'Unvansız hukukçu' da Ergenekon'da

'Unvansız hukukçu' da Ergenekon'da
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kilitleyen 367 tezinin mucidi eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun, Ergenekon Terör Örgütü üyesi iddiasıyla yargılanan sanık ve görevdeki yargı üyeleriyle buluştuğu ve söz konusu kişilerle gizli toplantıl

ÇETE SANIĞI VE YARGI ÜYELERİYLE GİZLİ TOPLANTI
Sabih Kanadoğlu’nun, “Ergenekon Terör Örgütü’ne üye olmak ve halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek” suçlamasıyla yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Alpaslan Işıklı ve görevdeki yargı üyeleriyle gizli toplantı yaptığı, gizli toplantıda alınan kararların Mustafa Balbay tarafından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal’a iletildiği belirlendi. Söz konusu şok görüşmeler, Ergenekon Terör Örgütü ek klasörlerinde yer alıyor. 

KANADOĞLU, TELEFONUNUN DİNLENMESİNDEN RAHATSIZ 
Sabih Kanadoğlu, söz konusu toplantıyı doğruladı. Kanadoğlu, “Yargı üyeleri katılmış olabilir. Siz şimdi savcıların görevini üstlenmeyin. Savcı gerekli soruşturmayı yapsın. (…) Aslında bu konuşmaların, özel konuşmaların Türkiye’de hâlâ dinlenmesi konusuna değinsenize. Bu konuşmam ve sizin konuşmalarınız dinleniyor. Asıl basının bunun üzerinde durması gereken konu bu değil midir?” diyerek ilginç savunma yaptı.

KANADOĞLU’NDAN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR
Sabih Kanadoğlu, söz konusu görüşmeyi önce hatırlamadı sonra Ergenekon iddianamesinde geçen “S.K”nın kendisi olmayacağını öne sürdü ancak İlhan Selçuk- Mustafa Balbay telefon görüşmesini okuduğumuzda ise, sadece kamuoyunu bilgilendirmek işini yapan arkadaşlarımıza savcıların görevini üstlenmememizi istedi!..
Sabih Kanadoğlu, muhabirimizin, “Ergenekon klasörlerinde, Mustafa Balbay, Alpaslan Işıklı ve yargı üyeleriyle toplantı yaptığınız yer alıyor ve söz konusu toplantı Mustafa Balbay tarafından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a iletilmiş. Bu toplantı ile ilgili değerlendirmeniz olacak mı?” sorusuna, “Ne toplantısı!..” diye sordu.
Kanadoğlu, söz konusu toplantıya ilişkin bilgilerin, Mustafa Balbay tarafından İlhan Selçuk’a telefonla anlattığını hatırlatmamız üzerine, “Sorun şu. Böyle bir konuşmanın bu iddianamede ne işi var diye sorgulasanız daha doğru olmaz mı? Toplantıdaki iki-üç kişi Baykal ile konuşuyorsa, bu iddianamede ne işi var? Ne olmuş. Varsayın ki böyle. Nasıl bir anlam çıkarıyorsunuz? İddianamede neler var. Üzerinde durulacak bir şey değil. Üç kişi bir araya gelse gizli toplantı… Bu toplantının iddianameye girmesini aslında savcıya sormak lazım. Savcıya sorun. Sorulacak kişi ben değilim ki!” dedi. 
Kanadoğlu, söz konusu toplantının içeriğini sormamız üzerine, “Varsayın ki, Baykal’a bazı şeyleri iletmek için toplantı yapılsın. Baykal nedir? Baykal’ın kendisiyle konuşulması fevkalade zararlı böyle bir kişi mi? 2455 sayfalık iddianamenin eklerinde böyle bir konuşma varmış. Bu telefon konuşması niçin ve neden konmuş? Bu sorunun muhatabı ben değilim” dedi.

BU SORU TUZAK SORU!
Sabih Kanadoğlu, Ergenekon sanığı ve görevdeki yargı üyeleri ile toplantı yapmasının ve söz konusu görüşmenin bir siyasi parti başkanına iletilmesinin etik olup olmadığını sorusuna ise, “Bu soru tuzak soru. Yargıdan bazı kişilerle Baykal’a bir şey gönderilmesi veya haber verilmesi, bilgi sunulması… Yargı mensuplarının böyle işe girmesi… Yargı mensupları olup olmadıklarını nereden biliyoruz” dedi. 
Mustafa Balbay’ın yargı mensupları olduğunu söylediğimizde ise Kanadoğlu, “Bu gizli toplantı olur mu? Yargı üyeleri katılmış olabilir. Siz şimdi savcıların görevini üstlenmeyin. Savcı gerekli soruşturmayı yapsın. Gerekli suçlamayı eğer yapacaksa, suçlamayı yapsın. Ki, Mustafa Balbay’ın gözaltına alınması dava açılması anlamına da gelmez. Takipsizlik verilebilir, dava açılabilir. Bütün yargı süreci işledikten sonra bakar ve sonuçlandırırsınız. Bir konuşmadan savcının yerine geçerek alma ve verme durumuna girmeyin.” 

Muhabirimizin, Ergenekon sanıklarının özel hayatın gizliliğiyle ilgili konuşmalar konusunda yayın yasağı talebi mahkeme tarafından reddedildiğini hatırlatması üzerine, “Aslında bu konuşmaların, özel konuşmaların Türkiye’de hâlâ dinlenmesi konusuna değinsenize? Bu konuşmam ve sizin konuşmalarınız dinleniyor. Asıl basının bunun üzerinde durması gereken konu bu değil midir? Onun dışında söyleyecek bir şey yok” dedi.

İŞTE EK İDDİANAME’YE GİREN O GÖRÜŞME

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, 19 Şubat 2008 günü saat: 12.36 sıralarında Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ı arıyor. Mustafa Balbay, eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve yargı üyeleriyle yaptığı görüşmeyi İlhan Selçuk’a aktarıyor. İ.Selçuk ve Mustafa Balbay arasındaki görüşme aynen şöyle:
İLHAN SELÇUK: (…) Sen problem çıkaran değil problem çözen adamsın
MUSTAFA BALBAY: Ama öyle yapmamız lazım abi. Yani şeyi odur abi. Şimdi burada da Baykal ile sizin ile konuştuktan sonra 
İLHAN SELÇUK: Tamam. Baykal olayı.
MUSTAFA BALBAY: Şimdi Baykal olayı siz söylediniz ya Aralık buluşmasında Baykal’a ‘biraz aç diyelim’ dediniz. ‘Bir heyet olsun’ dediniz. Sonrasında Engin abi üzerine aldı. Onu biz küçük grup toplandık. İşte Sabih Kanadoğlu, Alpaslan Hoca, ben işte, Yargıdan birkaç kişi falan. Şimdi resmen her kafadan ayrı bir ses çıktı. İşte ‘Baykal’a gidilip bu denir mi?’ ‘Şu denilir mi?’ ‘Bu denmez’ falan mesela ‘Alpaslan Işıklı CHP’de siyaset yapmak istiyor gidelim söyleyelim’ ve ‘ben de heyette olayım. Ben de burada siyaset yapacağım diyeyim’ diyor. O zaman sizin söylediğinizin şeyi kaçıyor. Yani siz genel bir aç diye önermiştiniz ya Aralık ayında,
İLHAN SELÇUK:
MUSTAFA BALBAY: Sabih Kanadoğlu ‘Hiç yararı olmaz gitmeyin’ diyor. Sonunda da Engin abi dedi ki, ‘Balbay sen bir konuşsan Baykal ile buralarda insanlar konuşuyor toplanıyorlar yine de nihai olarak CHP’de bütünleşme CHP’nin açılması ile bir şeyler sağlanır’ diyorlar diye ‘bir konuş bakalım’ olduk abi biliyorsunuz. Ben telefon ile konuştum. Telefonda olmazdı zaten bu. Bir kere yüz yüze görüşmede o da yanlış anlaşılmış. 3-4 kişi vardı görüşmede orda da açmadım. Özeti bugün 16:30’da baş başa bir çay içeceğiz. 

“ERGENEKON SORUŞTURMASI ŞEMDİNLİ GİBİ OLMAYA MAHKUM”

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Almanya'nın Frankfurt kentinde verdiği konferansta çok tartışılacak açıklamalarda bulunmuştu. Darbe yapmayı amaçlayan Ergenekon yapılanması ile ilgili konuşan Kanadoğlu, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten atılmasıyla sonuçlanan Şemdinli davasını hatırlatmış ve "Ergenekon soruşturması Şemdinli gibi olmaya mahkum" demişti.

BELGELERE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ!



'UNVANSIZ HUKUKÇU' TEKRAR SAHNEYE ÇIKTI


KENAN KIRAN / MURAT ALAN/SİLİVRİ (VAKİT)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.