Yener Dönmez

Yener Dönmez

Hesabı Sorulsun…

Hesabı Sorulsun…

Sav­cı Meh­met Se­lim Ki­ra­z’­ın şe­hit edil­me­si en az Sa­ban­cı Sui­kas­ti ka­dar ka­ran­lık bir olay.

İki sui­kast de DHKP-C im­za­lı. İl­ki ha­len ay­dın­la­tı­la­bil­miş de­ğil. İkin­ci­si­nin de ay­dın­la­tı­la­bi­le­ce­ği­ne iliş­kin umu­dum yok. 

Tun­ce­li Ova­cı­k’­ta loj­ma­nın­da en­se­sin­den vu­ru­la­rak şe­hit edi­len Sav­cı Mu­rat Uzun sui­kas­tin­den son­ra pek çok ön­lem alı­na­ca­ğı söy­len­miş­ti. An­cak gö­rü­yo­ruz ki Tür­ki­ye­’nin en ‘mo­der­n’ ol­du­ğu söy­le­nen Ad­li­ye­si­’n­de bir sav­cı oda­sın­da re­hin alı­na­bi­li­yor. 

As­lın­da o si­lah sav­cı­nın ka­fa­sı­na de­ğil dev­le­tin ka­fa­sı­na da­yan­mış bir si­lah­tı. Ve dev­let vu­rul­du. 

Bü­yük Dev­let­le­rin en be­lir­le­yi­ci özel­li­ği ya­pı­la­nı kim­se­nin ya­nı­na kar bı­rak­ma­ma­sı­dır. ABD, Bü­yü­kel­çi­si­’ni Lib­ya­’da öl­dü­ren­le­ri on bin­ler­ce ki­lo­met­re uzak­tan ta­kip et­ti ve hep­si­ni im­ha et­ti. İs­ra­il’­in bir as­ke­ri­ni öl­dü­rür­se­niz, mu­hak­kak mis­liy­le in­ti­ka­mı­nı alır. 

DHKP-C  Ame­ri­ka­’nın An­ka­ra­’da­ki Bü­yü­kel­çi­li­ği­’ne sal­dı­rı dü­zen­le­miş­ti. Ölen ve ya­ra­la­nan­lar Türk per­so­nel­di. Ama Ame­ri­ka ken­di in­ti­ka­mı­nı al­dı ve DHKP-C’­nin Yu­na­nis­ta­n’­da­ki ya­pı­lan­ma­sı­nı çö­kert­ti. Pek çok is­mi ya­ka­la­tıp Türk yar­gı­sı­na tes­lim et­ti. DHKP-C’­nin ana kam­pı Yu­na­nis­ta­n’­dı ve elin­den git­me­si ör­güt için çok acı bir ders ol­du. 

Tür­ki­ye­’nin ge­rek içe­ri­de ge­rek dı­şa­rı­da ba­şı­na pek çok ha­di­se ge­li­yor. Bun­la­ra ay­nıy­la ce­vap ve­ril­me­si ge­re­ki­yor. Bü­yük dev­let­sek bu­nu ya­pa­bil­me­li­yiz. 

90’lı yıl­lar­da Kar­dak Ka­ya­lık­la­rı­‘nın iş­gal edil­me­si sı­ra­sın­da Yu­na­nis­ta­n’­a çok bü­yük bir ders ver­miş­tik. Ge­re­kir­se bir ka­ya­lık için bi­le sa­va­şı gö­ze ala­bi­le­ce­ği­mi­zi bü­tün dün­ya gör­müş­tü. 

Su­ri­ye­’de uça­ğı­mı­zın dü­şü­rül­me­si, top­rak­la­rı­mı­za fü­ze atıl­ma­sı, Sü­ley­man Şa­h’­ın bo­şal­tıl­ma­sı, Mu­su­l’­da bü­yü­kel­çi­li­ği­mi­ze yö­ne­lik iş­gal ve re­hin al­ma­lar...

Lis­te uzu­n… Tür­ki­ye­’nin bun­la­rın hep­si­ne çok et­ki­li ve kar­şı ta­ra­fı yap­tı­ğı­na piş­man edi­ci ce­vap­lar ver­me­si ge­re­ki­yor. Ak­si tak­dir­de Tür­ki­ye­’nin “do­ku­nu­la­bi­li­r” bir ül­ke ol­du­ğu gö­rü­lür ve önü­nü ala­ma­yız. Da­ha cü­ret­kar sal­dı­rı­lar­la kar­şı­la­şı­rız. 

Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı­‘nın ma­kam oda­sın­da re­hin alı­nıp, şe­hit edil­me­si Tür­ki­ye­’ye mey­dan oku­ma­dır. Bu mey­dan oku­ma­ya et­ki­li ce­vap­lar ve­ri­le­bil­me­si ge­re­ki­yor. 

Bu ya­pı­lır­ken komp­lo te­ori­le­ri­ne de sı­ğı­nıl­ma­ma­sı la­zım. Med­ya­da he­men bu eği­lim baş­la­dı. Tür­ki­ye­’nin ne­re­dey­se ta­ma­mı­nı ka­ran­lı­ğa gö­men elek­trik ke­sin­ti­siy­le DHKP-C sal­dı­rı­sı­nı ay­nı ke­fe­ye ko­yup ya­pı­lan yo­rum­lar ko­mik ge­li­yor ba­na. 

Elek­trik ke­sin­ti­si tek­nik he­sap­la­ma ha­ta­la­rı ile za­ma­nın­da ya­pı­la­ma­yan ya­tı­rım­lar­dan olur. Te­rör sal­dı­rı­sı ise is­tih­ba­rat ve gü­ven­lik zaa­fın­dan olur. 

İki­si çok ay­rı ko­nu­lar. Elek­trik ke­sin­ti­si İs­tan­bul baş­ta ol­mak üze­re Tür­ki­ye­’de ha­ya­tı felç et­ti ve bu­nun­la il­gi­li baş­la­mış bir so­ruş­tur­ma duy­ma­dım. İş­te bu bir za­af­tır. Oy­sa pek çok iş­let­me cid­di za­rar­lar et­ti, va­tan­daş çi­le çek­ti. Bun­la­rın bir so­rum­lu­su ol­ma­lı ve he­sap ver­me­li. Bü­yük dev­let bu­nun he­sa­bı­nı da ken­di için­de so­ra­bi­len dev­let­tir.

Bu olup bi­ten­ler fe­la­ket ema­re­le­ri. Hız­la et­ki­li ön­lem alın­ma­sı ge­re­ki­yor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum
Yener Dönmez Arşivi