, internet erişimi kesildi, insanlar metro istasyonlarında mahsur kaldı. Son yılların en büyük çaplı elektrik kesintisine neyin sebep olduğu net bir şekilde açıklanmazken, vatandaşlar yaşanan kesintilere tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi.

Metro Ve Tramvay Seferleri Durdu

İstanbul’da elektrik kesintisi, başta ulaşım olmak üzere hayatı olumsuz etkiledi. Kesinti nedeniyle sefer yapılamayan metro ve tramvay duraklarında bulunan yolculara bilet iadesi yapılarak dışarı çıkmaları yönünde uyarıda bulunuldu. Yolcuların bir kısmı duraklarda bekleyişini sürdürürken, bazı duraklarda yoğunluk oluştu. Seferlerin yapılamadığı Marmaray’ın Yenikapı durağı da yolcuların girişine kapatıldı. Metroya binmek için gelen vatandaşlar alternatif ulaşım araçlarına yönlendirilirken, turistlere de durum hakkında bilgilendirme yapıldı. Bursa’da, elektrik kesintisi nedeniyle işletilemeyen hafif raylı sistem (Bursaray) ve tramvay güzergahlarında ulaşım körüklü otobüslerle sağlandı.

Esnafın İşi Aksadı

Elektrik kesintisi nedeniyle Türkiye genelinde ana arter ve ara sokaklardaki trafik ışıkları çalışmadı. Ulaşımın aksamaması için yoğun çaba gösteren trafik ekipleri, ana arterlerde trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda aksayan trafik akışını düzenlemeye çalıştı. Bu arada, birçok ildeki sanayi sitelerinde de üretim faaliyetleri durmak zorunda kaldı. Jeneratörü olmayan esnafın işleri aksadı.

Yüksek Hızlı Tren Yolda Kaldı

İtfaiye ekiplerine de binalardaki asansörlerde kesinti nedeniyle mahsur kalan vatandaşlardan çok sayıda ihbar geldi. Söz konusu adreslere giden ekipler, kısa sürede vatandaşları bulundukları yerden kurtardı.

Elektrik kesintisi nedeniyle Sakarya’nın Sapanca ilçesinde duran Ankara-İstanbul seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), dizel makinelerle İzmit Garı’na çekildi, trende bulunan yolcular otobüslerle Pendik’e gönderildi.

Elektrik Kesilen İller

İstanbul, Ankara, Adana, Adıyaman, Batman, Karaman, Karabük, Mardin, Trabzon, Aydın, Artvin, Edirne, Düzce, Diyarbakır, Kars, Muğla, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Isparta, Burdur, Bitlis, Yozgat, Kütahya, Sivas, Kayseri, Çanakkale, Konya, Gaziantep, Hatay, Kırşehir, Denizli, Kahramanmaraş, Eskişehir, Uşak, İzmit, Tunceli, Zonguldak, Elazığ, Bilecik ve Samsun’da kesintiler oldu.

JENERATÖRLER  İŞ BAŞINDA

Türkye genelinde ana arter ve ara sokaklardaki trafik ışıkları çalışmadı. Ulaşımın aksamaması için yoğun çaba gösteren trafik ekipleri, ana arterlerde trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda aksayan trafik akışını düzenlemeye çalıştı. Bu arada, üretim faaliyetleri durmak zorunda kaldı. Jeneratörü olmayan esnafın işleri aksadı.

Kocaeli’nde Üretim Durmuş Vaziyette

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) Ayhan Zeytinoğlu, kentte yaşanan elektrik kesintisine ilişkin, “Türkiye imalat sanayisinin yüzde 13’üne ev sahipliği yapan Kocaeli’nde üretim durmuş vaziyette” dedi. Üretim yapan firmalarla temas kurduklarını dile getiren Zeytinoğlu, “Bütün hatlar kapalı olduğu için üretim yapılamıyor. Enerji üretenler de enerji üretmiyor. Enerji de yok maalesef. Çok zor ve çetin bir durum. Tam olarak ne olduğunu da bilmiyoruz, Enerji Bakanlığı’ndan bir açıklama bekliyoruz” diye konuştu. Kontinü sistemde üretim yapan bütün firmalarda ciddi zararlar oluşacağını aktaran Zeytinoğlu, çok büyük kayıp olduğunu söyledi.

“Terör saldırısını da araştıyoruz”

Başbakan Davutoğlu, kesintilerle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu:

“Elektrik kesintisiyle ilgili araştırmalar başladı. Enerji Bakanımız gerekli açıklamaları yapacak. Enerji Bakanlığında bir kriz masası kuruldu. Şunu ifade edeyim enerji arzında hiç bir problem yok, hiçbir sıkıntı yok. Bu saat itibariyle de elektrik tüketiminin az olduğu saat. İletim arızası olduğunu düşünüyoruz. İletim hatlarında olabilecek arızaları araştırıyoruz.”  

“Farklı sebepleri olabilir”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ülke genelinde birçok bölgedeki elektrik kesintilerine ilişkin, “Bunun farklı sebepleri olabilir. Şu anda bizim için önemli olan şebekeyi tekrar ayağa kaldırmak. Bu çok sık rastladığımız bir olay değil” dedi.

Kesintilerin birçok sebebi olabileceğine işaret eden Yıldız, “Bunu arkadaşlar araştırıyorlar. Amacımız normalde bütün vatandaşlarımızın, sanayicilerimizin o enerjiyi alması, kullanması şeklinde olacak” diye konuştu. Türkiye’de enerji yetersizliği gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

“Saat 10.36 itibarıyla arzımızın fazla talebimizin de az olduğu zamanlardan bir tanesi. Enerji yetersizliği diye bir şey söz konusu değil. İletim hatlarından veya bir manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir. Bunun sebeplerine net olarak değineceğiz. Ben birebir sıcağı sıcağına da takip ediyorum. Ankara Gölbaşı’nda da enterkonnekte sisteminin bulunduğu merkezde bir kriz merkezi var. Orada bu yakinen takip ediliyor” dedi.

Siber Saldırı Olup Olmadığı Araştırılıyor

Yıldız, elektrik kesintilerinin nedeninin siber saldırı olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Tabii, soru üzerine sayın Başbakanımız o cevabı vermiş. Bu az mı ihtimaldir çok mu ihtimaldir, ben şu anda onu söyleyemem. Siber bir saldırı mıdır, bunu da söyleyemem. Teknik olarak bizim skala merkezlerimiz var. Enterkonnekte sistemin tamamının gözetildiği yönetildiği skala merkezlerimiz var. Acaba skala merkezleri, bölgeleri izole etmediği için mi bunlar oldu? Yani her bir lup her bir daire kendi içerisinde bunları yönetmesi gerekirdi, ondan mı kaynaklandı? Teknik açıdan bir operasyonel hata mı var? Yoksa bir siber saldırı mı var? İzole etmesi gereken yerde bloke olan bir durum mu var? Bunların her birisini dakikalık demiyorum, anlık takip ediyoruz.”

“Elektrik kesintilerinin nedeni iletim sistemimin çökmesi”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulundan, ülke genelinde birçok bölgedeki elektrik kesintilerinin dağıtım sistemlerinden değil, iletim sisteminden kaynaklandığı ifade edildi.

EMO Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye çapında illeri ve dağıtım bölgelerini aşan yaygınlıkta elektrik kesintisi yaşandığı bildirildi. Sabah saat 10 civarında başlayan elektrik kesintisinin, tüm yurtta hastane, okul başta olmak üzere yaşamı olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, metro ile ulaşımın durduğu, haber ağlarının kesildiği ifade edildi. Elektrik kesintisi nedeniyle sanayideki üretimin durmasının maliyetinin ise milyon dolarla ifade edilecek boyutta olduğu kaydedildi.

Ülke çapında yaygın bir elektrik kesintisinin yaşanabilmesi için olası nedenlerin değerlendirildiği açıklamada, sorunun dağıtım sistemlerini değil, iletim sistemini ilgilendirdiği belirtildi.

“Doğalgaz yakıcı cihazlar kapatılmalı”

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, birçok bölgede yaşanan elektrik kesintileri süresince, elektrikle çalışan doğalgaz yakıcı cihazlarının kapalı konuma getirilmesi gerektiğini belirtti. Elektrikle çalışan doğalgaz yakıcı cihazlarının kapalı konuma getirilmesi uyarısında bulunan Arslan, şunları kaydetti:

“Elektrik arzı tekrar sağlandıktan sonra, yakıcı cihazların 15 dakika süreyle kesinlikle çalıştırılmaması gerekmektedir. Bu tedbirlerin alınması doğalgaz tüketicilerimizin can ve mal güvenliği ve elektrik şebekesine gelecek yükler açısından büyük önem arz etmektedir.”

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum