Merkel'den Ateşkes Eleştirisi

Merkel'den Ateşkes Eleştirisi
Merkel, Ukrayna'da Rus yanlısı ayrılıkçılar ile sağlanan ateşkes çerçevesinde ateşkes şartlarının yerine getirilmemesini eleştirdi.

Merkel, resmi temasları kapsamında Berlin'de bulunan Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüşmelerinin ardından birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Ukrayna'ya ekonomik olarak destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Ukrayna'nın doğusunda sağlanan ateşkese uyulmadığını vurgulayan Merkel, "Ateşkesin tam olarak uygulanması ve ağır silahların geri çekilmesi gerekir" dedi.

Merkel, Ukrayna'nın doğusunda seçim yapılmasından yana olduklarını ifade ederek seçimin silahların gölgesinde yapılmaması gerektiğini vurguladı.

MERKEL-ATAMBAYEV GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Berlin'de Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile de görüşenAngela Merkel, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili, "Ümit ediyorum ki bugün bizim koyduğumuz koşullara uygun bir uzlaşma sağlanır" dedi.

İran'ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi gerektiğini bildiren Merkel, tüm sorulara cevap bulunduğunda müzakerelerin tamamlanmış olacağını belirtti. Merkel, "Uzun yıllardır süren müzakerelere taraflar çok emek verdi. Ümit ediyorum ki bugün bizim koyduğumuz koşullara uygun bir uzlaşma sağlanır" diye konuştu.

Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyeliğine ilişkin değerlendirmesinde Merkel, "Böyle bir ekonomik birliğin ya o ya bu olması söz konusu olmaması gerektiği yönünde hemfikiriz. Yani ya Avrupa Birliği ile işbirliği veya Rusya ile işbirliği yapmak gibi. İkisi de mümkün olması lazım" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Kırgızistan'ın Almanya ve AB ile iyi ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Atambayev, Avrupa'da yaşanan çatışmaların Kırgizistan'a da etkisi olduğunu belirterek, ''Örneğin Kırgızistan finans sistemi bundan etkileniyor. Paramız yüzde 20 değer kaybetti. Yarım milyon Kırgız'ın Rusya'da çalıştığını unutmamalıyız. Biz bu çatışmaların bir an önce son bulmasından yanayız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Atambayev, büyük ve birleşikbir Avrupa'nın sınırlarının Lizbon'dan Vladivostok'a kadar olması gerektiğini savunarak, ''Avrupa genişlemeye devam etmeli. Biz de Avrupa'ya gelmeliyiz. Büyük bir Avrupa'da çatışmalar olmamalı'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.