İşte CHP'nin Seçim Vaadleri

İşte CHP'nin Seçim Vaadleri
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin dört ayaklı Seçim Bildirgesi'ni açıkladı. İşte CHP'nin seçim vaadleri ve iktidara gelirse yapacakları...

Cumhuriyet Halk Partisi seçim bildirgesini açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun kalabalık bir partili kitlesine açıkladığı CHP Seçim Bildirgesi'nde demokrasiden, rekabetçi bir ülkeye, hakça bölüşümden, sürdürülebilir bir yapılanmaya kadar geniş bir yelpazede vaadler yer aldı. 

Kılıçdaroğlu'ndan açıklamalar

Türkiye'nin son 13 yılda kötü bir şekilde yönetildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, 13 yılda komşularla sorunlu bir ülke haline geldiğini belirterek, "Son 6 yılda 10 bin dolar barajına takılmış, büyümesini sağlayamıyor, gelir bölüşümünü adaletini sağlayamıyor, Türkiye'yi bundan kurtarmamız gerekiyor" dedi.

4 AYAKLI STRATEJİ

Bu tabloda bir rakam bile yanlış değil. Karamsar bir tablo olduğunu biliyorum ama asla umutsuz değilizi. Yaşanacak bir Türkiye'yi elbirliğiyle kuracağız. 

1'İNCİ AYAK: KATILIMCI CUMHURİYET, SAYDAMLIK

Yaşanacak bir Türkiye için dört ayaklı bir stratejimiz olacak. Katılımcı cumhuriyet, devletin hesap verebilirliği ve saydamlık. Birinci ayağımız bu. Dünyanın 19'uncu büyük ekonomisiyiz. Ama insani gelişmişlik açısından 69'uncuyuz. Bizim hedefimiz, Türkiye'yi insani gelişmişlik endeksinde ilk 20'ye taşımaktır. İlk 20 sıralamasındaki ülkelerde gelir en az 45 bin dolar. Bizim gibi ülkelerde ise çok düşük durumda. Eğer bir ülkede demokrasi yoksa, can ve mal güvenliği yoksa orada büyümeden kalkınmadan sözedemezsiniz. Neden burdan başlıyoruz, çünkü gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek zorundayız.

Can ve mal güvenliği herşeyin önündedir.  Bunun da güvencesi demokrasidir. Makul şüpheyle insanlar hapislere atılırsa orada demokrasi yok demektir. Peki biz bunu nasıl sağlayacağız?
 
SİYASİ AHLAK YASASI

Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. Siyaseti kirlilikten arındıracağız. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasi getireceğiz. 2- 12 Eylül askeri yasasının ürünü olan yasaları tümüyle ortadan kaldıracağız. Yüzde 10 seçim barajı egemenliğin önündeki engeldir. Bunu kaldıracığız. Milletin vekillerini liderler değil, milletin vekillerini milletin kendisi seçecek.

ÖZGÜR MEDYA

Avukatları ve savcıları aynı düzlemde oturtacağız. Birinci sınıf demokrasi için bunlar yeterli değil. Medyası özgür olmayan bir ülkenin toplumu da halkı da özgür olamaz. Medyanın üzerindeki bütün baskıları kaldıracağız. 

KÜRT SORUNU

Hiçkimsenin inancına, kimliğine, yaşantısına, siyasal düşüncesine müdahale etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz. CHP iktidarında kuvvetler ayrılığı ilkesini eksiksiz uygulacağız. İktidar, yasamayı baskı unsuru olarak görmeyecek. 200 yüzyıllık parlamenter deneyimimizi güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz.

Kürt sorunu konusunda demokrasi içinde en sağlıklı çözümleri üreten biziz. Kanın akmadığı bir ülkeyi biz inşa edeceğiz.

2'İNCİ AYAK: DÜNYA İLE REKABET EDEBİLEN TÜRKİYE

Stratejimizin ikinci ayağında, ülkemizin uluslararası alanda ciddi bir rekabet gücüne kavuşması gerekiyor. Yani ekonomik olurak Türkiye'nin güçlenmesi gerekiyor. Yani Türkiye'nin orta teknoloji tuzağından, orta gelir tuzağından kurtulması gerekiyor. Rekabbetçi bir büyüme için üretken yatırımlara, verimlilik artışına, nitelikli istihdama ihtiyaç var. Üreten Türkiye'de önce üreteceğiz, sonra hakça bölüşeceğiz.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER İÇİN ÜNİVERSİTE

Uluslararası alanda rekabetçi olmak için katma değeri yüksek ürün üretmek zorundasınız. Yani cebimizde taşıdığımız cep telefonları gibi katma değeri yüksek ürün üretmek zorundasınız. Bunun için Türkiye'yi bilgi toplumuna taşıyacağız. Üniversiteleri birer bilgi üretim üssü haline getirirseniz, Türkiye'yi bilgi toplumu haline getirirsiniz. Eğer bir ülkenin üniversiteleri ayakta değilse, orta gelir düzeyinden kurtulamazsınız. Türkiye bilgi toplumunu yakalamak ve onun onurlu bir üyesi olmak zorundadır. Peki üniversitelerin bilgi üretmesi için ne yapacağız? 12 Eylül darbe ürünü olan YÖK'ü kaldıracağız. Üniversiteler üzerindeki vesayeti kaldıracağız. Bilgi üretecek üniversiteler. Üniversite öğrencileri, kendi üniversiteleri üzerindeki kararlarda söz sahibi olacaklar. Üniversite hocaları kendi rektörlerini kendisi seçecek. Her yıl en az 15 bin üniversite mezununu yurtdışına doktoraya göndereceğiz. Bu şekilde Türkiye bilgi ve teknolojide sıçrama yapacak.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE YATILI OKULLAR

Eğitim sistemini ideolojik payandalardan kurtaracığız. Bir yılı okul öncesi olmak üzere, zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. İşsizlik sorunu en önemli sorun. Yaşanacak bir ülkede herkese iş bulmak zorundasınız. İş garantili eğitim başlatacağız. Bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek liseleri olacak. Çocuklar orada okuyacak, sanayide stajını yapacak, okulda mezun olunca da işe başlayacak. Nitelikli eleman ihtiyacını da aşacağız.

Teşvik sistemini de sil baştan yenileyeceğiz. Bölgesel teşvikten çok, sektörel teşvike imkan tanıyacağız. Katma değeri yüksek ürünlere öncelik vereceğiz. 

VERGİ BORCU OLMAYAN KOBİLERE SIFIR FAİZ

Vergi borcu olmayan, sigorta pirim borcu olmayan KOBİ'ler, sıfır faizli kredi alacak. Eğer katma değeri yüksek ürün üretiyorsa, çok daha büyük kredi vereceğiz. Türkiye'de kayıtdışı istihdam düşecek, ne kadar eleman çalıştırıyorsa, o kadar devletten sıfır faizli kredi alacak. Devletin milyarlarca lira tahsil edemediği sigorta pirimi borcu var. Bunun da önünü keseceğiz. Bir siyasal parti, ilk kez seçimlere bu kadar ciddi bu kadar inançlı, bu kadar onurlu projelerle milletin önüne çıkıyor.

3'ÜNCÜ AYAK: SOSYAL DEVLET

Stratejimizin üçüncü ayağında, sosyal devleti güçlendirme. Yani yarattığımız refahı hakça bölüşeceğiz. Yani önce üreteceğiz, sonra adam gibi bölüşeceğiz. Anayasanın ikinci maddesi, Türkiye cumhuriyeti, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir diyor. 13 yıldır bu ülkede yoksul insanlar perişan. O nedenle, söylüyorum, 17 milyon açlıkla mücadele eden insanlara sesleniyorum, 13 yıldır vicdansız bir büyüme yaşandı. Birileri köşeyi döndü, birileri açlıktan kıvrandı. 17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor. Devletin resmi rakamlarına göre, 2002'de bu ülkede en zengin yüzde 1, toplam servetin yüzde 39'una sahip. Bugün en zengin yüzde bir, toplam zenginliğin yüzde 54'üne sahip. Yoksulluğu sömürdüler. 

5 MİLYON YURTTAŞ BORÇ BATAĞINDA

Son 10 yılda, bu yoksul insanlar bankalara 128 milyar dolar faiz ödediler. Acaba bu varsıllar bu köşeyi dönenler bu faizi ödediler mi, asla ödemediler. Birileri köşeyi döndü, birileri borç batağında çırpınıp duruyor. 5 milyon yurttaş borç batağında, borcunu ödeyemeyen 1.020 bin kişiye dava açıldı, bunlardan 436 bin kişi kaçak, 89 bini cezaevine girdi. Siyaset zenginleşme aracı değildir. İşsiz evlat vergisi diye birşey duydunuz mu? Çocuk mezun liseyi, üniversiteyi bitirmiş ama işsiz. Gelip diyorlar ki, sigorta pirimi ödeyeceksin, ödeyemezse babası ödeyecek. Onun için işsiz evlat vergisi dyoruz. 7 milyon kişiye, 7 milyon işsize genel sağlık sigortası pirimi istiyorlar. 9 milyar lira vergi istiyorlar. Bu nasıl bir vicdan?

EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ

Hakça bölüşümü şöyle yapacağım; 11 milyon emekliye, Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş emekli ikramiyesi vereceğiz. Bu ülkenin kalkınmasında senin emeğin var, bizim sana vefa borcumuz var, onu yerine getireceğiz. Çalışan emekli kardeşime de sesleniyorum, çalışıyorsun emekli oluyorsun, gidiyorsun, alıyorsun emekli aylığını geçinemiyorsun. Çalışana da vergi getiriyorlar, sen misin işine devam eden, emekli aylığından kesiyorlar. Senin emekli aylığından kesilen yüzde 15 destek pirimini kaldıracağım. Gideceksin adam gibi tedavi olacaksın onurunla evine döneceksin, hiçbir yerden aylığından kesinti olmayacak.

AİLE SİGORTASI İLE EN AZ 720 LİRA GELİR

17 geliri 200 liranın altında olan 17 milyon yoksulumuz var. 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak. Her ailenin güvencesi olacak. Aile sigortası getireceğiz, hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Aile sigortası budur. 

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO

Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçi var. CHP iktidarında taşeron işçi gibi bir ayırım olmayacak. Tamamınızı kadrolu olarak işe başlatacağız.

ASGARİ ÜCRET NET 1500 LİRA

Asgari ücretle çalışanlara sesleniyorum, asgari ücret üzerindeki vergi kalkacak, asgari ücret net 1500 lira olacak. Refahı tabana yaymak için yapıyoruz bunu.

ALT GELİR GRUBUNA 277 LİRA TAKSİTLE KONUT

Gelirinin en az üçte birini kiraya ödüyorsun. Bunlar konut sorununu çözemediler. Benim sözüm var, arsa payı alınmayacak, hazine arsası üzerine inşa edilecek. Ayda 277 lira taksitle, 70 metrekarelik konutlar yapacağız.

ÇİFTÇİYE MAZOT 1.5 LİRA

Çiftçiler, ürünlerinin karşılığını alamıyorlar. İki trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor. Çünkü geçinemiyor. Onlara şu garantiyi veriyorum, ürettiği ürünün karşılığını alacak. Bir yıl önce ne alacağını bilecek. Sana mazotu 1.5 liradan vereceğim. Size rafineri çıkış fiyatını vereyim, 1 lira 21 kuruş. Yatlara sıfır vergiyle veriyorsun, çiftçiye neden 4 liraya vereceksin. Eğer çiftçi üretseydi, Soma olmayacaktı, onların çocukları yetim kalmayacaktı. 

BANKA BORÇLARINDA FAİZİN YÜZDE 80'İ SİLİNECEK

5 milyon vatandaşımız borç batağında. Bizim iktidarımızda faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğiz, kalan borcu yeniden yapılandıracığız. Olmaz diyen varsa karşıma çıksın,istediği yere devat ediyorum. 436 bin vatandaşımız hapse girmek için sırada. Faizi ödeyemediği için. Madem ki yaşanacak bir Türkiye diyoruz bunu sileceğiz. Bunun devlete bir kuruş yükü yoktur. Eğer siz 12 milyar alacağınızı varlık firmasına 2 milyara satıyorsanız, ben de bunun tamamını sileceğim. 

İşsizlik kader değildir. Seni işsiz yapan siyasi anlayıştır, rant anlayışıdır, Türkiye'yi ürettirmeyendir, siyaseti çıkar aracı olarak görendir. Sen işsizsen dönüp hükümete benim işsizliğimi gider deme hakkın vardır. Biz sosyal devlete inanmışız, çünkü biz sosyal demokrat bir partiyiz. 

4'ÜNCÜ AYAK : SÜRDÜRÜLEBİLER YENİDEN YAPILANDIRILMIŞ DEVLET

Stratejimizin dördüncü ayağında, herkesin saygınlığı olacak. Demokrasimizi güçlendirerek derinleştirmek zorundayız. Sağlıklı ve güçlü halka hizmet etmeyi şiar etmiş bir devlet yapılanmasını yeniden inşa etmeliyiz. Bunun için devletteki kurumların tamamının güçlü olmasını istiyoruz, sıcak siyasetin oralara müdahale etmemesi lazım. Demokrasi dört yılda bir sandığa gidip oy atmak değildir. Eğer siz kalkıp merkez bankasına müdahale ederseniz, BDDK'ya müdahale ederseniz orada demokrasi yok demektir. Devletin kurumları güçlü olması lazım.

Devlette leyakatı esas kılacağız. Onun için yeni bir devlet yapısı inşa edeceğiz. Gelir idaresi başkanlığını özerk yapacağız. Beni eleştirdi diye ertesi gün kapısının önüne 50 tane vergi denetmeni göndermeyeceğiz.

TBMM'DE KESİN HESAP KOMİSYONU KURULACAK

TBMM iç tüzüğünü değiştireceğiz, parlamentoyu el kaldırma indirme yeri olmaktan çıkaracağız. Parlamentoda milletvekili onuruyla elini kaldırıp onuruyla indirecek. Plan bütçe komisyonu dışında kesin hesap komisyonu olacak. Bunun başında muhalefet partisi olacak. İktidar muhalefete kesin hesap komisyonunda hesap verecek. Çünkü biz korkmuyoruz. Bizim için halka hesap vermek onurlu bir görevdir. 

TÜRKİYE'Yİ BİLGİ TOPLUMUNA UYGAR DÜNYAYA TAŞIYACAĞIZ

Bir seçim bilgirgesinin ötesinde bir vizyon bildirgesi açıkladım. Bilgi toplumu nasıl gelişir, katma değeri yüksek ürünler nasıl üretir, nasıl sosyal devlet olur, açlığın yoksulluğun olmadığı bir devlet olur, bütün ayrıntılarıyla önünüze koydum. CHP iktidarında esnaf bakanlığı göreceksiniz. Bize güvenin, bize inanın, herşeyi yapacağız, Türkiye'yi gerçek anlamda uygar dünyanın bir parçası haline getireceğiz. Göreceksiniz demokrasisi gelişmemiş ülkeler Türkiye'yi rol model görecekler. Ortadoğuya barışı biz getireceğiz. CHP bu ülkeye cumhuriyeti getiren bir partidir. CHP bu ülkeye sosyal demokrasiyi, sosyal devleti getiren partidir. Şimdi dördüncü devrimimiz Türkiye'yi bilgi toplumuna, uygar dünyaya taşıyacağız.

CHP İLK 100 GÜNDE NE YAPACAK?

İlk yüz günde, emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında birer maaş verilmesi kanununu çıracağız. Aile sigortası kanununu TBMM'den geçireceğiz. Kamuda taşeronişçiliğe son vereceğiz, çalışanların tamamı kadrolu olacak. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların fazlerinin en az yüzde seksenini çizeceğiz. Siyasi ahlakyasasını çıkaracağız, temiz siyaset, namuslu siyaset, zenginleşmeyen siyaset, kul hakkı yemeyen siyaseti yeniden inşa edeceğiz. İlk yüz günde TBMM'de kesin hesap komisyonu kuracağız.

CHP İLK 1 YILDA NE YAPACAK?

İlk bir yılda, çiftçiye mazotu 1.5 lira yapacağız. Asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldıracağız. Siyasi partiler yasasını kaldıracağız,yüzde 10 seçim barajını kaldıracığız. Bir yıl içinde hiçbir üniversite öğrencisi benim yurt sorunum var demeyecek. Teşvik sistemini değiştireceğiz, katma değeri yüksek ürün üreten ürünler edestek vereceğiz. Vergi ve sigorta pirim borcu olmayan kobilere ödedikleri vergi ve pirim borcu kadar sıfır faizli kredi vereceğiz.

Ben dört yıl için sizden yetki istiyorum. Bizim vizyonumuz, onların hayal edemeyeceği gerçeklerle doludur. Bizim vizyonumuz sokakta kağıt toplayan vatandaşa da dokunuyor, sanayiciye de dokunuyor. Biz borç altında ezilen vatandaşı ayağa kaldıracağız. Bizim sözümüz budur..

Haziran'da sandığa gideceksiniz, korkmadan mührü altı oka gömün. O mühür sizin çocuklarınızın torunlarınızın yaşanacak yeni bir Türkiye'ye merhaba mührüdür. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum