Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

SAÇ DÖKÜLMESİ

SAÇ DÖKÜLMESİ

Saç, insan dış görünümünün en önemli unsurlarından biridir. Şekil ve rengiyle insan kimliğini yansıtır. Saç dökülmesi problemi ile kimse karşılaşmak istemese de dünyada milyonlarca erkek ve kadın, hayatının bir bölümünde de olsa saç dökülmesi problemi ile karşılaşırlar.Peki sahiden her saç dökülmesi bir problem midir?

Saç dökülmesi, saçların cansızlaşması ve incelmesi gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Gün içinde 100 tele kadar saç dökülmesi  normal kabul edilmektedir. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak 100 telin üzerine çıkan dökülmelerde mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Saç dökülmesinin problem olması için saçların ne kadar döküldüğü değil dökülen saçların tekrar yerine gelip gelmediğidir.

Erkeklerde saç dökülmesi genellikle genetik faktörlere bağlıdır. Erkeklerde olan saç kayıplarının % 90’nı erkek tipi saç kayıplarıdır ki bunun pek  dönüşü yoktur. Yani bu şekilde kaybedilen saçın tedavisi mümkün değildir. Kadınlarda ise hormonal faktörlere bağlı olarak oluşur. Kadınlardaki saç dökülmelerinin çoğu erkeklerin aksine tedavi edilebilir. Erkeklerde genel azalma saçın üst kısmında görülür. Kadınlarda görülen saç dökülmesi ise her bölgede aynı anda oluşur.

6-042.jpg
    
Saç kaybı nedenleri nelerdir?

Kansızlık
Menopoz sonrası yaşanan sıkıntılar
Gebelik
Yaşlanma
Kalıtım
Hormonal dengesizlik
Tiroit Problemleri
Yoğun stres
Vitamin eksikliği
Beslenme yetersizlikleri, yanlış beslenme
Aşırı kilo kaybı ve şok diyetler
Farklı saç hastalıkları ( Saç derisinde sedef, saçkıran, kıl kökü iltihabı, seboreik dermatit)
Kemoterapi ve radyoterapi sonrası
Zehirli kimyasallar içeren saç ürünleri
Psikolojik etkenler olarak sıralanabilir.

Saç dökülmesini önlemek için neler yapılabilir?

Saç dökülmesini önlemek için öncelikle saç dökülmesine neden olan etkenler tespit edilmelidir. Saç dökülmesi nasıl önlenir sorusunun cevabı ancak bu etken veya etkenler belirlendikten sonra verilebilir.

Saç dökülme nedenlerinin büyük bir kısmı tedavi edilebilmektedir. Tedavide en önemli basamak doğru teşhistir. Ayrıntılı öykü ve özgeçmiş sorgulaması, saçlı derinin muayenesi, gerekli olgularda kan tahlilleri, saçlı deriden alınan biyopsi örnekleri ve saç köklerinin mikroskop altında incelenmesi ile doğru tanıya ulaşılabilmektedir. Saçlı deri muayenesinde dökülmenin şekli, yaygınlığı, yerleşimi ve çekmekle dökülmesinin miktarı önemlidir. Saç dökülmesi tiplerine göre farklı tedaviler bulunmaktadır.

Saçlarınız dökülmeden önce alınacak önlemle:

Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalıdır.
Kullanacağınız ilaçlar yan etki olarak saçlarınızı dökecekse, tedaviden önce saçlarınızı mümkün olduğunca kısa kestirebilirsiniz.

Saçlarınızı sık yıkamayın,ortalama üç günde bir yıkayın.
Perma gibi kimyasal maddeler ve sert şampuanlar kullanmaktan kaçınınız.
Mutlaka saç tipinize uygun şampuan kullanmalısınız.

Saçınızı besleyici bir şampuanla yıkayıp, yumuşak bir havlu ile kurulayınız.
Saçı aşırı taramak ve fırçalamaktan kaçınınız. Kafa derinizde tahrişi önlemek için yumuşak fırçaları tercih ediniz. Tahta tarak kullanın saçınızdaki elektriklenmeyi önler.

Saç kurutma makinası kullanmayınız. Eğer saç kurutma makinası kullanacaksanız düşük sıcaklıklarda çalıştırınız.

Saçlarınıza jöle, briyantin, kozmetik ürün uygulayacaksanız mutlaka uçlarına uygulayın ve akşam yatmadan önce mutlaka yıkayın.

Saçlarınızı boyarken kaliteli marka boya kullanmaya özen gösterin.
Saçınız çok kuruysa bir ölçek badem yağı, bir ölçek susam yağı ve bir ölçek yumurta sarısı karışımını haftada bir saçınıza uygulayabilirsiniz.

Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.

Düzensiz beslenme saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biridir. Beslenme düzeninize saçlarınız için dikkat etmelisiniz.


Besin olarak yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kuruyemişler, yoğurt, deniz ürünleri, fasulye, tavuk, hindi, havuç, kabak çekirdeği tüketilmelidir.

Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.

Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksiklik giderilmelidir.
Düşük yağ içeren bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Saçınız döküldükten sonra alınacak önlemler:
Kemoterapi aldığınız dönemde cildiniz hassas olur. Bu nedenle, dış etkenlere karşı korunma önlemi almak gerekebilir.

Dışarı çıktığınız zaman güneş koruyucu krem ya da şapka kullanınız.
Soğuktan şapka ya da eşarp takarak korununuz.

Uyurken kafa derisine zarar vermeyecek yumuşak bir eşarp takabilirsiniz.

Saç Ekimi

Erken dönemde tedavi önemlidir. Geç dönemde bazı dökülme tiplerinde geri dönüşsüz saç kayıpları gelişebilir. Saç dökülmesi eğer çok ilerlemiş ise en ideal tedavi yöntemi saç ekimidir. Dökülmüş saçlar yerine, genetik olarak dökülmeme özelliğine sahip ensenin üst kısmında bulunan sağlıklı saç köklerinin uzman ekip tarafından lokal anestezi ile alınarak saçsız bölgelere yine lokal anestezi ile saçın ekilmesi işlemidir.

Saç ekimi, herhangi bir rahatsızlığı olmayan herkese uygulanabilir. Kalp, şeker, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan hastalara uygulanmaz. Bu sebeple hastaların mutlaka saç ekimi öncesinde muayene olması ve gereken tahlil ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Saç ekimi yaptıracak olan kişinin başvuru yaptığı yer mutlaka hastane veya ameliyathanesi olan tıp merkezi olmalıdır. Güzellik salonları, apartman dairesi, merdiven altı yerler olmamalıdır.

İşlemin başında mutlaka uzman doktor bulunmalıdır. Sağlık Bakanlığının yönetmenliğinde bulunan yasal olarak gereken şartları yerine getirmiş merkezlerde işlemin yapılması gerekir.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi