Babacan: Küresel Krizin Etkileri Hala Atlatılamadı

Babacan: Küresel Krizin Etkileri Hala Atlatılamadı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın Bahar Toplantıları'nda konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın Bahar Toplantıları kapsamında bulunduğu ABD’nin başkenti Washington’da"Küresel Ekonominin Karşısındaki Zorluklar ve G20'nin Rolü" başlıklı "Think 20" etkinliğine özel konuşmacı olarak katıldı.

Babacan, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye'nin liderliğinde toplanacak G-20Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda küresel ekonominin sorunlarına odaklanacaklarını belirtti.

"İLERLEME TATMİN EDİCİ DEĞİL"

Küresel ekonomik büyümenin zayıf ve dengesiz olduğunu belirten Babacan, "Küresel krizbaşladığında, bunun etkilerinin derin ve uzun süreli olacağını söylemiştik. Yaklaşık 10 yıl sonra haklı çıktığımızı görüyoruz. Krizin etkileri hala tam anlamıyla atlatılabilmiş değil. En kötü dönemi geride bırakmış olabiliriz, ancak ilerleme tatmin edici değil"dedi.

TÜRKİYE'NİN G20'DE ÖNCELİKLERİ

G20 dönem başkanlığının rotasyonla değil, seçimle belirlendiğini ve Türkiye'nin de bu göreve üç yıl önce seçildiğini hatırlatan Babacan, bu görev süresince kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olarak 3 başlığa öncelik tanıdıkları söyledi.

Babacan, G20'nin dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, nüfusunun üçte ikisini, küresel ticaretin yüzde 75'ini temsil ettiğini vurgularken, kapsayıcılık başlığı altında özellikle düşük gelirli ülkelere odaklanılacağını belirtti.

Babacan, düşük gelirli ülkelerin katılımının G20'nin temsil gücünü ve aldığı kararların meşruiyetini artıracağının altını çizdi.

G20'DE YENİLİK: KADIN20

G20'nin pek çok farklı çalışma gruplarına sahip olduğuna işaret ederek, buna Think20 (T20), Business20 (B20), Labor20 (L20), Youth20 (Y20), Civil20 (C20) gibi yapıları örnek veren Babacan, şu anda da W20 (Kadın20) adı altında yeni bir grup başlatmakta olduklarını dile getirdi. Babacan, G20 bünyesinde bir ilk niteliği taşıyan ve G20 ülkelerinden de geniş destek gören W20'nin, kadınların iş dünyasındaki rolünün ve etkinliğinin nasıl artırılabileceği, kadın girişimciler için nasıl daha fazlasının yapılabileceği konularının işleneceğini kaydetti.

G20'nin Türkiye dönem başkanlığı olarak, taahhüt edilen bu reformların uygulanması için takvim ve takip mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirten Babacan, bir şablon oluşturulması noktasında OECD ve IMF'den de destek aldıklarını söyledi.

Babacan, konuşmasının ardından etkinliğe ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından katılan panelistlerin sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.